Κυριακή 27 Μαρτίου 2011

Πέτρος Ευθυμίου


Πέτρος Ευθυμίου

Ο Πέτρος Ευθυμίου είναι Έλληνας πολιτικός που έχει διατελέσει βουλευτής, ευρωβουλευτής, υπουργός παιδείας επί μία τετραετία και Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Ο.Α.Σ.Ε.

Βιογραφικά στοιχεία

Γεννήθηκε στην Λάρισα στις 27 Μαρτίου 1950 και σπούδασε στην Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Εργάστηκε αρχικά ως εκπαιδευτικός και στην συνέχεια ως δημοσιογράφος όπου υπήρξε συντάκτης της εφημερίδας «Το Βήμα», αρχισυντάκτης του περιοδικού «Αντί» και παρουσιαστής δημοσιογραφικής εκπομπής στην ΝΕΤ.

Μετείχε στην Αντίσταση κατά της Χούντας (1967-1974).Το 1999 τοποθετήθηκε στο ευρωψηφοδέλτιο του ΠΑΣΟΚ με το οποίο εξελέγη Ευρωβουλευτής.

Έναν χρόνο μετά, το 2000 ανέλαβε εξωκοινοβουλευτικός υπουργός παιδείας στην κυβέρνηση του Κωνσταντίνου Σημίτη, θέση την οποία διατήρησε μέχρι την πτώση της κυβέρνησης το 2004.

Στην συνέχεια εξελέγη βουλευτής του ΠΑΣΟΚ σε τρεις συνεχόμενες εκλογικές αναμετρήσεις, το 2004, το 2007 και το 2009 εκλεγόμενος στην περιφέρεια της Β΄Αθήνας. Εξελέγη Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Ο.Α.Σ.Ε., τον Ιούλιο του 2010.

Είναι παντρεμένος με τη δημοσιογράφο Αναστασία Παρετζόγλου και έχει δύο παιδιά, τη Σελήνη και τον Παύλο.

De Siris