Τρίτη 10 Απριλίου 2012

Χαράλαμπος Προυκάκης


Χαράλαμπος Προυκάκης

Ο Χαράλαμπος Προυκάκης γεννήθηκε το 1934 και πέθανε στις 10 Απριλίου 2009, ήταν ο επιστήμονας που συνέβαλε καθοριστικά στην εδραίωση της Ιατρικής Φυσικής – Ακτινοφυσικής στην Ελλάδα, ο πρώην αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών και ομότιμος καθηγητής της Ιατρικής Σχολής.

Γεννήθηκε στα Χανιά, αποφοίτησε αριστούχος από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και ασχολήθηκε με ερευνητικές εφαρμογές των ραδιοϊσοτόπων στην αιματολογία στο Λονδίνο και στο Σιατλ.

Με πλούσιο ακαδημαϊκό και επιστημονικό έργο, το 1971 ο Χαράλαμπος Προυκάκης είχε εκλεγεί πρώτος στην Ελλάδα καθηγητής Ιατρικής Φυσικής, στην Ιατρική Θεσσαλονίκης. Οργάνωσε το πρώτο ερευνητικό – διδακτικό ακαδημαϊκό εργαστήριο Ιατρικής Φυσικής, συμβάλλοντας στη δημιουργία αντίστοιχων εδρών στις Ιατρικές Σχολές Πατρών και Ιωαννίνων και ιδρύοντας Εργαστήρια Ιατρικής Φυσικής στα Πανεπιστήμια Αθηνών, Θεσσαλονίκης και στο Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης.

Παράλληλα, το 1994 ίδρυσε το μεγαλύτερο μεταπτυχιακό πρόγραμμα στην Ιατρική Φυσική – Ακτινοφυσική -βραβευμένο από την Ε.Ε. ως το καλύτερο μεταπτυχιακό- στο οποίο συμμετέχουν επτά πανεπιστήμια, ο Δημόκριτος και η Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας, της οποίας διετέλεσε και πρόεδρος. Παράλληλα, σημαντική υπήρξε η συμβολή του στη γέννηση της Τηλεϊατρικής στην Ελλάδα.

Από το 2001 διετέλεσε αναπληρωτής διευθυντής Ιατρικής Υπηρεσίας στο «Ερρίκος Ντυνάν».

Πέθανε στις 10 Απριλίου 2009.

De Siris