Τρίτη 21 Ιουνίου 2011

21 Ιουνίου Σαν Σήμερα


21 Ιουνίου Σαν Σήμερα

21 Ιουνίου 1989 - Ο ηγέτης της Ν.Δ Κωνσταντίνος Μητσοτάκης και ο πρόεδρος του Συνασπισμού της Αριστεράς και της Προόδου Χαρίλαος Φλωράκης, συμφωνούν για την ανάγκη πολιτικής κάθαρσης.

Γεγονότα

1734 - Στο Μόντρεαλ της Νέας Γαλλίας (στο σημερινό Καναδά), η σκλάβα Μαρί-Ζοζέφ Ανζελίκ απαγχονίζεται, αφού πρώτα βασανίστηκε δημόσια και ομολόγησε την ενοχή της για τον εμπρησμό που κατέστρεψε μεγάλο μέρος της πόλης.

1826 - Πανωλεθρία του Ιμπραήμ στη Μάνη.

1913 - Ο Ελληνικός Στρατός καταλαμβάνει το Κιλκίς μετά από σφοδρές μάχες στα χωριά Σκρα και Λαχανά και εισέρχεται στην πόλη εκδιώχνοντας τους Βούλγαρους.

1919 - Γενική απεργία στην Γουίνιπεγκ του Καναδά καταστέλεται βιαίως από την αστυνομία, με αποτέλεσμα τον θάνατο δύο απεργών και τον τραυματισμό άλλων δεκαπέντε («Ματωμένο Σάββατο»).

1909 - Το επιβατηγό πλοίο "Μαυριτανία" καλύπτει τη διαδρομή από τη Νέα Υόρκη στο Λονδίνο σε πέντε μέρες και οκτώ ώρες, μειώνοντας το σχετικό ρεκόρ κατά 50'.

1913 - Μετά την άρνηση των βουλγαρικών δυνάμεων να αποχωρήσουν από τη Θεσσαλονίκη, όπου είχαν στρατοπεδεύσει, η Ελλάδα κηρύσσει τον πόλεμο κατά της Βουλγαρίας (Α΄ Βαλκανικός Πόλεμος).

1940 - Γίνεται στον Πειραιά η κηδεία του Εμ. Μαχαίρα, του πρώτου γενικού γραμματέα της ΓΣΕΕ.

1953 - Οι ΗΠΑ, η Βρετανία και η Γαλλία κατηγορούν δριμύτατα την ΕΣΣΔ για την ωμή επίθεση, που πραγματοποίησε κατά διαδηλωτών στο Ανατολικό Βερολίνο, κατά την οποία σκοτώθηκαν 21 άτομα και τραυματίστηκαν 187.

1961 - Η ελληνική Βουλή απορρίπτει την πρόταση δυσπιστίας προς την κυβέρνηση.

1975 - Τα Σαγόνια του Καρχαρία", του Στίβεν Σπίλμπεργκ, κάνουν πρεμιέρα στους αμερικανικούς κινηματογράφους.

1978 - Κάνει πρεμιέρα στο Λονδίνο το θεατρικό έργο "Εβίτα" των Άντριου Λόιντ Βέμπερ και Τιμ Ράις.

1989 - Ο ηγέτης της Ν.Δ Κωνσταντίνος Μητσοτάκης και ο πρόεδρος του Συνασπισμού της Αριστεράς και της Προόδου Χαρίλαος Φλωράκης, συμφωνούν για την ανάγκη πολιτικής κάθαρσης.

1994 - Η ελληνική εθνική ομάδα ποδοσφαίρου δίνει τον πρώτο της αγώνα σε παγκόσμιο κύπελλο και χάνει από την Αργεντινή με 4–0. Τρία γκολ σημειώνει ο Μπατιστούτα και ένα ο Μαραντόνα.

1997 - Την έκθεση των κειμηλίων του Αγίου Όρους εγκαινιάζει στη Θεσσαλονίκη ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωστής Στεφανόπουλος.

1998 - Ο Λόταρ Ματτέους της Εθνικής Γερμανίας ισοφαρίζει το ρεκόρ των 5 συμμετοχών σε Παγκόσμια Κύπελλα του Καρμπαχάλ και σπάει το ρεκόρ των 21 εμφανίσεων των Μαραντόνα, Σήλερ, Ζμούντα στον αγώνα με την Γιουγκοσλαβία (2-2).

1999 - Δύο μεγάλες μορφές του μπάσκετ, ο Γιουγκοσλάβος Drazen Petrovic και ο Βραζιλιάνος Marcelo Pereira, μπαίνουν στο αμερικανικό Hall of Fame.

Γεννήσεις

1905 - Ζαν Πολ Σαρτρ, Γάλλος συγγραφέας, φιλόσοφος και νομπελίστας, που αρνήθηκε να παραλάβει το Νόμπελ Λογοτεχνίας που του απονεμήθηκε το 1964.

1935 - Φρανσουάζ Σαγκάν, Γαλλίδα συγγραφέας.

1936 - Κώστας Καρράς, ηθοποιός και πολιτικός

1937 - Μάρω Κοντού, ηθοποιός και πολιτικός.

