Κυριακή 27 Μαρτίου 2011

Ιωάννης Μελισσανίδης


Ιωάννης Μελισσανίδης

Ο Ιωάννης Μελισσανίδης γεννήθηκε στις 27 Μαρτίου του 1977 στο Μόναχο της Γερμανίας. Οι γονείς του ήταν Έλληνες μετανάστες. Είναι πρώην αθλητής της ενόργανης γυμναστικής και Ολυμπιονίκης. Ανήκε στον αθλητικό σύλλογο Σπάρτακος της Θεσσαλονίκης. Είναι αξιωματικός της Πολεμικής Αεροπορίας και έχει σπουδάσει Ιατρική.

Με τις επιδόσεις του έχει προσφέρει μοναδικές συγκινήσεις στους Έλληνες φιλάθλους, όπως στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Ατλάντα το 1996, όταν κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στις ασκήσεις εδάφους, όπου σημείωσε ατομικό ρεκόρ με 9.850 βαθμούς.

Στην συνολική του καριέρα όμως έχει κατακτήσει πολλές ακόμη διακρίσεις. Ήταν τρίτος στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα του 1991. Πήρε ένα χρυσό και ένα χάλκινο στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα του 1993 ήταν πρώτος στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα του 1994, δεύτερος στο παγκόσμιο πρωτάθλημα του 1994. Κατέκτησε ένα χρυσό και ένα αργυρό στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα του 1998.

Το 1999 συμμετείχε σε τρεις τελικούς στο παγκόσμιο πρωτάθλημα (4ος στις ασκήσεις εδάφους, 7ος στο άλμα και 28ος στο σύνθετο ατομικό), ενώ στο ευρωπαϊκό «Μάστερς» ήταν πρώτος σε έδαφος και άλμα και τρίτος στο ομαδικό. Το 2003 κατέκτησε χάλκινο μετάλλιο στο παγκόσμιο γκραν πρι. Ενώ στέφθηκε Μεσογειονίκης στο έδαφος και το άλμα. Ανακηρύχθηκε Αθλητής της Χρονιάς το 1996 από τον ΠΣΑΤ.

Η ανωτερότητά του ως αθλητή, φανερώθηκε σε όλη της το μεγαλείο, όταν αφιέρωσε το μετάλλιο του στην οικογένεια του συναθλητή του Καμπάς Μουράτ από την Τουρκία, ο οποίος είχε βρει άδικο θάνατο σε τροχαίο ατύχημα. Για την πράξη του η Τουρκία του απένειμε την ανώτατη τιμητική διάκριση του βραβείου Ελληνοτουρκικής φιλίας "Ιπεκτσί".

Δύο ασκήσεις έχουν πάρει το όνομά του καθώς ήταν ο πρώτος αθλητής στον κόσμο που τις εκτέλεσε. Σπουδάζει στην Αμερικανική Ακαδημία Θεάτρου.

De Siris