Δευτέρα 23 Μαΐου 2011

Αντώνης Σαμαράς


Αντώνης Σαμαράς

Ο Αντώνης Σαμαράς γεννήθηκε στην Αθήνα στις 23 Μαΐου 1951, είναι Έλληνας πολιτικός, Πρωθυπουργός της Ελλάδας από τις 20 Ιουνίου 2012, βουλευτής Μεσσηνίας με τη Νέα Δημοκρατία και 7ος Πρόεδρός της. Είναι εγγονός του παλιού βουλευτή Θεσσαλονίκης Αλέξανδρου Ζάννα και ανιψιός του πρώην βουλευτή Μεσσηνίας της ΕΡΕ Γεωργίου Σαμαρά. Από το γένος της μητέρας του, Ελένης Ζάννα, είναι δισέγγονος της συγγραφέως Πηνελόπης Δέλτα. Είναι μόνιμος κάτοικος Αθηνών. Στις 20 Μαΐου 1990 παντρεύτηκε στην Πύλο τη Γεωργία Κρητικού με την οποία απέκτησε δύο παιδιά.

Σπουδές και είσοδος στη Βουλή

Το 1968-1970 ήταν πρωταθλητής της Ελλάδος εφήβων στην αντισφαίριση.
Το 1969 αποφοίτησε από το Κολλέγιο Αθηνών. Έκανε τις προπτυχιακές του σπουδές στο Κολλέγιο Άμχερστ των Ηνωμένων Πολιτειών με έμφαση στα Οικονομικά. Έκανε μεταπτυχιακό στη Διοίκηση Επιχειρήσεων (ΜΒΑ) στο Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ. Διετέλεσε ενεργό μέλος της ΟΝΝΕΔ και εκλέχτηκε για πρώτη φορά βουλευτής Μεσσηνίας με τη Νέα Δημοκρατία το 1977 σε ηλικία 26 ετών, ο νεότερος βουλευτής στην ιστορία του Ελληνικού Κοινοβουλίου. Εκλεγόταν βουλευτής με το ίδιο κόμμα μέχρι το 1990. Πολιτικός μέντοράς του ήταν ο Ευάγγελος Αβέρωφ.

Θέσεις ευθύνης

Τον Ιούλιο 1989 ορίστηκε Υπουργός Οικονομικών στην κυβέρνηση συνεργασίας της Νέας Δημοκρατίας με τον ενιαίο Συνασπισμό υπό τον πρωθυπουργό Τζανή Τζαννετάκη. Τον Νοέμβριο του ίδιου έτους ανέλαβε Υπουργός Εξωτερικών στην Οικουμενική Κυβέρνηση ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ενιαίου Συνασπισμού υπό τον πρωθυπουργό Ξενοφώντα Ζολώτα. Ήταν ο νεότερος Υπουργός των Εξωτερικών που έγινε ποτέ στην Ελλάδα. Μετά τις επόμενες εκλογές, τον Απρίλιο του 1990, όταν η Νέα Δημοκρατία κατάφερε να κερδίσει αυτοδυναμία στο Κοινοβούλιο, θήτευσε και πάλι ως Υπουργός Εξωτερικών.

Στις 13 Απριλίου 1992 έγινε σύνοδος των αρχηγών των ελληνικών κομμάτων για το ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κωνσταντίνο Καραμανλή. Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, μετά τη σύνοδο, ο πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Μητσοτάκης ανακοίνωσε την αποπομπή του από την Κυβέρνηση και ακολούθως ανέλαβε ο ίδιος ο πρωθυπουργός το Υπουργείο των Εξωτερικών. Η απόφαση αυτή ήταν αποτέλεσμα της διαφορετικής προσέγγισης που είχε ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης με τον Αντώνη Σαμαρά στην αντιμετώπιση του προαναφερθέντος ζητήματος.

Στο διάστημα από το 1992 έως την πτώση της κυβέρνησης Μητσοτάκη διατήρησε τις απόψεις του επί της εξωτερικής πολιτικής, οι οποίες έμειναν
γνωστές ως «Θέσεις των 7 σημείων».

Τον Οκτώβριο του ίδιου έτους παραιτήθηκε από τη βουλευτική του έδρα και αποχώρησε από τη Νέα Δημοκρατία.

