Πέμπτη 23 Ιουνίου 2011

23 Ιουνίου Σαν Σήμερα


23 Ιουνίου Σαν Σήμερα

23 Ιουνίου 1982 - Ο Χουάν Αντόνιο Σάμαρανκ εγκαινιάζει το Ολυμπιακό Μουσείο στη Λοζάννη και 11 χρόνια μετά, το 1993, την ίδια μέρα στην ίδια πόλη θα εγκαινιάσει το νέο Ολυμπιακό Μουσείο εορτάζοντας παράλληλα και τα 99 χρόνια της ΔΟΕ.

Γεγονότα

1611 - Κατά τη διάρκεια αποστολής στη Βόρεια Αμερική, το πλήρωμα του Βρετανού εξερευνητή Χένρι Χάντσον στασιάζει και βάζει τον ίδιο, τον γιο του και άλλα 7 μέλη του πληρώματος σε μία μικρή βάρκα στον κόλπο που σήμερα είναι γνωστός ως Κόλπος Χάντσον (Hudson Bay). Από τότε δεν τους ξαναείδε κανείς.

1775 - Η πρώτη κωπηλατοδρομία μεταξύ των πανεπιστημίων Οξφόρδης και Κέιμπριτζ διεξάγεται στον Τάμεση. Την παρακολουθούν 200.000 άτομα και σημειώνονται επτά πνιγμοί μεταξύ των θεατών.

1868 - Ο αμερικανός τυπογράφος και εκδότης Κρίστοφερ Λάθαμ Σολς λαμβάνει δίπλωμα ευρεσιτεχνίας για τη γραφομηχανή όπως τη γνωρίζουμε. Πέντε χρόνια αργότερα θα πουλήσει την εφεύρεσή του λόγω οικονομικών προβλημάτων στην εταιρεία Remington αντί 12.000 δολαρίων.

1894 - Η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή ιδρύεται στο Παρίσι, έπειτα από την πρωτοβουλία του Πιέρ ντε Κουμπερτέν.

1902 - Το όνομα «Mercedes» υιοθετείται για πρώτη φορά ως εμπορική επωνυμία από τη γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία Daimler.

1922 - Ο Αλέξανδρος Παπαναστασίου καταδικάζεται σε τριετή φυλάκιση για τα όσα υποστήριξε στο «Δημοκρατικό Μανιφέστο». Συνήγορός του ήταν ο Γεώργιος Παπανδρέου

1956 - Ο Γκαμάλ Άμπντελ Νάσερ εκλέγεται πρόεδρος της Αιγύπτου.

1968 - 71 άτομα χάνουν τη ζωή τους και εκατοντάδες τραυματίζονται στο Μπουένος Άιρες μετά τη λήξη του αγώνα Μπόκα Τζούνιορς- Λα Πλάτα όταν οι φίλαθλοι πιστεύουν εσφαλμένα ότι έχει ξεσπάσει στο γήπεδο πυρκαγιά και φεύγουν πανικόβλητοι.

1980 - Σύσκεψη πραγματοποιείται στο ελληνικό Πεντάγωνο για την επανένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ και για τις βάσεις.

1982 - Ο Χουάν Αντόνιο Σάμαρανκ εγκαινιάζει το Ολυμπιακό Μουσείο στη Λοζάννη και 11 χρόνια μετά, το 1993, την ίδια μέρα στην ίδια πόλη θα εγκαινιάσει το νέο Ολυμπιακό Μουσείο εορτάζοντας παράλληλα και τα 99 χρόνια της ΔΟΕ.

1989 - Ο πρόεδρος της Ν.Δ Κωνσταντίνος Μητσοτάκης δεν καταφέρνει να σχηματίσει κυβέρνηση συνασπισμού.

1989 - Ο «Μπάτμαν» κάνει πρεμιέρα στους αμερικανικούς κινηματογράφους.

1990 - H Μολδαβία κηρύσσει την ανεξαρτησία της από την ΕΣΣΔ.

1993 - Μεγάλος μακεδονικός τάφος ανακαλύπτεται στην περιοχή μεταξύ Μεσιανής και Γιαννιτσών, 2,5 χλμ. από το Αρχαιολογικό Μουσείο της Πέλλας.

1995 - Σχέδιο νόμου για την εξυγίανση της Τράπεζας Κρήτης καταθέτει στη Βουλή η Κυβέρνηση.

1996 - Ο αναρχικός Χριστόφορος Μαρίνος βρίσκεται νεκρός από βολή πυροβόλου όπλου στην καμπίνα 53 του πλοίου Πήγασος. Κατά μία εκδοχή πρόκειται για αυτοκτονία, κατά άλλη σκοτώθηκε από τις ειδικές δυνάμεις που ανέβηκαν στο πλοίο για να τον συλλάβουν.

1999 - Η Εθνική Ελλάδος χάνει από την Λιθουανία με 82-64 και αποκλείεται στην πρώτη φάση του 31ου Eurobasket της Γαλλίας για πρώτη φορά από το 1983 μετά από 3 συνεχόμενες ήττες.

