Παρασκευή 1 Ιουλίου 2011

1 Ιουλίου Σαν Σήμερα


1 Ιουλίου Σαν Σήμερα

1 Ιουλίου 2004 - Η Εθνική ομάδα ποδοσφαίρου της Ελλάδος κερδίζει στον ημιτελικό του Πανευρωπαϊκού πρωταθλήματος ποδοσφαίρου την ομάδα της Τσεχίας με 1-0 και προκρίνεται στον τελικό. Το γκολ πετυχαίνει στην παράταση ο Τραϊανός Δέλλας.

Γεγονότα

1200 - Οι Κινέζοι δημιουργούν τα πρώτα γυαλιά ηλίου από κρύσταλλο, επί δυναστείας Μινγκ.

1828 - Aρχίζει τη λειτουργία της η σχολή "Λόχος των Ευελπίδων", η οποία αργότερα θα μετεξελιχθεί στη Στρατιωτική Σχολή των Ευελπίδων.

1858 - Στη Linnean Society του Λονδίνου γίνεται κοινή παρουσίαση των θεωριών του Κάρολου Δαρβίνου και του Άλφρεντ Ράσελ Γουάλας για την εξέλιξη των ειδών.

1863 - Αμερικανικός εμφύλιος: Ξεκινά η μάχη του Γκέτισμπεργκ.

1867 - Ιδρύεται η Καναδική Συνομοσπονδία με την Πράξη για τη Βρετανική Βόρειο Αμερική του Βρετανικού Κοινοβουλίου.

1913 - Β' Βαλκανικός Πόλεμος: Υπογράφηκε στο Χατζή Μπεϊλίκ η συνθήκη ανακωχής μεταξύ Ελλάδας και Βουλγαρίας. 

1913 - Απελευθέρωση της Δράμας.

1916 - Α' Παγκόσμιος Πόλεμος: Πρώτη μέρα της Μάχης του Σωμ.

1924 - Ο Άντι Ντάσλερ και ο αδελφός του Ρούντολφ ιδρύουν εταιρία κατασκευής αθλητικών παπουτσιών. Τον Απρίλιο του 1948 τα δύο αδέλφια θα χωρίσουν... Ο Άντι θα ιδρύσει την Adidas και ο Ρούντολφ την Puma.

1944 - Διεξάγεται η Σύνοδος του Μπρέτον Γουντς, υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών, για τη χάραξη της μεταπολεμικής παγκόσμιας οικονομικής τάξης. Συστήνονται δύο νέοι οργανισμοί: το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και η Παγκόσμια Τράπεζα. Το δολάριο αντικαθιστά τον χρυσό ως μέσο των διεθνών συναλλαγών.

1951 - Καταπλέει στο φαληρικό όρμο το πρώην ιταλικό καταδρομικό "Ευγένιος της Σαβοΐας", το οποίο παραχωρήθηκε από τους Ιταλούς για να αντικαταστήσει το "Έλλη" που τορπιλίστηκε το 1940 έξω από το λιμάνι της Τήνου, και μετονομάζεται σε "Έλλη".

1963 - Ο Αριστοτέλης Ωνάσης αγοράζει τη νησίδα Σκορπιός.

1964 - Η Τουρκία καταργεί τη διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας στα σχολεία της Ίμβρου και της Τενέδου, παραβιάζοντας τη Συνθήκη της Λοζάνης.

1972 - Αρχίζει στο Ρέυκιαβικ της Ισλανδίας η περίφημη σκακιστική αναμέτρηση μεταξύ του παγκόσμιου πρωταθλητή, Σοβιετικού Μπόρις Σπάσκι, και του Αμερικανού διεκδικητή Μπόμπι Φίσερ.

1989 - Σχηματίζεται κυβέρνηση συνεργασίας Νέας Δημοκρατίας - Συνασπισμού, με πρωθυπουργό τον Τζανή Τζανετάκη.

1991 - Διαλύεται επίσημα το Σύμφωνο της Βαρσοβίας.

2004 - Η Εθνική ομάδα ποδοσφαίρου της Ελλάδος κερδίζει στον ημιτελικό του Πανευρωπαϊκού πρωταθλήματος ποδοσφαίρου την ομάδα της Τσεχίας με 1-0 και προκρίνεται στον τελικό. Το γκολ πετυχαίνει στην παράταση ο Τραϊανός Δέλλας.

Γεννήσεις

1646 - Γκότφριντ Βίλχελμ Λάιμπνιτς, Γερμανός μαθηματικός και φιλόσοφος.

1849 - Αργύρης Εφταλιώτης, φιλολογικό ψευδώνυμο του Κλεάνθη Μιχαηλίδη, επιχειρηματίας, ποιητής και συγγραφέας από το Μόλυβο της Λέσβου.

1899 - Κωνσταντίνος Τσάτσος, φιλόσοφος και πρώτος πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας στη μεταπολίτευση.

1906 - Έστε Λόντερ, Αμερικανίδα επιχειρηματίας καλλυντικών.

