Σάββατο 21 Μαΐου 2011

Τζίνα Μπαχάουερ


Τζίνα Μπαχάουερ

Η Τζίνα Μπαχάουερ γεννήθηκε στις 21 Μαΐου το 1910 στην Αθήνα από πατέρα Αυστριακό και μητέρα Ιταλίδα. Έδωσε το πρώτο τη ρεσιτάλ σε ηλικία 8 ετών. Οι πρώτες της μουσικές σπουδές έγιναν στην Αθήνα όπως και πρώτες της τιμητικές διακρίσεις.

Το 1929 και σε ηλικία 19 ετών αναχώρησε για το Παρίσι για την ολοκλήρωση των σπουδών της. Το πρώτο της κονσέρτο με ορχήστρα έγινε το 1932 σε ηλικία 20 ετών. Ολοκληρώνοντας εκεί έναν κύκλο σπουδών, ταξίδεψε στο Λονδίνο ως μαθητευόμενη του Σεργκέι Ραχμάνινοφ. Από το 1935 και εξής η Μπαχάουερ τράβηξε τον δικό της δρόμο στη μουσική.

Από το 1930 ήταν μόνιμη κάτοικος Αιγύπτου με τον πρώτο της σύζυγο, επιχειρηματία Ιωάννη Χριστοδούλου. Μετά τον αιφνίδιο θάνατό του το 1950, δεύτερος σύζυγος της έγινε ο βρεττανός διευθυντής ορχήστρας Άλεκ Σέρμαν.
Έως τον θάνατό της, έδωσε εκατοντάδες κονσέρτα – αναμεσα στα οποία περιλαμβάνονται και 630 για τα συμμαχικά στρατεύματα στη Μέση Ανατολή κατά τη διαρκεια του Β’ Π.Π.

Στις 22 Αυγούστου 1976 ενώ αναμενόταν στο Ηρώδειο, στα πλαίσια του Φεστιβάλ Αθηνών, με την Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της Ουάσιγκτον, βρέθηκε νεκρή στο δωμάτιό της, από τον άντρα της Σέρμαν, από καρδιακή ανακοπή.

Για να τιμήσει την προσφορά της, το ελληνικό κράτος εξέδωσε γραμματόσημο στα πλαίσια της σειράς Φεστιβάλ Αθηνών. Το 1976 καθιερώθηκε ο Διεθνής Διαγωνισμός Πιάνου Τζίνα Μπαχάουερ στο Σολτ Λέικ, προς τιμήν της.

Ηχογραφήσεις

Σόλο

Gina Bachauer Plays Beethoven & Bach Capitol EMI G-7177.

Ορχηστρικά έργα

Concertos, J.S.Bach, με την Ilona Kabos.

Διάφορα

The First HMV Recordings, 1949-1951.
Bach-Busoni: Toccata, Adagio & Fugue in C major, HMV.
Concerto in D minor, HMV.

De Siris