Παρασκευή 24 Ιουνίου 2011

24 Ιουνίου Σαν Σήμερα


24 Ιουνίου Σαν Σήμερα

24 Ιουνίου 1954 - Εξασφαλίζεται οριστικά η ύδρευση της Αθήνας. Θα μεταφέρονται τα νερά της λίμνης Υλίκης, σε ποσότητα 100 εκατ. κυβ. μέτρων το χρόνο.

Γεγονότα

1314 - Oι 20.000 βαριά οπλισμένοι άνδρες του βασιλιά Εδουάρδου Β' της Αγγλίας συγκρούονται στο Μπάνοκμπερν με τη δύναμη των 8.000 Σκωτσέζων στρατιωτών του Ρόμπερτ δε Μπρους. Παρά την αριθμητική ανισότητα, οι Σκωτσέζοι καταφέρνουν καθοριστική νίκη επί των Άγγλων, η οποία ανοίγει το δρόμο για μια ελεύθερη Σκωτία με τον Ρόμπερτ δε Μπρους στο θρόνο.

1497 - Ο εξερευνητής Τζιοβάννι Καμπότο αποβιβάζεται στις ακτές της Νέας Γης.

1597 - Η πρώτη ολλανδική αποστολή στις Ανατολικές Ινδίες φτάνει στο Μπαντάμ της Ιάβας.

1717 - Ίδρυση της Premier Μεγάλης Στοάς της Αγγλίας.

1798 - Δολοφονούνται διά στραγγαλισμού, ύστερα από 40 ημέρες βασανιστηρίων, στις φυλακές Βελιγραδίου, ο πρωτεργάτης της ελληνικής εθνεγερσίας Ρήγας Βελεστινλής-Φεραίος και 7 συνεργάτες του.

1812 - Οι γαλλικές δυνάμεις υπό τον Ναπολέοντα Βοναπάρτη εισβάλλουν στη Ρωσία

1821 - Ιδρύεται με απόφαση των Προκρίτων της Ύδρας η πρώτη Αστυνομία στην Ελλάδα.


1821 - Οι Τούρκοι προβαίνουν σε σφαγές στο Ηράκλειο, που έμειναν στη μνήμη του λαού ως ο «Μεγάλος Αρπεντές».

1859 - Η Μάχη του Σολφερίνο. Οι συνασπισμένες δυνάμεις της Γαλλίας και της Σαρδηνίας - Πεδρμοντίου νικούν τους Αυστριακούς στην πόλη Σολφερίνο της βόρειας Ιταλίας και ανοίγουν τον δρόμο για την ιταλική ενοποίηση.

1894 - Η ΔΟΕ αποφασίζει τη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων κάθε 4 χρόνια.

1901 - Ο ισπανός ζωγράφος Πάμπλο Πικάσο εκθέτει για πρώτη φορά έργα του στο Παρίσι.

1912 - Αφόρητος καύσωνας στην Αθήνα, με αποτέλεσμα να πάθουν θερμοπληξία τέσσερα άτομα.

1913 - Η Ελλάδα και η Σερβία διαλύουν τη συμμαχία τους με τη Βουλγαρία, λόγω αμφισβήτησης των συνόρων στην περιοχή της Μακεδονίας και της Θράκης.

1941 - Στην Κρήτη, η κωμόπολη Κάνδανος καταστρέφεται ολοσχερώς από τους Ναζί.

1947 - Ο επιχειρηματίας Κένεθ Άρνολντ βλέπει ΑΤΙΑ στις ΗΠΑ οδηγώντας το αεροπλανάκι του, στην πρώτη τέτοια μαρτυρία που γνώρισε ευρεία δημοσιότητα: από την παρομοίωσή τους με «πιατάκια του καφέ» (flying saucers) που έκανε, δημιουργήθηκε η γνωστή φράση «ιπτάμενος δίσκος» για τα ΑΤΙΑ γενικώς.

1952 - Ιδρύεται στη Θεσσαλονίκη εργοστάσιο παστερίωσης γάλακτος από την Ένωση Αγελαδοτρόφων της περιοχής. Πρόκειται για τη γνωστή μας ΑΓΝΟ.

1954 - Εξασφαλίζεται οριστικά η ύδρευση της Αθήνας. Θα μεταφέρονται τα νερά της λίμνης Υλίκης, σε ποσότητα 100 εκατ. κυβ. μέτρων το χρόνο.

1990 - Τη Μελίνα Μερκούρη προτείνει ομόφωνα, για το αξίωμα του δημάρχου της Αθήνας, η Νομαρχιακή Επιτροπή του ΠΑΣΟΚ της πρωτεύουσας.

1997 - Το Συμβούλιο της Επικρατείας ανακοινώνει πρωτοποριακή απόφαση, που δίνει το δικαίωμα και τους άνδρες να λαμβάνουν σύνταξη μετά το θάνατο των συζύγων τους.

Γεννήσεις

1842 - Άμπροουζ Μπιρς, Αμερικανός συγγραφέας.

