Τρίτη, 17 Μαΐου 2011

Βίκυ Μοσχολιού


Βίκυ Μοσχολιού

Η Βίκυ Μοσχολιού γεννήθηκε στις 17 Μαΐου 1943 και πέθανε στις 16 Αυγούστου 2005, ήταν Ελληνίδα τραγουδίστρια, ερμηνεύτρια του λαϊκού τραγουδιού.

Ξεκίνησε την καριέρα της το Πάσχα του 1962 στην «Τριάνα» του Χειλά δίπλα στον Γρηγόρη Μπιθικώτση και τη Δούκισσα. Καθιερώθηκε το 1964 τραγουδώντας το «Χάθηκε το φεγγάρι» του Σταύρου Ξαρχάκου στην κινηματογραφική παραγωγή «Λόλα» και συνέχισε σε συνεργασίες, μεταξύ άλλων, με τον Γιώργο Ζαμπέτα, τον Μάνο Ελευθερίου, τον Γιώργο Κατσαρό, τον Άκη Πάνου, τον Σταύρο Ξαρχάκο, τον Δήμο Μούτση, τον Μίμη Πλέσσα, τον Λουκιανό Κηλαηδόνη και τον Σταμάτη Κραουνάκη.

Στα τραγούδια της που έγιναν επιτυχίες συγκαταλέγονται τα: «Πάει, πάει», «Αλήτη», «Πού πας χωρίς αγάπη», «Ναύτης βγήκε στη στεριά», «Τα δειλινά», «Οι μετανάστες», «Άνθρωποι μονάχοι». Δύο επιτυχίες της ονοματοδότησαν νυκτερινά κέντρα της Αθήνας, τα «Δειλινά» και τα «Ξημερώματα».

Η Βίκυ Μοσχολιού ήταν από τις πρώτες ερμηνεύτριες που τραγούδησαν σε μπουάτ, κάνοντας τις κυριότερες εμφανίσεις της στον «Ζυγό» και το «Zoom» της Πλάκας στο πλευρό του Δήμου Μούτση στις αρχές της δεκαετίας του 1970. Στην διάρκεια της σταδιοδρομίας της είχε δώσει συναυλίες ενώ εμφανίστηκε και στις βασιλικές αυλές της Ελλάδας, της Περσίας και της Ιορδανίας.

Το 1967 παντρεύτηκε τον ποδοσφαιριστή του Παναθηναϊκού Μίμη Δομάζο, με τον οποίο απέκτησε δύο κόρες, αλλά αργότερα πήραν διαζύγιο. Έφυγε από τη ζωή το 2005, έπειτα από διετή μάχη με τον καρκίνο σε ηλικία 62 ετών.

Το 2008 πωλήθηκε, ύστερα από δημόσια διαμάχη μεταξύ των δύο θυγατέρων της, η μαρμάρινη έπαυλη 1.200 τ.μ., στην οποία έζησε.

Το 2010 η στενή συνεργάτις της Βίκυς, Αρετή Γκόρντον, αποφάσισε να κυκλοφορήσει βιβλίο με τη ζωή της τραγουδίστριας, δίχως τη συγκατάθεση της οικογένειάς της. Έτσι, οι κόρες της Βίκυς έμαθαν από τον περιοδικό Τύπο ότι πρόκειται να κυκλοφορήσει το βιβλίο "Θυμάμαι τη Βίκυ Μοσχολιού" με προσωπικές λεπτομέρειες από τη ζωή της. Οι κόρες της ήθελαν να ενημερωθούν πριν την έκδοση του βιβλίου και μάλιστα ενοχλήθηκαν από την αναφορά σχετικά με το σπίτι της μητέρας τους. Έτσι έστειλαν εξώδικο στην Αρετή Γκόρντον για τη δημοσιοποίηση στοιχείων της ζωής της μητέρας τους.

Δισκογραφία

Οι δίσκοι 33 στροφών και CD στους οποίους έχει τραγουδήσει η Βίκυ Μοσχολιού είναι οι εξής:

1966-Ένα μεσημέρι (Συμμετοχή). Συνθέτης: Σταύρος Ξαρχάκος
1967-Θαλασσινά φεγγάρια (Συμμετοχή). Συνθέτης: Μίκης Θεοδωράκης
1969-Κόσμε αγάπη μου
1969-Μια Κυριακή
1970-Βίκυ Μοσχολιού
1970-Το Σαββατόβραδο
1972-Περιπέτειες
1972-Συνοικισμός Α (Συμμετοχή). Συνθέτης: Δήμος Μούτσης
1973-Στροφές (Συμμετοχή). Συνθέτης: Δήμος Μούτσης
1973-Τραγουδά Ξαρχάκο, Σπανό
1974-Νυν και αεί. Συνθέτης: Σταύρος Ξαρχάκος
1975-Λαϊκή παράδοση (Συμμετοχή)
1975-Σκοπευτήριο (Συμμετοχή)
1976-Ανεξάρτητα (Συμμετοχή)
1976-Λεύκωμα
1976-Τα σήμαντρα (Συμμετοχή)
1977-14 Χρυσές Επιτυχίες
1977-Τραγουδά Σπανό
1978-14 χρυσές επιτυχίες 2
1978-Λαϊκά τραγούδια απ' όλο τον κόσμο
1979-Όταν σε περιμένω
1980-Βίκυ Μοσχολιού
1980-Το τραμ το τελευταίο
1981-Σκουριασμένα χείλια
1982-Αξέχαστες επιτυχίες
1982-Σ΄ένα κόσμο σαν κι αυτό
1982-Τραγούδια της Ευτυχίας
1983-Αξέχαστες επιτυχίες 2
1984-Του σίδερου και του νερού
1986-Στους ανήσυχους δρόμους
1987-Γυμνό
1987-Κόκοτας - Μοσχολιού
1990-Εφημερία
1990-Gro plan
1990-Η Αθήνα τη νύχτα
1990-Μεγάλες επιτυχίες
1991-Γειά σας που πέφτουν τα σύνορα (Συμμετοχή)
1992-Το καινούριο πράμα
1993-Τα μπιζουδάκια
1994-Από τους θησαυρούς των 45 στροφών
1995-Ο Τζακ Ο΄ Χάρα
1995-Οι μεγάλες επιτυχίες
1995-Τραγουδά Ζαμπέτα
1996-Μια γυναίκα δύο άντρες
1996-Τραγουδάει αρχοντορεμπέτικα
1996-Τραγούδια από τις 45 στροφές
1997-Αξέχαστες επιτυχίες 3
1998-Οι μεγάλες φωνές του ελληνικού τραγουδιού
2000-Τραγούδια από τις 45 στροφές 2
2001-Οι μεγάλες επιτυχίες 1
2002-Μεγάλοι Έλληνες ερμηνευτές 2
2002-Ανοιχτό Βιβλίο
2003-Πήρα απ΄τη νιότη χρώματα
2004-Οι μεγάλες επιτυχίες 2
2004-Βραδυνό σινιάλο
2005-Εγώ εσένα αγαπώ
2005-Μοσχολιού Βίκυ 40 χρόνια
2005-21 μεγάλα τραγούδια
2006-Τα κινηματογραφικά
2006-Στα εννέα όγδοα
2008-Βίκυ Μοσχολιού: Δεν ξέρω πόσο σ' αγαπώ

De Siris