Τρίτη 21 Ιουνίου 2011

Κώστας Κατσουράνης


Κώστας Κατσουράνης

Ο Κώστας Κατσουράνης γεννήθηκε στις 21 Ιουνίου 1979 στην Πάτρα, είναι Έλληνας επαγγελματίας ποδοσφαιριστής του Παναθηναϊκού. Θεωρείται ως ένας από τους καλύτερους Έλληνες ποδοσφαιριστές της γενιάς του, όπως και όλοι όσοι συμμετείχαν στην κατάκτηση του Euro 2004.

Η καριέρα του

Ξεκίνησε από το τοπικό πρωτάθλημα της Ε.Π.Σ. Αχαΐας με τη Δόξα Χαλανδρίτσας στην Α΄ κατηγορία. Σε ηλικία 17 χρονών πηγαίνει στην Παναχαϊκή και αγωνίζεται στο πρωτάθλημα Α' εθνικής 1996-1997. Τη σεζόν 2002-03 πήρε μεταγραφή για την AEK.

Στο τέλος του συμβολαίου του με την Παναχαϊκή, ο Κατσουράνης διαπραγματεύτηκε με τον Παναθηναϊκό, χωρίς όμως επιτυχία. Ακολούθησαν συζητήσεις με τον Ολυμπιακό, οι οποίες επίσης τρενάριζαν. Τελικά ο Πρόεδρος της ΑΕΚ, Μάκης Ψωμιάδης εκμεταλλεύθηκε την κατάσταση προτείνοντας στον Κατσουράνη ένα συμβόλαιο τριών ετών με την AEK.

Κάνοντας μια εντυπωσιακή απόδοση σε ένα παιχνίδι πρωταθλήματος, ο Κατσουράνης έγινε αμέσως ένα αναπόσπαστο τμήμα της ομάδας. Η σεζόν του 2004-05 ήταν η πιο σημαντική εποχή για τον Κατσουράνη με την ΑΕΚ, αφού σημείωσε 12 γκολ οδηγώντας την ομάδα σε μια σκληρή μάχη για τον τίτλο, φέρνοντας την ΑΕΚ τελικά στην τρίτη θέση για το πρωτάθλημα.

Η Βέρντερ Βρέμης εξέφρασε ισχυρό ενδιαφέρον για τον Έλληνα αμυντικό, αλλά ο Κατσουράνης μαζί με τον τότε πρόεδρο Ντέμη Νικολαΐδη αποφάσισε να απορρίψει την προσφορά. Το 2005-06 οδήγησε την ΑΕΚ στην δεύτερη θέση για το πρωτάθλημα και στην έξοδο στο Τσάμπιονς Λίγκ.

Μετά από αυτή τη σεζόν έφυγε από την ΑΕΚ και ακολούθησε τον Φερνάντο Σάντος στην Μπενφίκα έναντι αμοιβής 3,8 εκατομμυρίων ευρώ.

Στη Μπενφίκα παρέμεινε τρία χρόνια. Ύστερα από διαπραγματεύσεις, ο Κατσουράνης επανήλθε στην Ελλάδα τον Ιούνιο του 2009 εντασσόμενος στο δυναμικό του Παναθηναϊκού έναντι ποσού 2,5 εκ. ευρώ.

Η Εθνική Ελλάδος

Ο Κατσουράνης ήταν ένας από τους βασικούς παράγοντες στο θρίαμβο της Ελλάδας στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα του 2004. Εν συνεχεία πήρε μέρος στους προκριματικούς του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2006 κατά τους οποίους, αν και η Ελλάδα δεν προκρίθηκε, ο Κατσουράνης κατάφερε και σημείωσε το πρώτο γκολ του με την εθνική ομάδα στο ματς εναντίον του Καζακστάν.  Με την Εθνική ομάδα έχει λάβει μέρος επίσης στο Κύπελλο Συνομοσπονδιών του 2005, στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα του 2008 και στο Μουντιάλ του 2010.

Μετά την αλλαγή προπονητή στην Εθνική ομάδα το 2010, προέκυψαν κάποιες αποχωρήσεις ποδοσφαιριστών από αυτή, με τους αποχωρήσαντες παίκτες να αφήνουν αιχμές για καταστάσεις εντός της ομάδας, χωρίς όμως να αναφέρουν περισσότερες λεπτομέρειες. Αναπτύχθηκε έντονη φημολογία ότι η συμπεριφορά του Κατσουράνη απέναντι στους συμπαίχτες του στάθηκε η αφορμή για την αποχώρηση του Σωτήρη Κυργιάκου από την Εθνική τον περασμένο Αύγουστο, του Γιάννη Αμανατίδη, του Φάνη Γκέκα. Δημοσιεύματα ήθελαν τον Αλέξανδρο Τζόρβα και τον Γιούρκα Σεϊταρίδη να είναι έτοιμοι να αποχωρήσουν και αυτοί από την Εθνική, ωστόσο οι υπεύθυνοι της ομάδας τους στον Παναθηναϊκό ανέλαβαν δράση, κάλεσαν τους τρεις παίκτες να τα πουν και μεταξύ τους, έδωσαν αμοιβαίες εξηγήσεις και η παρεξήγηση λύθηκε μια και καλή.

Διακρίσεις

Τίτλοι με συλλόγους

Μπενφίκα

Κύπελλο Πορτογαλίας: 2008-09

Παναθηναϊκός

Πρωτάθλημα Ελλάδα: 2010

Κύπελλο Ελλάδας: 2010

Εθνική Ελλάδας

Πρωταθλητής Ευρώπης στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα του 2004

Ατομικές διακρίσεις

Έλληνας ποδοσφαιριστής της χρονιάς (βραβεία ΠΣΑΠ): 2005 (ΑΕΚ)

De Siris