Δευτέρα 16 Μαΐου 2011

Θεμιστοκλής Αθανασιάδης Νόβας


Θεμιστοκλής Αθανασιάδης Νόβας

Ο Θεμιστοκλής Αθανασιάδης Νόβας γεννήθηκε το 1896 και πέθανε στις 16 Μαΐου 1961, ήταν συγγραφέας, δημοσιογράφος και κριτικός του θεάτρου και της λογοτεχνίας.

Βιογραφικά στοιχεία

Γεννήθηκε το 1896 στη Ναύπακτο και ήταν νεότερος αδερφός του Γεώργιου Αθανασιάδη Νόβα. Σπούδασε νομικά στην Αθήνα και πολιτικές επιστήμες, καθώς και θεωρία του θεάτρου, στο πανεπιστήμιο της Ιένας της Γερμανίας. Εμφανίστηκε στα γράμματα με την ποιητική συλλογή «Λουλούδια στα μαλλιά της» το 1925. Χρημάτισε νομάρχης στην Κέρκυρα, στη Ζάκυνθο, στη Λέσβο, στην Πάτρα, στη Θεσσαλονίκη, στο Βόλο και στη Χίο.

Ως δημοσιογράφος εργάστηκε στις εφημερίδες «Ακρόπολις» του Γαβριηλίδη, «Πολιτεία», «Νέος Κόσμος» και «Ελεύθερον Βήμα».

Ο Θεμιστοκλής Αθανασιάδης υπήρξε ένας από τους πρώτους Έλληνες συγγραφείς ταξιδιωτικών εντυπώσεων, μαζί με τους Καζαντζάκη, Ουράνη, Παναγιωτόπουλο, Κόντογλου κ.α. Το 1932 κυκλοφορεί το βιβλίο του «Ένα μήνα στο Βόρειο Πόλο», που εντυπωσιάζει τους κριτικούς με την παρατηρητικότητα και το στιλ της γραφής του. Πράγματι, ο Αθανασιάδης υπήρξε ένας στιλίστας του λόγου κι όπως έγραψε ο Άριστος Καμπάνης, είναι κείνος που «ανακάλυψε και το ύφος και τη γλώσσα, που ταιριάζει στη νέα μας πεζογραφία».

Τα ταξιδιωτικά του κείμενα συγκεντρώθηκαν στον τόμο «Περιπλανήσεις» (1964), που επιμελήθηκε και προλόγισε –όπως όλες τις μεταθανάτιες εκδόσεις των έργων του- η γραμματέας του και αξιόλογη λογοτέχνις Ουράνα Διοματάρη. Σε μιαν επιστολή του προς αυτήν, το 1943, γράφει χαρακτηριστικά: «Τη δημοσιογραφική επιστήμη την έχω εγκαταλείψει από καιρό […]. Άλλοτε υπήρξε η μονομανία μου. Τώρα με απασχολεί μόνο το θέατρο. Δεν θέλω να το προδώσω». Δεν το πρόδωσε…και ήταν αυτός κι ο Φώτος Πολίτης οι πιο σημαντικοί θεατρικοί κριτικοί της εποχής τους.

Οι θεατρικές εργασίες και κριτικές του Αθανασιάδη, περιλαμβάνονται στα βιβλία του «Αθηναϊκή Δραματουργία» (1956), που τιμήθηκε με το «Βραβείο των 12» και «Θεατρικά Μελετήματα» (1963). Η θεατρική του προσφορά, είχε πει ο σκηνοθέτης Σωκράτης Καραντινός, «θ’ αποτελέσει μια μέρα πηγή για τον μελετητή του θεάτρου μας». Από τα δοκίμια του σημειώνουμε ιδιαίτερα τ’ αναφερόμενα στον Σολωμό, τον Παλαμά, τον Μαλακάση, τον Ψυχάρη και τον Παπαδιαμάντη.

Πέθανε στις 16 Μαΐου 1961 στην Κέρκυρα την επομένη μιας ομιλίας του εκεί για τον Παπαδιαμάντη.

Έργα

Αθηναϊκή δραματουργία, Αθήνα, 1955.
Δοιήκησις και λογοτεχνία, 1976
Ήρωες, Βιβλιοπωλείο της Εστίας, Αθήνα, 1969
Περιπλανήσεις, Αθήνα
Ανάλεκτα, Σιδέρης, 1965
Τετάρτη Εξουσία, Αθήνα, 1966

Μεταφράσεις

Αχ, αυτά τα φαντάσματα. Φρικιαστικές οπτασίες σε πράξεις τρεις , Eduardo de Filippo,
Βέρθερος, Goethe
Το νησί με τα κατσίκια, Ugo Betti

De Siris