1944 - Κορίνα Τσοπέη, η πρώτη Ελληνίδα Μις Κόσμος.

1948 - Ίαν Μακ Γιούαν, Άγγλος συγγραφέας και σεναριογράφος.

1950 - Βασίλης Παπακωνσταντίνου, Έλληνας μουσικός και τραγουδιστής.

1955 - Μισέλ Πλατινί, Γάλλος ποδοσφαιριστής και πρόεδρος της UEFA

1964 – Δημήτρης Παπαϊωάννου, Έλληνας χορευτής, χορογράφος και σκηνοθέτης.

1979 - Κώστας Κατσουράνης, Έλληνας ποδοσφαιριστής

Θάνατοι

1377 - Εδουάρδος Γ', βασιλιάς της Αγγλίας

1527 - Νικολό Μακιαβέλι, Ιταλός συγγραφέας και πολιτικός φιλόσοφος

1661 – Αντρέα Σάτσι , Ιταλός ζωγράφος

1874 - Άντερς Γιόνας Άνγκστρομ, σουηδός φυσικός, θεμελιωτής της φασματοσκοπίας. Το επίθετό του δόθηκε στη μονάδα μέτρησης του φάσματος

1908 – Νικολάι Ρίμσκι Κόρσακοφ, Ρώσος μουσουργός

1914 – Μπέρτα φον Ζούτνερ, Αυστριακή λογοτέχνιδα, ειρηνίστρια και νομπελίστρια

1957 – Γιοχάνες Σταρκ , Γερμανός φυσικός, βραβευμένος με Νόμπελ

1969 - Μορίν Κόνολι, Αμερικανίδα τενίστρια.

1970 - Σουκάρνο, ο πρώτος πρόεδρος της Ινδονησίας μετά την ανεξαρτησία της

2001 – Τζον Λι Χούκερ, Αμερικανός μουσικός, συνθέτης και τραγουδιστής

Συναξαριστής

Ιουλιανού, του εν Κιλικία († γ΄- δ΄αι.) και Αφροδισίου.

Ιερομάρτυρος Τερεντίου επισκόπου Ικονίου († α΄αι.) και των συν αυτώ: Αντωνίου πρεσβυτέρου, Αναστασίου, Κελσίου, Βασιλίσσης.

Νεομαρτύρων Παχωμίου οσίου (†1730)

Νικήτα του Νισυρίου, του εν Χίω μαρτυρικώς αθλήσαντος (†1732). Ο άγιος Νικήτας, γεννήθηκε στη Νίσυρο το 1716, από πλούσιους γονείς. Ο πατέρας του ήταν δημογέροντας του νησιού, έπεσε όμως στη δυσμένεια των Τούρκων και για να αποφύγει τις τιμωρίες, εξισλαμίσθηκε με όλη του την οικογένεια και μετακόμισε στη Ρόδο. Εκεί ο μικρότερος γιος, ο Μεχμέτ, πληροφορήθηκε ότι κάποτε ήταν χριστιανός και τον έλεγαν Νικήτα. Αμέσως μετά, σε ηλικία 14 ετών ο Νικήτας πήγε στη Νέα Μονή της Χίου όπου στον ηγούμενο εξομολογήθηκε την περίπτωσή του. Ο ηγούμενος τον παρέπεμψε στον εφησυχάζοντα πρώην Θηβών Μακάριο, ο οποίος τον μύρωσε και του έδωσε χρήσιμες συμβουλές. Ο Νικήτας παρέμεινε στη Μονή κατηχούμενος και εκεί τον κατέλαβε ο πόθος τού μαρτυρίου και με τις συμβουλές του περίφημου ασκητή Ανθίμου Αγιοπατερίτη και την ευχή και την ευλογία των άλλων πατέρων, αναχώρησε για τη Χίο. Όταν έφθασε του ζητήθηκε από τούς Τούρκους ο κεφαλικός φόρος τον οποίο ο Νικήτας δεν μπορούσε να καταβάλλει. Τότε τον παρέλαβε ο Τούρκος υπάλληλος για να τον οδηγήσει στη φυλακή στη θέση Βουνάκι. Στο δρόμο τούς συνάντησε κάποιος ιερέας και χαιρέτησε τον Νικήτα με το όνομα Μεχμέτ. Όταν ο Τούρκος άκουσε και έμαθε περί τίνος πρόκειται τον οδήγησε στον Αγά. Εκεί ο Νικήτας ομολόγησε με παρρησία την πίστη του παρά τις πιέσεις και τις απειλές των Τούρκων για να τον συγκρατήσουν στη θρησκεία τους. Επειδή όμως δεν το κατόρθωσαν τον υπέβαλαν σε φρικτά βασανιστήρια τα οποία διήρκησαν δέκα ημέρες. Στο τέλος τον αποκεφάλισαν στις 21 Ιουνίου 1732 σε ηλικία 17 ετών, χαρίζοντάς του τον στέφανο του μαρτυρίου και την ουράνια δόξα.

Εορτολόγιο

Αφροδίσιος, Αφροδισία

De Siris