Ίδρυση Πολιτικής Άνοιξης

Στις 30 Ιουνίου 1993 ίδρυσε νέο πολιτικό κόμμα υπό τον τίτλο Πολιτική Άνοιξη (ΠολΑν) συγκεντρώνοντας νέους πολιτικούς όπως ο Νικήτας Κακλαμάνης, ο Ανδρέας Λεντάκης, ο Άκης Γεροντόπουλος, ο Δημήτρης Σταμάτης (Θεσσαλονίκης), ο Δημήτρης Σταμάτης (Αιτωλοακαρνανίας), ο Στέφανος Στεφανόπουλος , ο Μανώλης Καλαμίδας και άλλους. Την υποστήριξή του στο νέο κόμμα εξέφρασε ο νομπελίστας ποιητής Οδυσσέας Ελύτης με γραπτή δημόσια δήλωση. Εξάλλου, ο Οδυσσέας Ελύτης ήταν και εμπνευστής του ονόματος του κόμματος "Πολιτική Άνοιξη".

Στις αρχές Σεπτεμβρίου 1993 δύο βουλευτές της ΝΔ προσχώρησαν στην Πολιτική Άνοιξη αλλά διατήρησαν τη βουλευτική τους έδρα ως ανεξάρτητοι, πρώτα ο Στέφανος Β. Στεφανόπουλος, βουλευτής Ηλείας, και μετά ο Γιώργος Συμπιλίδης, βουλευτής Κιλκίς. Έτσι, η Νέα Δημοκρατία απώλεσε τη δεδηλωμένη έχοντας μόνο 150 έδρες στην κοινοβουλευτική της ομάδα. Ο πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Μητσοτάκης προκήρυξε πρόωρες εκλογές για τον Οκτώβριο 1993.
Στις εκλογές του 1993 η Πολιτική Άνοιξη συγκέντρωσε 4,88% και εξέλεξε 10 βουλευτές.

Στις ευρωεκλογές του 1994 έλαβε 8,7% των ψήφων και δύο έδρες στο Ευρωκοινοβούλιο.

Στις εκλογές του 1996 έλαβε 2,94% των ψήφων και έμεινε εκτός κοινοβουλευτικής εκπροσώπησης.

Στις ευρωεκλογές του 1999 έλαβε 2,3% των ψήφων και απέτυχε να επανεκλέξει ευρωβουλευτή.

Πρόσφατη πορεία - Επιστροφή στη ΝΔ

Η Πολιτική Άνοιξη δεν συμμετείχε στις εκλογές του 2000, αλλά ο Αντώνης Σαμαράς υποστήριξε δημόσια τη Νέα Δημοκρατία. Πριν από τις εκλογές του 2004, ο Σαμαράς εντάχτηκε και πάλι στη Νέα Δημοκρατία και ηγήθηκε του ψηφοδελτίου της για τις ευρωεκλογές Ιουνίου 2004. Εξελέγη ευρωβουλευτής, θέση την οποία κατείχε μέχρι το 2007 οπότε και εξελέγη βουλευτής Μεσσηνίας με τη Νέα Δημοκρατία.

Με τον ανασχηματισμό της 7ης Ιανουαρίου του 2009 τοποθετήθηκε στη θέση του υπουργού Πολιτισμού, θέση που κράτησε μέχρι τις 7 Οκτωβρίου 2009[6]. Στις 15 Οκτωβρίου 2009 ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του για την Προεδρία του Κόμματος της Νέας Δημοκρατίας και εξελέγη πρόεδρος στις εκλογές που διεξήχθησαν στις 29 Νοεμβρίου 2009 με ποσοστό 50,06% έναντι 39,72% της Ντόρας Μπακογιάννη.

Ο Αντώνης Σαμαράς είναι επίσης μέλος του Αμερικανικού Οικονομικού Οργανισμού και της Βρετανικής Βασιλικής Εταιρίας και έχει συμμετάσχει σε μία συνάντηση της Λέσχης Μπίλντεμπεργκ.

Ομιλεί Αγγλικά, Γαλλικά και Ιταλικά.

Συμμετοχή της Νέας Δημοκρατίας στην κυβέρνηση Λουκά Παπαδήμου

Τον Νοέμβριο του 2011 υπό το βάρος δυσμενών εξελίξεων και τον κίνδυνο χρεωκοπίας της χώρας, ο Αντώνης Σαμαράς για πρώτη φορά από την έναρξη της κρίσης αποδέχθηκε ως αναπόφευκτη τη δανειακή σύμβαση και συμφώνησε στο σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας "περιορισμένου χρόνου και ειδικού σκοπού" όπως τη χαρακτήριζε, εγκαταλείποντας τη μέχρι τότε θέση του ενάντια στη δανειακή σύμβαση.

