Σάββατο, 5 Μαρτίου 2011

Ρένα Ντορ


Ρένα Ντορ

Η Ρένα Ντορ (Ειρήνη Γιαννάτου το πραγματικό της ονοματεπώνυμο), ήταν ελληνίδα ηθοποιός του θεάτρου και του κινηματογράφου.

Γεννήθηκε στην Πάτρα το 1917 και πέθανε στην Αθήνα στις 5 Μαρτίου του 2000. Κηδεύτηκε από το Α΄ Νεκροταφείο Αθηνών. Υπηρέτησε το μουσικό θέατρο.

Σύντροφος της ζωής της υπήρξε ο επίσης ηθοποιός, Αλέκος Λειβαδίτης.Έμεινε ορφανή από 4 ετών και είχε άλλα 9 αδέλφια. Πρωτόπαιξε πρώτη φορά 13 ετών , αρχικά σαν χορεύτρια στον θίασο της Ζωζώ Νταλμάς σε περιοδεία που έκανε στην Αίγυπτο. Πρώτο θεατρικό έργο πού έπαιξε ήταν ο υφυπουργός το 1935 .

Έπαιξε στους γνωστότερους θιάσους της εποχής , το 1952 συγκρότησε δικό της θίασο μαζί με τη Μαρίκα Κρεββατά και τον Μίμη Κοκκίνη και το 1954 με τις Μαρίκα Κρεββατά, Ρένα Βλαχοπούλου . Το 1997 της απονεμήθηκε το βραβείο Παναθήναια για τη συνολική της προσφορά στο χώρο της επιθεώρησης. Τελευταία της εμφάνιση ήταν το 1978 στο θέατρο «Μινώα» με την επιθεώρηση του Ν. Ελευθερίου Τι Κωστάκης, τι Αντρίκος, τα πληρώνει ο λαουτζίκος.

Φιλμογραφία

Αρραβών μετ' εμποδίων (1938)
Ο τζίτζικας κι ο μέρμηγκας (1957)
Η Ελληνίδα και ο έρωτας (1962) .... Μαρίκα
Τρελοί πολυτελείας (1963) .... Θεανώ

Θεατρικές παραστάσεις

Υφυπουργός, 1935
Μπλε και Ασπρο, 1945
Μπλε Τριαντάφυλλα, 1954
Νυχτολούλουδα, 1959
Εδώ Αθήναι, 1959
Ο Νυμφαίος έρχεται, 1960
Φέρρυ μπωτ, 1960
Πράσινο κόκκινο
Γλυκιά Αθήνα
Τριαντάφυλλα για σας
Μπετόβεν και μπουζούκι, 1961
Ντόλτσε βίτα στην Αθήνα
Τσίρκο η Ελλάς, 1966
Ο γάμος του αιώνος, 1968
Εδώ θα γελάσετε, 1969
Τι Κωστάκης, τι Αντρίκος, τα πληρώνει ο λαουτζίκος, 1978

De Siris