Παρασκευή 11 Μαρτίου 2011

Ηλίας Ζούρος


Ηλίας Ζούρος

Ο Ηλίας Ζούρος, γεννήθηκε στις 11 Μαρτίου 1966 και είναι Έλληνας προπονητής καλαθοσφαίρισης.

Βιογραφικά στοιχεία

Ξεκίνησε τη σταδιοδρομία του από τα εφηβικά τμήματα του Πανιωνίου Σμύρνης, όπου έμεινε για τέσσερα χρόνια, κατακτώντας ένα Πρωτάθλημα Ελλάδος το 1993.
 Αργότερα εργάστηκε ως βοηθός προπονητή του Σπύρου Φώσκολου στην ανδρική ομάδα του Γ.Σ. Περιστερίου.

Επόμενο σταθμοί του ήταν ο Εθνικός Πειραιώς και το Παλαιό Φάληρο με το οποίο έφτασε κατά την περίοδο 1995-96 στον τελικό του Κυπέλλου Ε.Σ.ΚΑ.Ν.Α. Κατόπιν υπέγραψε συμβόλαιο με το Σπόρτιγκ Αθηνών, παραμένοντας στο σύλλογο ως βοηθός προπονητή για δύο χρόνια. Το 1997 μεταπήδησε στην ομάδα του Γ.Σ. Αμαρουσίου ως βοηθός του Κώστα Πετρόπουλου, όπου έμεινε για δύο χρόνια.

Το 1999 προσέφερε ως βοηθός του Κώστα Πετρόπουλου στον πάγκο της Εθνικής Ελλάδος. Μέχρι το Φεβρουάριο του 2002 γνώρισε 10 νίκες σε 15 στο σύνολο συμμετοχές. Στο μεταξύ, το καλοκαίρι του 1999 προσελήφθη ως βοηθός προπονητή του Γιάννη Ιωαννίδη στον Ολυμπιακό Πειραιώς. Την επόμενη χρονιά ανέλαβε το πόστο του πρώτου προπονητή της ομάδας, αποχωρώντας τελικά στα μέσα του 2002.

Την περίοδο 2003-04 μετέφερε τις δραστηριότητές του στο Λίβανο, όπου ανέλαβε την τεχνική ηγεσία της Σαζές Βηρυττού (Sagesse Beirut).[2] Με την ομάδα αυτή κατέκτησε το Πρωτάθλημα Λιβάνου της περιόδου 2003-04, καθώς και το FIBA Asia Champions Cup. Παράλληλα ανακηρύχθηκε και κορυφαίος προπονητής της χρονιάς στην Ασία για το 2004.

Την επόμενη χρονιά επέστρεψε στην Ελλάδα για λογαριασμό αρχικά της Νήαρ Ήστ και κατόπιν του Άρη Θεσσαλονίκης όπου και παρέμεινε μέχρι το Δεκέμβριο του 2005. Από το καλοκαίρι του 2006 μέχρι το Δεκέμβριο του 2007 ανέλαβε την καθοδήγηση της γαλλικής ομάδας Πάρις Ρέισινγκ Κλαμπ. Κατόπιν ο Ιάκωβος Φιλιππούσης τον παρότρυνε να επιστρέψει στην Ελλάδα ώστε να αναλάβει τον πάγκο του Πανελληνίου Γ.Σ. όπου και παρέμεινε για 2,5 χρόνια. Κατά τη διάρκεια της θητείας του ο σύλλογος ολοκλήρωνε τις αγωνιστικές του υποχρεώσεις σταθερά στην κορυφαία πεντάδα της Α1 Εθνικής Κατηγορίας, ενώ παράλληλα έφτασε μέχρι τους τελικούς του EuroCup 2010, όπου και κατετάγη τέταρτος. Ο Ζούρος αναδείχθηκε δε Προπονητής της Χρονιάς για το EuroCup 2010.

Το καλοκαίρι του 2010 ο Ζούρος εξέφρασε την επιθυμία να μη συνεχίσει πλέον στο σύλλογο, παρά την καλή του συνεργασία με τη διοίκηση, επικαλούμενος ως λόγο τη «μεγάλη καθυστέρηση συγκρότησης της ομάδας» που «ήλθε να προστεθεί σε ένα γενικό κοινωνικό κλίμα αβεβαιότητας που προκαλεί η οικονομική κρίση».

Τον Ιανουάριο ο Ζούρος υπέγραψε συμβόλαιο με την Ζαλγκίρις Κάουνας, ομάδα του Λιθουανικού Πρωταθλήματος Καλαθοσφαίρισης, μέχρι το καλοκαίρι του 2011. Με τον τρόπο αυτό έγινε ο πρώτος Έλληνας προπονητής ομάδας του εξωτερικού, η οποία αγωνίζεται στην Euroleague. Στις 13 Φεβρουαρίου 2011 κατέκτησε τον πρώτο του τίτλο με τη Ζαλγκίρις, η οποία κέρδισε τη Λιέτουβος Ρίτας με 81-69 στον τελικό του Κυπέλλου Λιθουανίας.

Στις 4 Μαρτίου 2011 η Ελληνική Ομοσπονδία Καλαθοσφαίρισης προχώρησε στην ανακοίνωση της ανάληψης της τεχνικής ηγεσίας της Εθνικής Ελλάδος Ανδρών από το Ζούρο μέχρι τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2012.

De Siris