Κατόπιν ολιγοήμερων διαβουλεύσεων μεταξύ του τότε Πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου, του Αντώνη Σαμαρά και του προέδρου του ΛΑ.Ο.Σ. Γιώργου Καρατζαφέρη, υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια, ο πρώην Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος επί πρωθυπουργίας Σημίτη και πρώην Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), Λουκάς Παπαδήμος, έλαβε εντολή σχηματισμού κυβέρνησης και ορκίστηκε πρωθυπουργός. Παρά την πίεση της κοινής γνώμης και τις διεθνείς πιέσεις για συνεργασία, οι διαπραγματεύσεις πολλές φορές κινδύνευσαν με αποτυχία λόγω της απροθυμίας και των παλινωδιών των αρχηγών των δύο μεγάλων κομμάτων. Τελικά, συμφωνήθηκε η νέα Κυβέρνηση (την οποία ο Σαμαράς χαρακτήριζε ως μεταβατική), αφού εξασφάλιζε τη συνέχιση του δανεισμού της χώρας, με την αποδέσμευση της έκτης δόσης, την επιτυχία της ανταλλαγής των κρατικών ομολόγων (PSI+) και τη χορήγηση του δανείου της συμφωνημένης νέας σύμβασης, να οδηγήσει τη χώρα σε εθνικές εκλογές, στις 19 Φεβρουαρίου 2012. Η διεξαγωγή, τελικά, των εκλογών αναβλήθηκε επ' αόριστον, λόγω των διαπραγματεύσεων του PSI.


Παρά τη στήριξη της νέας κυβέρνησης από τη ΝΔ, τόσο με την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης από τους βουλευτές της όσο και με τη συμμετοχή κορυφαίων στελεχών της (όπως οι δύο Αντιπρόεδροι του κόμματος Δήμας και Αβραμόπουλος) σε αυτήν, ο Α. Σαμαράς επέμεινε να αρνείται τον όρο «συγκυβέρνηση». Δεν επέτρεψε τη συμμετοχή βουλευτών της ΝΔ στη νέα κυβέρνηση και υποχρέωσε τον Δημήτρη Αβραμόπουλο να παραιτηθεί από τη βουλευτική του έδρα, προκειμένου να αναλάβει το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας και ο ίδιος παρέμεινε αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Στις 6 Μαϊου 2012 διεξήχθησαν βουλευτικές εκλογές οι οποίες απέβησαν άκαρπες και επαναπροκηρύχτηκαν εκλογές για τις 17 Ιουνίου. Στο διάστημα αυτό τέθηκε εν αμφιβόλω και ως διακύβευμα των εκλογών η συνέχιση της συμμετοχής της Ελλάδας στην Ευρωζώνη και ο Αντώνης Σαμαράς παίρνει την πρωτοβουλία να καλέσει σε συστράτευση τις Κεντροδεξιές Φιλοευρωπαϊκές δυνάμεις. Απ' ότι φαίνεται αυτό το διάστημα αμβλύνθηκε η εικοσαετής κόντρα του με τον 94χρονο Κωνσταντίνο Μητσοτάκη και η Ντόρα Μπακογιάννη που είχε διαγραφεί από τη Νέα Δημοκρατία και είχε ιδρύσει δικό της κόμμα ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα και επέστρεψε στα ψηφοδέλτια της Νέας Δημοκρατίας και δήλωσε ανοιχτά τη στήριξή της στον Αντώνη Σαμαρά. Το ίδιο έπραξαν και κάποια στελέχη του "Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού"

Ανάληψη της πρωθυπουργίας

Μετά τη νίκη της Νέας Δημοκρατίας στις εκλογές της 17ης Ιουνίου, με ποσοστό 29,66%, και τη συμφωνία με τα κόμματα ΠΑΣΟΚ και Δημοκρατική Αριστερά για σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας, ο Αντώνης Σαμαράς ορκίστηκε Πρωθυπουργός στις 20 Ιουνίου.


Ο Αντώνης Σαμαράς είναι ο 13ος Πρωθυπουργός που ορκίζεται από το 1974.

De Siris