Δευτέρα 14 Μαρτίου 2011

Παντελής Καρασεβδάς


Παντελής Καρασεβδάς

Ο Παντελής Καρασεβδάς γεννήθηκε στον Αστακό Αιτωλοακαρνανίας το 1876 και πέθανε στο Αγρίνιο στις 14 Μαρτίου 1946, ήταν σπουδαία προσωπικότητα που πρωταγωνίστησε για δεκαετίες στους χώρους του αθλητισμού, της πολιτικής αλλά και του στρατού.

Γεννήθηκε το 1876 στον Αστακό όπου τελείωσε και το δημοτικό σχολείο και στη συνέχεια φοίτησε στο γυμνάσιο της Πάτρας όπου ήταν από τους πρώτους αθλητές του Παναχαϊκού Γυμναστικού Συλλόγου. Στη συνέχεια σπούδασε Νομική και Πολιτικές Επιστήμες στην Αθήνα και στο Παρίσι και δικηγόρησε κατά διαστήματα όταν το επέτρεπαν οι ποικίλες υποχρεώσεις του. Ο Παντελής Καρασεβδάς πέθανε από εγκεφαλική συμφόρηση το Μάρτιο του 1946 στο Αγρίνιο. Ο δήμος Αγρινίου έδωσε το όνομά του σε δρόμο κοντά στο κέντρο της πόλης. Στον Αστακό λειτουργεί σκοπευτικός όμιλος που φέρει σαν τίτλο το όνομά του.

Αθλητική δράση

Ασχολήθηκε με τον αθλητισμό από τα παιδικά του χρόνια στο Αστακό, όπου ήταν και χειμερινός κολυμβητής.

Συνέχισε με άλματα και αγωνίσματα δρόμου στον Παναχαϊκό με πολλές διακρίσεις, αλλά έφτασε τελικά στην κορυφή σαν αθλητής της σκοποβολής (τυφέκιο 200μ), όταν στις 28 Μαρτίου του 1896 κατέκτησε στο Καλλιμάρμαρο στάδιο το χρυσό μετάλλιο στους πρώτους σύγχρονους Ολυμπιακούς Αγώνες, συγκεντρώνοντας 2.350 βαθμούς. Αργότερα διετέλεσε μέλος της Επιτροπής Ολυμπιακών αγώνων από το 1924 μέχρι το 1935, καθώς και πρόεδρος του Παναθηναϊκού και του Πανελληνίου ΓΣ.

Στρατιωτική δράση

Σπουδαία ήταν και η στρατιωτική του δράση η οποία ξεκίνησε το 1897 όταν βρέθηκε με την φοιτητική φάλαγγα στην Κρητική Επανάσταση. Εκεί συνδέθηκε με φιλία με τον Ελευθέριο Βενιζέλο. Στη συνέχεια βρέθηκε να αγωνίζεται σε πολλούς πολέμους, το 1897 με τους Τούρκους, το 1904 - 1906 στο Μακεδονικό Αγώνα, το 1912 στη Σάμο, το 1912 - 1913 στους Βαλκανικούς Πολέμους, το 1914 στη Βόρεια Ήπειρο και στη συνέχεια στη Γαλλία στη μάχη του Βερντέν όπου γνωρίστηκε προσωπικά με τον στρατηγό Ντε Γκωλ. Το 1915 ανέλαβε επικεφαλής τάγματος της Λεγεώνας των Ξένων στην εκστρατεία των Δαρδανελίων και το 1918 κατέλαβε το Σκρα για λογαριασμό των Γάλλων. Τέλος, έλαβε μέρος στην Μικρασιατική Εκστρατεία με το 5ο Ευζωνικό Σύνταγμα του Πλαστήρα. Για όλες αυτές τις διακρίσεις του έλαβε δεκάδες παράσημα και μετάλλια ανδρείας και έφτασε έως τον βαθμό του υποστράτηγου, πράγμα πρωτοφανές για έφεδρο αξιωματικό.

Πολιτική δράση

Πολύ έντονη όμως ήταν και η παρουσία του στα πολιτικά ζητήματα της χώρας. Ήταν ο αρχηγός του κόμματος των Φιλελευθέρων στην Αιτωλοακαρνανία και εκλέγονταν συνεχώς βουλευτής από το 1910 και έπειτα. Υπήρξε μεγάλος υπέρμαχος της δημοκρατίας και το 1924 εκφώνησε στη Βουλή τον ιστορικό του λόγο "Περί των προτερημάτων της Δημοκρατίας και των ελαττωμάτων της Βασιλείας" που προκάλεσε αίσθηση και διανεμήθηκε τυπωμένος σε όλη την Ελλάδα. Το 1944 ανέβηκε στα βουνά της Ευρυτανίας όπου συνεργάστηκε με τους αντάρτες ενώ πήρε μέρος και στη Βουλή των Κορυσχάδων της ΠΕΕΑ. Λόγω της έντονης επιμονής του ο τύπος της εποχής ανέφερε το περίφημο "Τα ίδια, Παντελάκη μου, τα ίδια, Παντελή μου", έκφραση που χρησιμοποιείται έως σήμερα.

De Siris