Τρίτη 1 Μαρτίου 2011

Μίμης Κουγιουμτζής


Μίμης Κουγιουμτζής

Ο Μίμης Κουγιουμτζής γεννήθηκε στον Πειραιά το 1936 και πρωτόπαιξε το 1959 στη σκηνή του Θεάτρου Τέχνης στο έργο "Υψηλή Εποπτεία" του Ζάν Ζενέ, ενώ μετά τον θάνατο του Καρόλου Κουν έγινε βασικό στέλεχος του Θεάτρου Τέχνης.Το 1977 υπέγραψε την σκηνοθετική του δραστηριότητα με το έργο του Θανάση Κωσταβάρα "Φραγκότο".

Πολλές φορές "γεύτηκε" και το αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου, με παραστάσεις αρχαίου δράματος, που έπαιζε και σκηνοθετούσε.Ο Μίμης Κουγιουμτζής, υπήρξε βασικό στέλεχος του Θεάτρου Τέχνης, μαζί με τον Γιώργο Λαζάνη και δίδασκε στη Δραματική Σχολή του θεάτρου.

Το 1994 εγκαινίασε την Παιδική Σκηνή του Θεάτρου Τέχνης.Το 1972 απέσπασε το βραβείο πρωτοεμφανιζόμενου σκηνοθέτη, στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, για το ντοκιμαντέρ "Χρονικό-Συλλογές από το Θέατρο Τέχνης", που κατέγραψε ιστορικές στιγμές της θεατρικής σκηνής.Μάλιστα και πέρυσι ο Μίμης Κουγιουμτζής συνυπέγραψε με ομάδα πρωτοεμφανιζόμενων σκηνοθετών μια κινηματογραφική ταινία, που διαγωνίστηκε στο Φεστιβάλ Δράμας.Στη διάθεση του είχε σημαντικό κινηματογραφικό αρχείο με καταγραφή όλων των μεγάλων στιγμών του Θεάτρου Τέχνης, στη χώρα μας, μια μελέτη στην αρχαία τραγωδία. Μάλιστα, το παράπονό του, ήταν ότι δεν μπόρεσε να το αξιοποιήσει λόγω οικονομικής δυσχέρειας.

Τελευταία σκηνοθεσία του Μίμη Κουγιουμτζή, είναι η φετινή παράσταση "Ένα λεπτό και μια στιγμή" στο θέατρο της οδού Φρυνίχου. Τα τελευταία χρόνια συνεργαζόταν συστηματικά με το θέατρο της οδού Φρυνίχου (μια εκ των δυο σκηνών του Θεάτρου Τέχνης).Ο Μίμης Κουγιουμτζής είχε παντρευτεί δυο φορές, την πρώτη φορά με την ηθοποιό Ρένη Πιττακή.Απεβίωσε στις 1 Μαρτίου του 2003.

De Siris