Πέμπτη 5 Απριλίου 2012

Λάκης Τσώλης


Λάκης Τσώλης

Ο Λάκης (Ετεοκλής) Τσώλης, γεννήθηκε τον Δεκέμβριο του 1935 στο Στεφάνι Πρεβέζης και πέθανε στις 5 Απριλίου 2006. Εγκαταστάθηκε μόνιμα στην Αθήνα το 1956 κι εργάστηκε ως υπάλληλος του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου. Ταυτόχρονα όμως τον ελεύθερο χρόνο του σκάρωνε τα στιχάκια του. Ο Απόστολος Καλδάρας τον ανακάλυψε πρώτος.

Σε δική του μουσική και σε στίχους του Τσώλη είναι το τραγούδι της Πόλυς Πάνου «Ενας αλήτης όμορφος» που σηματοδοτεί το 1962 και την πρώτη παρουσία του στιχουργού στη δισκογραφία.

Αργότερα με τον λαϊκό συνθέτη Θοδωρή Καμπουρίδη συνυπέγραψαν αρκετά από τα τραγούδια του Μανώλη Αγγελόπουλου («Αυτό το τηλεφώνημα» κ.ά). Τα γνωστότερα όμως με τη φωνή του Αγγελόπουλου ήταν αυτά σε δική του μουσική και στίχους του Τσώλη, όπως το «Για μια αγάπη μου παλιά» ή «Δώστε τα χέρια» κ.ά. Με τον Μπιθικώτση συνεργάστηκαν μόνο για τον «Μάγκα του Βοτανικού».

Σταθερότερη συνεργασία είχε ο Λάκης Τσώλης με τον συνθέτη και κιθαρίστα Κώστα Σούκα: μαζί έγραψαν τραγούδια για τον Πασχάλη Τερζή, την Κατερίνα Στανίση, τον Γιάννη Βασιλείου. Πιο πρόσφατη ήταν η συνεργασία του με τον Γιάννη Πλούταρχο για τα τραγούδια του τελευταίου «Φωτογραφίες» και «Τις φωτογραφίες σου κρατάω για να ζήσω».

Σποραδικά και λιγότερο γνωστά τα άλλα δείγματα της στιχουργίας του, είχαν ωστόσο να υπερηφανευτούν για ένα-δυο διάσημα λαϊκά, όπως το «Για μια αγάπη μου παλιά» του Μανώλη Αγγελόπουλου ή τη «Χαμένη Πολιτεία» («Απονα σε λεηλάτησαν καρδιά μου») που με τη μουσική του Γιώργου Γεωργόπουλου έγινε μία από τις διαχρονικές επιτυχίες του Δημήτρη Μητροπάνου.

De Siris