Δευτέρα 9 Απριλίου 2012

Μεσολυμπιάδα 1906

Μεσολυμπιάδα 1906

Οι Θερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες του 1906, γνωστοί ως Μεσοολυμπιακοί Αγώνες του 1906 διοργανώθηκαν στην Αθήνα. Οι αγώνες αυτοί όμως δεν έχουν το τίτλο της Ολυμπιάδας αφού το 1906 δεν ήταν ολυμπιακή χρονιά. Στους νικητές δόθηκαν μετάλλια που όμως δεν καταμετρώνται επίσημα από τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή. Οι Μεσοολυμπιακοί Αγώνες του 1906 έγιναν από τις 9/22 Απριλίου έως και 2/15 Μαΐου.

Προέλευση

Οι 1οι Μεσοολυμπιακοί Αγώνες είχαν προγραμματιστεί το 1901 από τη ΔΟΕ με σκοπό να διεξάγονται ανάμεσα στις Ολυμπιάδες. Αυτός ήταν ένας συμβιβασμός της ΔΟΕ μετά τη μεγάλη επιτυχία των 1ων Ολυμπιακών Αγώνων. Ο Πιέρ ντε Κουμπερτέν όμως ήταν αντίθετος με τη μόνιμη τέλεσή τους.

Με το τέλος όμως των Αγώνων της 2ης Ολυμπιάδας στο Παρίσι που επισκιάστηκε από την Παγκόσμια Έκθεση, η ΔΟΕ υποστήριξε αυτή την ιδέα. Οι Αγώνες θα ονομάζονταν Διεθνείς Ολυμπιακοί Αγώνες και η διαφορά του με τις επίσημες Ολυμπιάδες θα ήταν η χώρα τέλεσης. Οι πρώτοι πάντα στην Ελλάδα, οι δεύτεροι κάθε τέσσερα χρόνια σε διαφορετικές πόλεις σύμφωνα με την ιδέα του Κουμπερτέν. Το 1902 όμως ήταν πολύ κοντά και οι δυσκολίες που προέκυψαν, οδήγησαν τους διοργανωτές και τη ΔΟΕ να τους μεταφέρουν το 1906.

1οι Μεσοολυμπιακοί Αγώνες

Σε αντίθεση με τους Αγώνες του 1900, 1904 και 1908, οι Μεσοολυμπιακοί στέφθηκαν με μεγάλη επιτυχία. Δεν είχαν μεγάλη διάρκεια ούτε οργανώθηκαν μαζί με Παγκόσμιες Εκθέσεις.
Για πρώτη φορά οι αθλητές που έπαιρναν μέρος ήταν εγγεγραμμένοι μέσω των εθνικών ολυμπιακών επιτροπών. Στην τελετή έναρξης, η είσοδος των αθλητών έγινε υπό τη σημαία κάθε χώρας ενώ στην τελετή λήξης έγινε για πρώτη φορά έπαρση της σημαίας για τους νικητές.
Οι αθλητές διέμεναν στο Ζάππειο, που αποτέλεσε τον πρόγονο του Ολυμπιακού Χωριού.

Αθλήματα

Τα αθλήματα των Μεσοολυμπιακών Αγώνων ήταν τα εξής:

Στίβος, Ποδηλασία, Καταδύσεις, Ξιφασκία, Ποδόσφαιρο, Γυμναστική, Κωπηλασία, Σκοποβολή, Κολύμβηση, Αντισφαίριση, Διελκυστίνδα, Άρση βαρών, Πάλη.

Μετάλλια.

Η Ελλάδα κατέκτησε 33 μετάλλια και κατέλαβε την Τρίτη θέση στην κατάταξη των χωρών που έλαβαν μέρος στους αγώνες, πίσω από την Γαλλία και τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής. Συγκεκριμένα οι Έλληνες αθλητές κέρδισαν 8 χρυσά, 13 αργυρά και 12 χάλκινα μετάλλια.

De Siris