Τρίτη 28 Ιουνίου 2011

Βασίλης Σούκας


Βασίλης Σούκας

Ο Βασίλης Σούκας γεννήθηκε στο Κομπότι της Άρτας στις 25 Μαρτίου του 1931. Μέλος της παλιάς οικογένειας των 'Σουκαίων' ή 'Σαγάνηδων'. Ο πατέρας του Αναστάσης (γεννήθηκε περίπου το 1900) έπαιζε κλαρίνο. Ο παππούς του Θόδωρος (γεννήθηκε περίπου το 1850) έπαιζε βιολί. Ο προπάππους του Αναστάσης (γεννήθηκε περίπου το 1800) έπαιζε κλαρίνο. Σε ηλικία πέντε χρονών μαθαίνει τα απαραίτητα στο λαούτο από τον φημισμένο τότε λαουτιέρη Γεράσιμο Λάλο και ακολουθεί την οικογενειακή κομπανία.

Στα δώδεκα του παίζει κιθάρα, σαντούρι και τσέμπαλο, με δάσκαλο τον θείο του Φώτη. Αρχίζει παράλληλα να μαθαίνει κλαρίνο με τον Θανάση Νάτσικα. Στα είκοσι του χρόνια αποφασίζει να αφιερωθεί στο κλαρίνο και έχοντας πια κλείσει τα είκοσι οκτώ έρχεται στην Αθήνα. Εγκατεστημένος στην Αθήνα πλέον συμμετέχει σε δισκογραφία δημοτικής και λαϊκής μουσικής, εμφανίζεται σε δημοτικά κέντρα διασκέδασης και κάνει εκπομπές για το ραδιόφωνο και την τηλεόραση.

Το 1986 ηχογραφεί στο "Σείριο" με τον Μάνο Χατζηδάκη και τον Ross Daly. Το 1987 συμμετέχει στο Φεστιβάλ Πάτρας, ως βασικός ερμηνευτής στο έργο του Κυριάκου Σφέτσα "Λυρική Σουίτα για Μικρό Σύνολο". Το 1988 στο Φεστιβάλ Ηρακλείου είναι βασικός ερμηνευτής με την συμφωνική ορχήστρα "Alea" του Πανεπιστημίου της Βοστόνης (Διεύθυνση: Θόδωρος Αντωνίου) στο έργο του Κυριάκου Σφέτσα " Διπλοχρωμία".

Το 1991 συμμετέχει στον κύκλο εκδηλώσεων του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών 'Μουσικό Αναλόγιο'. Παίζει με τους David Lynch (σαξόφωνo) και Νίκο Τουλιάτο (κρουστά). Το 1993 και συμμετέχει και πάλι στο 'Μουσικό Αναλόγιο' με τους Ross Daly και Μιχάλη Σταυρακάκη. Αυτή έμελλε να είναι και η τελευταία του συναυλία.

Ο Βασίλης Σούκας πέθανε στις 28 Ιουνίου 1993 στο σπίτι του στο Μαραθώνα. Από τα τρία παιδιά του (Γιάννης, Τάσος και Ευσταθία) τα δύο αγόρια σπούδασαν μουσική.

De Siris