1883 - Βίκτορ Φραντς Eς, Αμερικανο-αυστριακός φυσικός και νομπελίστας.

1883 - Γκέριτ Ρίτβελντ Ολλανδός αρχιτέκτονας, ο οποίος επηρέασε το σχεδιασμό επίπλων. Το 1917 δημιούργησε τη διάσημη "Κόκκινη Καρέκλα", ενώ σχεδίασε και το γνωστό "Σρέντερ Χάους" στην Ουτρέχτη της Γερμανίας.

1909 - Ντέιβιντ Ρόουζ, Βρετανικής καταγωγής Αμερικανός μουσικός.

1927 - Μάρτιν Λιούις Περλ, Αμερικανός φυσικός και νομπελίστας.

1928 - Θωμάς Υψηλάντης, Έλληνο-αμερικανός φυσικός.

1942 - Μικ Φλίτγουντ, Άγγλος μουσικός, μέλος των Fleetwood Mac

1945 - Νόρα Βαλσάμη, Ελληνίδα ηθοποιός.

1977 - Δήμος Ντικούδης, Έλληνας καλαθοσφαιριστής.

1978 - Παντελής Καφφές, Έλληνας ποδοσφαιριστής.

1987 - Λιονέλ Μέσι, Αργεντινός ποδοσφαιριστής.

Θάνατοι

1519 - Λουκρητία Βοργία, δούκισσα της Φεράρα

1640 - Κύριλλος Β΄ Κονταρής, Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως

1798 - Ρήγας Φεραίος, Εθνομάρτυρας και πρόδρομος της Ελληνικής Επανάστασης

1798 - Ιωάννης Εμμανουήλ, Έλληνας αγωνιστής, εθνομάρτυρας.

1922 - Βάλτερ Ρατενάου, υπουργός εξωτερικών της Γερμανίας, δολοφονείται από μέλη ακροδεξιάς οργάνωσης

1935 - Κάρλος Γκαρντέλ, Αργεντινός τραγουδιστής

1949 - Θεμιστοκλής Σοφούλης, πρωθυπουργός της Ελλάδας

1968 - Τόνι Χάνκοκ , Βρετανός κωμικός

1991 – Ρούφινο Ταμάγιο, Μεξικανός ζωγράφος

1997 - Μπράιαν Κιθ , Αμερικανός ηθοποιός

2004 - Ιφιγένεια Γιαννοπούλου, Ελληνίδα δημοσιογράφος και στιχουργός

Συναξαριστής

Το γενέθλιον τον τιμίου και ενδόξου Προφήτου, προδρόμου και βαπτιστού Ιωάννου. Την ημέρα αυτή η Αγία μας Εκκλησία εορτάζει το γενέσιο του ενδόξου Προφήτου Προδρόμου και Βαπτιστού Ιωάννη. Ο πατέρας του Ζαχαρίας, ήταν ιερέας. Κάποια ημέρα την ώρα του θυμιάματος, είδε μέσα στο θυσιαστήριο άγγελο Κυρίου, ο οποίος του ανήγγειλε ότι θα αποκτούσε γιο τον οποίο θα ονόμαζε Ιωάννη. Ο Ζαχαρίας σκίρτησε από χαρά , αλλά δυσπιστούσε. Η γυναίκα του ήταν ηλικιωμένη και στείρα και άρα ήταν αδύνατο να κυοφορήσει. Και αυτές τις αμφιβολίες τις εξέφρασε στον άγγελο ο οποίος του απάντησε ότι το παιδί θα γεννηθεί και εκείνος θα τιμωρηθεί για την απιστία του, παραμένοντας κωφάλαλος μέχρι να πραγματοποιηθεί η βουλή του Θεού. Πράγματι η γυναίκα του η Ελισάβετ συνέλαβε και μετά από εννέα μήνες γέννησε γιο. Οκτώ ημέρες μετά τη γέννηση κατά την περιτομή του παιδιού οι συγγενείς, θέλησαν να του δώσουν το όνομα του πατέρα του δηλ. Ζαχαρία. Όμως ο Ζαχαρίας έγραψε επάνω στο πινακίδιο το όνομα Ιωάννης. Αμέσως λύθηκε η γλώσσα του και όλοι οι παριστάμενοι πλημμύρισαν χαρά κι ελπίδα, διότι κατάλαβαν ότι γεννήθηκε ο Πρόδρομος της παρουσίας του αναμενόμενου Μεσσία. Ο Ιωάννης δε διέθετε μόνο το χάρισμα της προφητείας, αλλά αξιώθηκε και τη μεγαλύτερη χαρά και τιμή. Βάπτισε το Μεσσία Χριστό, τον οποίο και ομολογούσε σ` όλη του τη ζωή.

Σύναξις Ζαχαρίου και Ελισάβετ των γεννητόρων αυτού.

Νεομάρτυρος Παναγιώτου Καισαρέως (†1765).

De Siris