Σάββατο 5 Μαρτίου 2011

Κώστας Λινοξυλάκης

Κώστας Λινοξυλάκης

Ο Κώστας Λινοξυλάκης είναι Έλληνας παλαίμαχος ποδοσφαιριστής, γεννημένος στις 5 Μαρτίου 1933. Αγωνιζόταν στη θέση του κεντρικού αμυντικού.

Κατάγεται από το Άνω Μέρος Ρεθύμνου. Ξεκίνησε την καριέρα του από τον Αστέρα Αθηνών, ενώ στη συνέχεια αγωνίστηκε για 13 χρόνια στον Παναθηναϊκό, από το 1950 έως το 1963. Συμμετείχε σε 101 αγώνες πρωταθλήματος με τους πράσινους, σκοράροντας 7 γκολ στο Πρωτάθλημα και 5 στο Κύπελλο.

Αγωνίστηκε και σε 5 ευρωπαϊκά παιχνίδια. Κέρδισε 4 πρωταθλήματα, τα έτη 1953, 1960, 1961, 1962 και ένα κύπελλο το 1955.

Με την Εθνική Ελλάδος αγωνίστηκε σε 28 αγώνες σκοράροντας μια φορά.

Αποσύρθηκε από την ενεργό δράση μόλις στα 29 του, αλλά 10 μήνες  μετά αποφάσισε να ξαναπαίξει -ύστερα από παράκληση του προπονητή του  Γκέιμ- λόγω του κρισιμότατου ντέρμπι με την ΑΕΚ για την τελευταία αγωνιστική του πρωταθλήματος του 1963.

Το 1956 έπαιξε και στον κινηματογράφο έχοντας μάλιστα πρωταγωνιστικό ρόλο στην κοινωνική και δραματική  ταινία «άσσοι του γηπέδου (Κυριακάτικοι ήρωες)» του Βασίλη Γεωργιάδη (και σενάριο Ιάκωβου Καμπανέλη), ο οποίος περιγράφει τις προσπάθειες σημαντικών Ελλήνων ποδοσφαιριστών της δεκαετίας του '50, να συνδυάσουν την αγάπη τους για το άθλημα με την ανάγκη για επιβίωση και διαβίωση!! Πολλοί ποδοσφαιριστές υποδύθηκαν τους εαυτούς τους, όπως ο ίδιος ο Λινοξυλάκης, ο Μουράτης, ο εκπληκτικός κίπερ Μανταλόζης, ο Λάκης Πετρόπουλος, ο Κώστας Πούλης, ο Μηγιάκης (προπονητής της Εθνικής), οι ποδοσφαιριστές Δαρίβας, Πανάκης, Γ. Καμάρας, Κοτρίδης, ο απροσπέραστος ηθοποιός Θ. Βέγγος (ναύτης-φίλαθλος).

Μετά το τέλος της ποδοσφαιρικής του καριέρας ασχολήθηκε με την πολιτική και διετέλεσε επί σειρά ετών Δημοτικός Σύμβουλος και Αντιδήμαρχος του Δήμου Αθηναίων.

De Siris