Τρίτη 28 Ιουνίου 2011

Μήτσος Ευθυμιάδης


Μήτσος Ευθυμιάδης

Ο Μήτσος Ευθυμιάδης γεννήθηκε στην Αθήνα στις 28 Δεκεμβρίου 1945 και πέθανε στις 28 Ιουνίου 2003.  Ήταν θεατρικός συγγραφέας.

Σπούδασε νομικά στη Θεσσαλονίκη. Η πρώτη του εμφάνιση στον χώρο της τέχνης ήταν ένας θρίαμβος. Ο Κάρολος Κουν ανέβασε το 1975 στο υπόγειο του Ορφέα το θεατρικό του έργο «Προστάτες». Εποχή μεταπολίτευσης, το θέατρο και η κοινωνία μπορούσαν πια μέσα σε ελευθερία να εκφραστούν, να αναρωτηθούν πάνω σε εθνικά και ιστορικά προβλήματα, να πειραματιστούν πάνω σε ένα γνήσιο λαϊκό πολιτικό θέατρο. Οπως ήταν και οι «Προστάτες» του Ευθυμιάδη, ένα σπονδυλωτό θέαμα πάνω στην ξενοκρατία και τις ρίζες της στην ελληνική ιστορία, γεμάτο μουσική και τραγούδια του Χρήστου Λεοντή.

Ηταν φανερό ότι ο Μήτσος Ευθυμιάδης το είχε γράψει με έγνοια για την επαφή του με το πλατύ κοινό και με γνώση των κωδίκων των λαϊκών θεαμάτων (από τον μπερντέ του Καραγκιόζη μέχρι τα πανηγύρια).

Μετά τους «Προστάτες», ακολούθησαν δύο ακόμα εξίσου σημαντικά έργα: «Ο Φώντας», που ανέβηκε στη «Στοά» του Θανάση Παπαγεωργίου (1977-78), και ο «Φονιάς», που βρήκε φιλόξενη στέγη στη «Θεατρική Σκηνή» του Αντώνη Αντωνίου (1981-83). Επρεπε, όμως, να περάσουν σχεδόν δεκαπέντε χρόνια σιωπής για να ξαναδεί το φως της σκηνής ένα ακόμα θεατρικό έργο του Μήτσου Ευθυμιάδη. Ηταν και το τελευταίο του: το «Πέρα από τη νύχτα», που σκηνοθέτησε ο Γιάννης Καλατζόπουλος το 1997 στο θέατρο «Πολύτεχνο».

Στα ενδιάμεσα ο Μήτσος Ευθυμιάδης είχε δοκιμάσει τις δυνάμεις του στη σκηνοθεσία ανεβάζοντας στο θέατρο «Πολυθέαμα» των Ιωαννίνων τους «Εμιγκρέδες» του Μρόζεκ και τα «Περιμένοντας τον Γκοντό» και «Τέλος του παιχνιδιού» του Μπέκετ, είχε μεταφράσει Αριστοφάνη («Ιππείς») και Αισχύλο («Προμηθέας Δεσμώτης», είχε γράψει και ένα μυθιστόρημα («Μοιραία σχέση»), εκδόσεις Νέα Σύνορα).

Ακόμα και με την επιθέωρηση είχε φλερτάρει συμμετέχοντας με κείμενά του στο επιθεωρησιακό θέαμα «Ελλην εξασθενής», που παρουσιάστηκε στο «Δελφινάριο» το 1997 και το συνυπέγραφαν οι Γιώργος Σκούρτης και Λάκης Μιχαηλίδης.

Πέθανε στις 28 Ιουνίου 2003.

De Siris