Πέμπτη 30 Ιουνίου 2011

Αθανάσιος Φωκάς


Αθανάσιος Φωκάς

Ο Αθανάσιος Φωκάς γεννήθηκε στις 30 Ιουνίου 1952, είναι μαθηματικός και πανεπιστημιακός.

Κατάγεται από το Αργοστόλι Κεφαλονιάς και σπούδασε αεροναυπηγική στο πανεπιστήμιο Imperial College του Λονδίνου και ιατρική στο Μαϊάμι (1986).

Το 1979 απέκτησε διδακτορικό δίπλωμα εφαρμοσμένων μαθηματικών από το Ινστιτούτο τεχνολογίας της Καλιφόρνιας. Το 1986 εξελέγη καθηγητής του τμήματος μαθηματικών και ηλεκτρονικών υπολογιστών στο πανεπιστήμιο Clarkson, το 1996 ανέλαβε την έδρα εφαρμοσμένων μαθηματικών του Imperial College και το 2002 την έδρα μη γραμμικής μαθηματικής επιστήμης του Πανεπιστημίου του Cambridge.

Έχει τιμηθεί πλείστες φορές για το επιστημονικό του έργο. Το 1983 τιμήθηκε με το βραβείο "J.W. Graham Research Prize", της πολιτείας της Νέας Υόρκης, το 2000 με το «Naylor» της Μαθηματικής εταιρείας του Λονδίνου, ένα απο τα σημαντικότερα βραβεία παγκοσμίως, το 2005 με τον σταυρό Ταξιάρχη του Τάγματος του Φοίνικος, απο τον πρόεδρο της ελληνικής δημοκρατίας, ενώ το 2006 με το αριστείο του ιδρύματος Μποδοσάκη.

Το 2005 εξελέγη τακτικό μέλος της Ακαδημίας Αθηνών. Κάθε χρόνο στο πανεπιστήμιο Κλάρκσον πραγματοποιούνται διαλέξεις με τίτλο: "The Fokas Distinguished Lecture Series". Είναι μέλος σε πολλές επιτροπές, επίτιμος διδάκτωρ σε πολλά πανεπιστήμια ενώ έχει διατελέσει πρόεδρος της Εθνικής βιβλιοθήκης της Ελλάδος.

Είναι παντρεμένος και έχει τρία παιδιά.

De Siris