Γεννήσεις

47 π.Χ. - Πτολεμαίος ΙΕ' Καισαρίων, φαραώ της Αιγύπτου

1907 - Τζέιμς Μιντ, Άγγλος οικονομολόγος και νομπελίστας.

1908 - Μ. Καραγάτσης, Έλληνας συγγραφέας.

1912 - Άλαν Τούρινγκ, Βρετανός μαθηματικός, το έργο του οποίου συνέβαλε στη γέννηση της Επιστήμης των Υπολογιστών.

1936 - Κώστας Σημίτης, πρώην πρωθυπουργός της Ελλάδος.

1955 - Γιάννης Μηλιώκας, Έλληνας μουσικός

1959 - Βασίλης Καζούλης, Έλληνας μουσικός

1968 – Βάιος Καραγιάννης, Έλληνας ποδοσφαιριστής και προπονητής.

1972 - Ζινεντίν Ζιντάν, Γάλλος ποδοσφαιριστής με καταγωγή από την Αλγερία.

1976 - Σάββας Πουρσαϊτίδης, Έλληνας ποδοσφαιριστής.


Θάνατοι

79 - Βεσπασιανός, Ρωμαίος αυτοκράτορας.

1771 - Jose Candido Exposito ο πρώτος ταυρομάχος στην ιστορία, που σκοτώνεται από ταύρο.

1901 - Ανδρέας Λασκαράτος, ποιητής και σατιρικός συγγραφέας από το Αργοστόλι.

1949 – Αριστείδης Στεργιάδης, Ύπατος αρμοστής της Σμύρνης

1959 - Μπορίς Βιάν, Γάλλος συγγραφέας και μουσικός.

1980 - Κλίφορντ Στιλ, Αμερικανός ζωγράφος, πρωτοπόρος του αφηρημένου εξπρεσιονισμού.

1995 - Τζόνας Σαλκ, Ιατρός που ανακάλυψε το εμβόλιο κατά της πολιομυελίτιδας.

1996 - Ανδρέας Παπανδρέου, ιδρυτής του Πανελλήνιου Σοσιαλιστικού Κινήματος, πρωθυπουργός της Ελλάδας.

1997 - Γιώργος Κατσαρός, συνθέτης και τραγουδιστής του ρεμπέτικου.

2005 - Μανόλης Αναγνωστάκης, Έλληνας ποιητής.

Συναξαριστής

Μαρτύρων Αγριππίνης (†253-260), Η αγία Αγριππίνα γεννήθηκε και μαρτύρησε στη Ρώμη. Από νεαρή ηλικία ανέπτυξε βαθύτατο χριστιανικό φρόνημα και αφοσιώθηκε στην υπηρεσία του Κυρίου και Λυτρωτου της. Για το λόγο αυτό διέθεσε όλη της την περιουσία για την ανακούφιση των πτωχών και τη θεραπεία των ασθενών. Για την αγάπη του ουράνιου Νυμφίου της, απέφυγε το γάμο και προτίμησε να γίνει νύμφη του Χριστού. Όσες δε φορές είχε ανάγκη η Εκκλησία της Ρώμης, η Αγριππίνα έτρεχε πρώτη να προσφέρει τις πολύτιμες υπηρεσίες της. Όμως η αγία δεν προσέφερε μόνο υλικά αγαθά αλλά και πνευματικά, διδάσκοντας την χριστιανική πίστη και οδηγώντας στο δρόμο της αλήθειας πλήθη πλανημένων. Η θεάρεστη αυτή δράση της Αγριππίνας δεν ήταν δυνατό να παραμείνει για πολύ καιρό κρυφή. Την κατήγγειλαν στις αρχές, ως ανατροπέα της πατροπαράδοτης λατρείας των ειδώλων. Η αγία αποδέχθηκε τις καταγγελίες και με περισσό θάρρος, ομολόγησε την πίστη της στο Χριστό. Οι διώκτες της δεν δίστασαν να τη μαστιγώσουν για να κάμψουν το αγωνιστικό της φρόνημα. Όταν κατάλαβαν ότι δεν πρόκειται να την μεταπείσουν, την υπέβαλαν σε νέα φρικτά βασανιστήρια. Το σώμα της αγίας δεν άντεξε τα μαρτύρια και με μαρτυρικό και ένδοξο τρόπο παρέδωσε την Αγία ψυχή της. Τρεις χριστιανές γυναίκες, η Βάσσα, η Παύλα και η Αγαθονίκη παρέλαβαν το σεπτό σκήνωμά της και μετά από αρκετή περιπλάνηση κατέληξαν στη Σικελία, όπου και το ενταφίασαν.

Αριστοκλέους πρεσβυτέρου του Ταμασού, Δημητριανού, Δημητρίου διακόνου, Αθανασίου αναγνώστου, Ευστοχίου πρεσβυτέρου, Γαϊανού και των τέκνων αυτού Πρόβης, Ουρβανού και Λολλίας.

Βαρβάρου του Πενταπολίτου, του εν Τρύφω (Βονίτσης — Ξηρομέρου †1562).

Εορτολόγιο

Αγριππίνα, Αριστοκλής, Αριστοκλέας, Αριστόκλεος, Λούλου, Λούλης, Λούλα

De Siris