Τετάρτη, 15 Ιουνίου 2011

Μαρία Φωκά


Μαρία Φωκά

Η Μαρία Φωκά γεννήθηκε στο Αργοστόλι το 1917 και πέθανε στο Λονδίνο στις 15 Ιουνίου 2001, ήταν ηθοποιός και αγωνίστρια της Αριστεράς που διακρίθηκε σε ρόλους καρατερίστας.

Ήταν απόφοιτος της Δραματικής σχολής του Kάρολου Kουν, έπαιξε σε σημαντικά έργα και συνεργάστηκε με κορυφαίους θιασάρχες, όπως η Ελλη Λαμπέτη, στις παραστάσεις «Το θαύμα της Ανι Σάλιβαν» και «Η μικρή μας πόλη», η Τζένη Kαρέζη στο έργο «Βίβα Ασπασία» του Ιάκωβου Kαμπανέλλη, ο Kώστας Μουσούρης, ο Λάμπρος Kωνσταντάρας, οι Νίκος Σταυρίδης - Kούλης Στολίγκας, η Αλίκη Βουγιουκλάκη και άλλοι.

Ο πρώτος της ρόλος ήταν της Ασημίνας στη «Στέλλα Βιολάντη» του Ξενόπουλου στο Θέατρο Τέχνης το 1944 όπου και παρέμεινε μέχρι το 1948. Εκεί έμελλε να γνωρίσει και τον ηθοποιό και μετέπειτα σύζυγό της Λυκούργο Kαλλέργη με τον οποίο απέκτησε μία κόρη.

Η Μαρία Φωκά αγαπήθηκε ιδιαίτερα από το κόσμο και έχαιρε σεβασμού από τους συναδέλφους της. Είχε κιόλας αναπτύξει συνδικαλιστική δράση, ιδιαιτέρως όταν διετέλεσε πρόεδρος του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών στα 1977. Στην τηλεόραση είχε εμφανιστεί ακόμα στις δημοφιλείς σειρές «Η γειτονιά μας» και «Μεθοριακός Σταθμός», ενώ στον κινηματογράφο είχε κάνει το ντεμπούτο της στον «Kόκκινο Βράχο» του Γρηγόρη Γρηγορίου το 1949.

Αξιομνημόνευτοι είναι επίσης οι ρόλοι της στις κωμωδίες «Ενας ιππότης για τη Βασούλα» πλάι στη Τζένη Kαρέζη και στον Φαίδωνα Γεωργίτση, «Δικτάτωρ καλεί Θανάση» πλάι στον Θανάση Βέγγο, καθώς και ο ρόλος της καπετάνισσας στο φιλμ «Γοργόνες και μάγκες» του Γιάννη Δαλιανίδη.

Τελευταία έπαιξε στην τηλεοπτική σειρά «Ντόλτσε Βίτα». Πέθανε στο Λονδίνο στις 15 Ιουνίου 2001, ύστερα από μακροχρόνια καρδιακά προβλήματα και κηδεύτηκε στο Πόρτσμουθ.

Επιλεγμένη φιλμογραφία

Στον κινηματογράφο

1949   Κόκκινος Βράχος
1960   Οικογένεια Παπαδοπούλου
1964   Τα 201 Καναρίνια
1966   Τ' αδέλφια μου
1968   Θύελλα στο σπίτι των ανέμων
1968   Ο Μικές παντρεύεται
1968   Γυμνοί στο δρόμο     
1968   Γοργόνες και μάγκες
1968   Ένας ιππότης για τη Βασούλα
1968   Ας με κρίνουν οι γυναίκες
1969   Ο μικρός δραπέτης
1969   Η Κόμισσα της Φάμπρικας   η παλιά πιστή οικονόμος
1971   Ο αήττητος
1972   Αγάπησα μια πολυθρόνα
1972   Αγάπη μου παλιόγρια
1972   Η Αλίκη της σύγχρονης γενιάς

Τηλεόραση

1991–92 - Εκμέκ Παγωτό (Mega)
1992–93 - Και οι τέσσερις ήταν υπέροχες (Mega)
1994–95 - Ένας αξιολάτρευτος μπελάς (Mega)
1995–97 - Ντόλτσε Βίτα (Mega)

De Siris