Παρασκευή, 18 Μαρτίου 2011

Θάνος Κωτσόπουλος


Θάνος Κωτσόπουλος

Ο Θάνος Κωτσόπουλος του Αλεξάνδρου γεννήθηκε τον Οκτώβριο του 1911 στην Αθήνα και πέθανε στις 18 Μαρτίου 1994. Υπήρξε Έλληνας ηθοποιός, συγγραφέας και σκηνοθέτης, πτυχιούχος της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών (1931) και παράλληλα αριστούχος απόφοιτος της Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου (1932).

Υπήρξε πρωταγωνιστής σε μεγάλο αριθμό θεατρικών έργων ως συνεργάτης στο Εθνικό Θέατρο, στο Θέατρο του Κ. Μπαστιά, στο θίασο Κατερίνας και στο θίασο Μανωλίδου - Παπά - Κωτσόπουλου. Το 1946 διορίστηκε καθηγητής στη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου όπου το 1962 ανέλαβε διευθυντής. Στη περίοδο 1967 - 1973 περιορίσθηκε ως σκηνοθέτης και πρωταγωνιστής στο Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος (Κ.Θ.Β.Ε.) στα έργα "Θυσία του Αβραάμ", "Αγαμέμνων", "Μάκβεθ", "Βασιλιάς Ληρ", "Φιλάργυρος", "Ερωτόκριτος" κ.ά. Έχει διακριθεί σε ρόλους του αρχαίου Δράματος.

Μεγάλη επίσης υπήρξε η συμβολή του στον κινηματογράφο και στη τηλεόραση. Αν και το 1974 συνταξιοδοτήθηκε,(όπου και συνέχισε να διδάσκει σε δραματικές σχολές), το 1978 διορίσθηκε διευθυντής του Άρματος Θέσπιδος.

Επίσης υπήρξε συγγραφέας των παρακάτω θεατρικών έργων: "Ο πόλεμος τελείωσε" (Α' Καλοκαιρινό βραβείο), "Ο Λυτρωμός", "Εδώ δεν είναι Μεξικό", "Ατρείδες" κ.ά., καθώς και μέλος της Εταιρείας Θεατρικών Συγγραφέων. Έκανε δε και πολλές περιοδείες στο εξωτερικό και είχε τιμηθεί με πολλά παράσημα.

Μιλούσε Αγγλικά και Γαλλικά και ήταν μόνιμος κάτοικος Αθηνών. Σύζυγός του ήταν η επίσης ηθοποιός Άννα Ραυτοπούλου. Κηδεύτηκε στο Α΄ Νεκροταφείο.

Φιλμογραφία

Έτσι έσβησε η ζωή μου (1952)
Ο αγαπητικός της βοσκοπούλας (1955)
Ζάλογγο, το κάστρο της λευτεριάς (1959) .... αφηγητής
Καραγκιόζης, ο αδικημένος της ζωής (1959) .... Σταμάτης Τρανός
Ένα νερό, κυρα-Βαγγελιώ (1959) .... Νικήτας
Ηλέκτρα (1962)
Δίψα για ζωή (1964) .... Χρήστος Νεγρεπόντης

De Siris