Σάββατο 28 Μαΐου 2011

Έλενα Σουλιώτη


Έλενα Σουλιώτη

Η Έλενα Σουλιώτη γεννήθηκε στην Αθήνα στις 28 Μαΐου 1943 και πέθανε στη Φλωρεντία στις 4 Δεκεμβρίου 2004. Ήταν σοπράνο με σημαντική καριέρα στο χώρο του λυρικού θεάτρου.

Τα πρώτα της μουσικά μαθήματα τα λαμβάνει στο Μπουένος Άιρες της Αργεντινής, όπου μετανάστευσε η οικογένεια της. συνεχίζει τις σπουδές της στο Μιλάνο το 1962 κάνοντας την Ιταλία την Τρίτη της πατρίδα. Εκεί θα ανοίξει διάπλατα ο δρόμος της επιτυχίας.

Μόλις δυο χρόνια μετά κάνει το ντεμπούτο της στην Νάπολη το 1964. Γνωρίζει την αποθέωση στην παράσταση της όπερας «Καβαλερία Ρουστικάνα» στο ρόλο της Σαντούτσα. Εκεί αποκαλείται νέα «Κάλας».

Με σημαντικούς ρόλους, όπως της «Σαντούτσα» του Μασκάνι, της «Αμπιγκαίλε» και της «Λουίζας Μίλλερ» στις όπερες του Βέρντι, διαγράφει για περισσότερο από μια δεκαετία μια λαμπρή καριέρα στο χώρο της όπερας. Συγχρώνως βάζει την σφραγίδα του μεγάλου ταλέντου της σε ηχογραφήσεις που γρήγορα έγιναν μπεστ-σέλερ.

Η επιλογή της να ερμηνεύσει δύσκολους και απαιτητικούς ρόλους από πολύ μικρή ηλικία, της δημιούργησε πρόβλημα στη φωνή της με αποτέλεσμα το 1972 στο Λονδίνο να αποδοκιμαστεί από το κοινό του «Κόβεν Γκάρντεν» όταν ερμήνευσε την « Αμπιγκαίλε». Ήταν η αρχή του τέλους σε μια πολλά υποσχόμενη καριέρα. Δυο χρόνια μετά έβαλε ουσιαστικά τέλος στην καριέρα της.

Στις 4 Δεκεμβρίου του 2004 άφησε την τελευταία της πνοή στην Φλωρεντία της Ιταλίας.

De Siris