Κατέβασμα σβάστικας από την Ακρόπολη.
Το βράδυ της 30ης προς 31ης Μαΐου 1941, δυο νεαροί φοιτητές, ο Μανώλης Γλέζος και ο Λάκης Σάντας, κατέβασαν την γερμανική σημαία από την Ακρόπολη, καταγράφοντας την πρώτη αντιστασιακή πράξη στην κατεχόμενη Ελλάδα .
Η Κρήτη μόλις είχε καταληφθεί από τα Γερμανικά στρατεύματα και οι Γερμανοί στρατιώτες πανηγύριζαν. Οι Μανώλης Γλέζος και Λάκης Σάντας βλέποντας από το Ζάππειο την σβάστικα να κυματίζει στον Ιερό βράχο της Ακρόπολης, πήραν μια παράτολμη απόφαση. Να κατεβάσουν το σύμβολο του κατακτητή.
Οι δυο νέοι πήγαν στην Εθνική Βιβλιοθήκη και έψαξαν να βρουν ότι μπορούσαν για τον βράχο της Ακρόπολης. Στην Μεγάλη Εγκυκλοπαίδεια βρήκαν όλες τις σπηλιές και τις τρύπες του βράχου. Αποφάσισαν ότι η μόνη διαδρομή που θα μπορούσαν να φτάσουν τον στόχο τους ήταν από το Πανδρόσειο Άντρο.
Ήταν 30 Μαΐου και οι Γλέζος Σάντας μαθαίνουν από το ραδιόφωνο την πτώση της Κρήτης. Οι Γερμανική προπαγάνδα με προκηρύξεις κόμπαζαν για την επιτυχία τους. Έτσι οι δυο νέοι αποφάσισαν να δράσουν το ίδιο βράδυ. Μόνα τους όπλα ένα φανάρι κι ένας σουγιάς.
Λίγο πριν τις 10 κι ενώ οι φρουροί διασκέδαζαν με γυναικεία παρέα στην είσοδο των Προπυλαίων, δίνοντας τους την ευκαιρία να πηδήξουν τον φράχτη και να φτάσουν στο Πανδρόσειο Άντρο, χωρίς να γίνουν αντιληπτοί από τους Γερμανούς στρατιώτες.. Από κει σκαρφάλωσαν με την βοήθεια των σκαλωσιών που είχαν οι αρχαιολόγοι για τις ανασκαφές τους. Μέσα σε λίγη ώρα τα δυο παλικάρια έφτασαν λίγα μέτρα από τον ιστό που ήταν αναστημένη η σημαία των Ναζιστών. Ήταν τεράστια η σημαία. Είχε διαστάσεις 2Χ4 μέτρα.
Πλησίαζαν μεσάνυχτα και οι Γλέζος, Σάντας κατέβασαν την σημαία και την πήραν μαζί τους. Από την ίδια διαδρομή κατέβηκαν από την Ακρόπολη, χωρίς να γίνουν αντιληπτοί από τους φρουρούς της.
Το πρωί έκπληκτοι οι Γερμανοί ανακάλυψαν ότι η σβάστικα έλειπε. Άρχισαν πανικόβλητοι ανακρίσεις χωρίς όμως να μπορέσουν να ανακαλύψουν κάτι. Οι Γλέζος και Σάντας καταδικάσθηκαν ερήμην σε θάνατο. Η φρουρά των στρατιωτών εκτελέστηκε. Οι Έλληνες διοικητές των αστυνομικών τμημάτων απαλλάχθηκαν των καθηκόντων τους, ενώ για τους φύλακες της Ακρόπολης δεν προέκυψε κάποια ευθύνη.
Η σβάστικα αναρτήθηκε ξανά στον ιστό της Ακρόπολης στις 11 το πρωί της 31ης Μαΐου 1941. Ήταν η πρώτη πράξη αντίστασης ενάντια στον άξονα στη Αθήνα.
De Siris