Παρασκευή 24 Ιουνίου 2011

Ιφιγένεια Γιαννοπούλου


Ιφιγένεια Γιαννοπούλου

Η Ιφιγένεια Γιαννοπούλου ήταν δημοσιογράφος, μουσικός παραγωγός, στιχουργός και συγγραφέας παιδικών παραμυθιών.

Βιογραφικό

Η Ιφιγένεια Γιαννοπούλου άρχισε να συγγράφει τα πρώτα της παιδικά βιβλία στις αρχές της δεκαετίας του '80. Παράλληλα σπούδασε Νομικά στη Νομική Σχολή Αθηνών, Δημοσιογραφία στο Δημοσιογραφικό Εργαστήρι του Χάγιου και 12 χρόνια στο Εθνικό Ωδείο και στο Ελληνικό Ωδείο κλασική κιθάρα, πιάνο και ορθοφωνία.

Συγχρόνως άρχισε να παρουσιάζει στην ΕΡΤ τις πρώτες της παιδικές τηλεοπτικές εκπομπές και, στη συνέχεια, μεγάλες μουσικές τηλεοπτικές παραγωγές στο κρατικό κανάλι, αλλά και σε μεγάλα ιδιωτικά κανάλια.
Είχε συγγράψει πάνω από 500 σενάρια για τηλεοπτικές εκπομπές. Για πάνω από 17 χρόνια εργαζόταν ως μουσικός παραγωγός στο ραδιόφωνο.

Παράλληλα, από το 1985 ασχολήθηκε επαγγελματικά με τη συγγραφή στίχων, υπογράφοντας πάνω από 700 τραγούδια. Ως στιχουργός η Γιαννοπούλου είχε συνεργαστεί με τους Μαρινέλλα, Μίμη Πλέσσα, Χρήστο Νικολόπουλο, Αντώνη Καλογιάννη, Μανώλη Μητσιά, Τάνια Τσανακλίδου, Στέφανο Κορκολή, Θανάση Πολυκανδριώτη, Πίτσα Παπαδοπούλου, Μαντώ, και πιο πρόσφατα με τους ΟΝΕ.

Ραδιοφωνική παραγωγός με εκπομπές αφιερωμένες στο ελληνικό τραγούδι, δούλεψε στον «Flash», στον «Αθήνα 9,84». Εκπομπές μουσικές έκανε και στην τηλεόραση, κυρίως στο κρατικό κανάλι. Αρθρογραφούσε όμως και σε εφημερίδες, τα τελευταία χρόνια στο «Εθνος» και πιο πριν στην «Πρώτη» και στην «Επικαιρότητα».

Το 1991 βραβεύτηκε από τα "Μουσικά Βραβεία" με το "Πρώτο Βραβείο Στίχου" για το τραγούδι της "Στους πέντε ανέμους" σε μουσική του Στέφανου Κορκολή. Το 1997 την τίμησε η UNESCO αναθέτοντάς της να γράψει το "Επίσημο Τραγούδι της Unesco" για τη χρονιά 1998. Το 1997 βραβεύτηκε ξανά από τα "Μουσικά Βραβεία" με το "Τιμητικό Βραβείο" για τη συνολική της προσφορά στο στίχο.

Είχε συγγράψει 15 παιδικά βιβλία με μυθολογικό, λαογραφικό και λογοτεχνικό περιεχόμενο, ενώ έχουν ανέβει τρία παιδικά θεατρικά της έργα σε μεγάλες θεατρικές σκηνές καθώς και σε ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Πέθανε στις 24 Ιουνίου του 2004.

Εργογραφία

Πρόσφατες εκδόσεις


Όλυμπος. Αθήνα, Εμπειρία Εκδοτική, 2004.

Ένα αγγελούδι που το λέγανε Χαρούλα. Αθήνα, Μίλητος, 2003.

Όλυμπος. Αθήνα, Σιδέρης Ι., 2003.

Μύθοι του Ολύμπου. Αθήνα, Ωρίων, 2002.

Οι 12 θεοί του Ολύμπου. Αθήνα, Ωρίων, 2002.

Οι δώδεκα μήνες αφηγούνται την ιστορία τους. Αθήνα, Σιδέρης Ι., 2002.

Παραδοσιακά παραμύθια του Ολύμπου. Αθήνα, Ωρίων, 2002.

Πολυποίτης. Αθήνα, Ωρίων, 2002.

Παιδικές θεατρικές παραστάσεις για τις εθνικές επετείους 25η Μαρτίου και 28η Οκτωβρίου. Αθήνα, Ωρίων, 1998.

Παιδικές θεατρικές παραστάσεις για τις χριστουγεννιάτικες γιορτές. Αθήνα, Ωρίων, 1998.

Παιδικές θεατρικές παραστάσεις με θέματα από την οικολογία και ελληνική μυθολογία. Αθήνα, Ωρίων, 1998.

De Siris