Σάββατο 19 Μαρτίου 2011

Μιχάλης Μπλέτσας


Μιχάλης Μπλέτσας

Ο Μιχάλης Μπλέτσας γεννήθηκε στις 19 Μαρτίου 1967 και είναι επιστήμονας της πληροφορικής και εφευρέτης του «Υπολογιστή Εκατό Δολαρίων» (HDL).

Βιογραφία

Γεννήθηκε στα Χανιά της Κρήτης. Σπούδασε ηλεκτρολόγος μηχανικός στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Στη συνέχεια έφυγε στις ΗΠΑ για μεταπτυχιακά στη βιοϊατρική και ολοκλήρωσε τρεις ακόμα κύκλους σπουδών στα πανεπιστήμια Boston University και Northeastern University. Το 1996, σε ηλικία 28 ετών, έγινε διευθυντής πληροφορικής του Media Lab, ερευνητικού εργαστηρίου που ανήκει στο Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Μασαχουσέτης (MIT), διευθυντής του οποίου είναι ο ελληνικής καταγωγής Νικόλας Νεγρεπόντε.

Οι δυο άντρες δέθηκαν με στενή φιλία και ξεκίνησαν να υλοποιήσουν ένα κοινό όνειρό τους: να πετύχουν ασύρματη ευρυζωνική διαδικτύωση τόπων χωρίς υποδομή. Μετά από επιτυχημένα πειράματα στην Πάτμο αλλά και σε χωριά μέσα στη ζούγκλα της Καμπότζης, σε περιοχές χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα, γεννήθηκε η ιδέα να κατασκευάσουν τον HDL, τον φτηνό υπολογιστή που θα μπορεί να φτάσει στα χέρια και του πιο φτωχού παιδιού στο πιο απομονωμένο σημείο του πλανήτη.

Ο Μιχάλης Μπλέτσας, έχει δηλώσει για τον HDL «η ιδέα προϋπήρχε σε πιο αφηρημένη μορφή στο μυαλό των αρχικών συντελεστών της προσπάθειας λόγω της δουλειάς του Seymour Papert στο Media Lab από όπου και προερχόμαστε. Συγκεκριμενοποιήθηκε πρώτα από τον Νίκολας Νεγκροπόντε όταν στην προσπάθεια του να εξοπλίσει δύο σχολεία που έχτισε στην Καμπότζη διαπίστωσε ότι το πιο μεγάλο έξοδο ήταν το κόστος των υπολογιστών».

De Siris