1915 - Γουίλι Ντίξον, Αμερικανός μπλουζ μουσικός, τραγουδιστής και συνθέτης.

1916 - Ολίβια ντε Χάβιλαντ, Βρετανίδα ηθοποιός.

1934 - Ιάκωβος Πατάτσος, μάρτυρας της ΕΟΚΑ.

1941 - Άλφρεντ Γκίλμαν, Αμερικανός επιστήμονας και νομπελίστας.

1961 - Καρλ Λιούις, Αμερικανός αθλητής στίβου.

1961 - Νταϊάνα Σπένσερ, πριγκίπισσα της Ουαλίας.

1963 - Νικ Γιαννόπουλος, Ελληνοαμερικανός ηθοποιός και σκηνοθέτης

1970 - Νίκος Σαμαράς, Έλληνας πετοσφαιριστής. 

Θάνατοι

1614 - Ισαάκ Καζομπόν Γάλλος λόγιος, ελληνιστής

1896 - Χάριετ Μπίτσερ Στόου, Αμερικανίδα συγγραφέας

1923 - Κωνσταντίνος Θεοτόκης, Έλληνας συγγραφέας

1971 - Ουίλιαμ Λόρενς Μπραγκ, Άγγλος φυσικός και νομπελίστας

1974 - Χουάν Περόν, πρόεδρος της Αργεντινής

1991 - Μάικλ Λάντον, Αμερικανός ηθοποιός, γνωστός από την τηλεοπτική σειρά
"Το Μικρό Σπίτι Στο Λειβάδι"

1997 - Ρόμπερτ Μίτσαμ, Αμερικανός ηθοποιός

2000 - Ουόλτερ Ματάου, Αμερικανός ηθοποιός

2001 - Τάκης Παππάς, διακεκριμένος ποινικολόγος

2004 - Μάρλον Μπράντο, Αμερικανός ηθοποιός

Συναξαριστής

Αγίων Αναργύρων Κοσμά και Δαμιανού (†284). Οι άγιοι Ανάργυροι Κοσμάς και Δαμιανός ήταν γιατροί στο επάγγελμα και παρείχαν ιάσεις σε όλους όσους είχαν ανάγκη. Γαι για αντάλλαγμα δεν έπαιρναν χρήματα, αλλά το μόνο πού ζητούσαν ήταν να πιστεύσουν στον Χριστό. Κάποιοι όμως καλοθελητές διέβαλαν τούς αγίους στον αυτοκράτορα και του είπαν ότι οι θεραπείες και τα θαύματα που επιτελούσαν τα έκαναν με μαγικές τέχνες. Τότε οι άγιοι Ανάργυροι επειδή δεν ήθελαν να πάνε άλλους αντί αυτών στον αυτοκράτορα, προσήλθαν μόνοι τους ενώπιον του και ο αυτοκράτορας Καρίνος προσπάθησε να τους μεταπείσει να αρνηθούν τον Χριστό. Εκείνοι όμως όχι μόνο δεν αρνήθηκαν την πίστη τους, αλλά κατάφεραν να μεταπείσουν και να μεταστρέψουν τον ίδιο τον αυτοκράτορα, αφού και ο ίδιος δέχτηκε τις θεραπευτικές τους ιάσεις. Συγκεκριμένα, όταν ο Καρίνος ανέκρινε τους αγίους, μετατοπίστηκε η θέση του προσώπου του και στράφηκε προς την ράχη του. Αμέσως τότε οι άγιοι την θεράπευσαν με την προσευχή τους στον Χριστό. Εξαιτίας αυτού του θαύματος, πίστευσαν στον Χριστό όσοι βρίσκονταν εκείνη την στιγμή μπροστά και ο ίδιος ο Αυτοκράτορας τους έστειλε πίσω στους συγγενείς τους με μεγάλες τιμές. Αργότερα όμως, μετά από μεγάλο χρονικό διάστημα, οι άγιοι φθονήθηκαν από τον ίδιο τον δάσκαλο που τους είχε μάθει την ιατρική επιστήμη, γιατί είχαν αποκτήσει μεγάλη δόξα και φήμη. Γι` αυτό τον λόγο τους ανέβασε σε κάποιο όρος για να μαζέψουν δήθεν κάποια βότανα και εκεί τους επιτέθηκε με πέτρες και τους θανάτωσε.

Μεγαλομάρτυρος Κωνσταντίνου του Αλαμανού.

Αγίων Απολλωνίας και Μαυρικίου.

Οσίων Πέτρου πατρικίου, Βασιλείου ηγουμένου, του συστησαμένου την σεβασμία Μονή του «Βαθέος Ρύακος» και Λέοντος του «γυμνού».

Εορτολόγιο

Δαμιανός, Δαμιανή, Ανάργυρος, Ανάργυρη, Αναργυρούλα, Κοσμάς, Μαυρίκιος, Μαυρίκης, Μαυρικία, Μαυρίκα, Μωρίς

De Siris