Παρασκευή 6 Μαΐου 2011

Λάκης Λαζόπουλος


Λάκης Λαζόπουλος

Ο Λάκης Λαζόπουλος γεννήθηκε στη Λάρισα στις 6 Μαΐου 1956. Σπούδασε νομικά  στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης. Εκεί ανεβάζει και τις πρώτες του θεατρικές παραστάσεις με την θεατρική ομάδα του Πανεπιστημίου. Κάνει μεταπτυχιακό στο Ποινικό Δίκαιο και στην Εγκληματολογία στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Δεν έχει παρακολουθήσει Δραματική σχολή.

Παράλληλα με τις σπουδές του στο Πανεπιστήμιο, το 1979, γράφει τα πρώτα του κείμενα για το Θεσσαλικό Θέατρο, στην επιθεώρηση “Κάτι τρέχει στα γύφτικα”.

Το 1980, εκτός από την συγγραφική του δραστηριότητα, συμμετέχει και σαν ηθοποιός στο Θεσσαλικό Θέατρο, στην επιθεώρηση “Χαιρέτα μου τον πλάτανο”, που γράφει με άλλους συγγραφείς.

Συνεχίζει στην Αθήνα το καλοκαίρι του 1981 με την Ελεύθερη Σκηνή (Σ. Φασουλής, Α. Παναγιωτοπούλου) στις  επιθεωρήσεις “Της Ελλάδας το κάγκελο” (Θέατρο Σμαρούλα) και “Αλλαγή και πάνω τούρλα”(Θέατρο Βέμπο) .

Φεύγει από την Ελεύθερη Σκηνή το 1982 και μέχρι το 1986 γράφει, μαζί με τον Γιάννη Ξανθούλη, τέσσερις επιθεωρήσεις: “Το ΠΑΣΟΚ της Χάιδως”, “Του ΠΑΣΟΚ τους τον χαβά”, “Μια στο καρφί και μια στο πέταλο” και “Χαράτσι από τον Ανδρέα τον Απάτσι”. Και οι τέσσερις παραστάσεις μεταφέρονται στη Θεσσαλονίκη σημειώνοντας πρωτοφανή επιτυχία.

Εν τω μεταξύ το 1983 γράφει μαζί με τον Παντελή Βούλγαρη την τηλεοπτική σειρά « Οι απόμαχοι».

Το 1984 συμμετέχει στην ταινία του Γιάννη Σμαραγδή «Σιγά, η πατρίδα κοιμάται»

Το χειμώνα του ’86 περιοδεύει με αποσπάσματα των επιθεωρήσεών του σε όλη την Ελλάδα και σημειώνει ρεκόρ εισπράξεων.

Καλοκαίρι του 1986 ανεβάζει, σε δική του μετάφραση-ελεύθερη απόδοση, την “Λυσιστράτη” του Αριστοφάνη, σε όλα τα μεγάλα ανοιχτά θέατρα της Ελλάδας, καθώς και στο Ηρώδειο, παίζοντας ο ίδιος τον ομώνυμο ρόλο. Σε σκηνοθεσία Ανδρέα Βουτσινά, μουσική Σταμάτη Κραουνάκη και στίχους Λίνας Νικολακοπούλου. Η παράσταση σημειώνει πρωτοφανή επιτυχία και μένει στην ιστορία του θεάτρου.

Το καλοκαίρι του 1987 ανεβάζει, στο Θέατρο Αθήναιον, μαζί με την Άννα Παναγιωτοπούλου, την παράσταση
“Τι είδε ο Γιαπωνέζος” , σε κηνοθεσία Ανδρέα Βουτσινά και μουσική Σταμάτη Κραουνάκη.
Το 1988 κατατάσσεται στο στρατό και υπηρετεί την θητεία του.

Στα τέλη του ’88 ανεβάζει στο Θέατρο Πορεία το “Ημερολόγιο ενός τρελού” του Γκόγκολ σε σκηνοθεσία Μίνωα Βολανάκη.

Αρχές του ’89 μεταφέρεται στο θέατρο Λαμπέτη και ανεβάζει  το “Ελλάς κατόπιν αορτής” για δύο σαιζόν με μοναδική επιτυχία.

Αλλά ο θρίαμβος έρχεται με την παράσταση “Ήταν ένα μικρό καράβι” που γράφει και  σκηνοθετεί ο ίδιος (1990), σε σκηνικά Διονύση φωτόπουλου και μουσική Θάνου Μικρούτσικου. Η παράσταση  παίζεται για δύο ολόκληρα χρόνια στο ίδιο θέατρο και μεταφέρεται στην τηλεόραση (MEGA CHANNEL).

Το 1991 γράφει, σκηνοθετεί και πρωταγωνιστεί  στο “Κάτι έχω να σας πω” στο Θέατρο Βεάκη.

 Στην συνέχεια περιοδεύει στην Ελλάδα με το “Επιτέλους μόνοι”. Η ίδια παράσταση ανεβαίνει το 1994 και στη Νέα Υόρκη, στο CITY CENTER HALL (9.000 θεατές). Το  “Επιτέλους μόνοι” ανεβαίνει στο κινηματοθέατρο ΠΑΛΛΑΣ για 40 παραστάσεις και περιοδεύει σε όλη την Ελλάδα σημειώνοντας ρεκόρ εισιτηρίων.

Το καλοκαίρι του 1993 ερμηνεύει το ρόλο του Μακ Κήθ στην  “Όπερα της πεντάρας” σε σκηνοθεσία Ζυλ Ντασέν (Θέατρο Αθήναιον - Καζάκος, Ζούνη, Καραμπέτη) .

Είναι η περίοδος που έχει ξεκινήσει στην τηλεόραση να γράφει, να σκηνοθετεί και να ερμηνεύει- πάνω από 15 διαφορετικούς ρόλους- στην πιο πετυχημένη τηλεοπτική σειρά της ελληνικής τηλεόρασης   «Δέκα μικροί Μήτσοι».

Την ίδια χρονιά παρουσιάζει στο Μέγαρο Μουσικής, σε εναλλασσόμενες παραστάσεις με τον Δημήτρη Χορν, το ίδιο παραμύθι του PROKOFIEF “O Πέτρος και ο Λύκος”, με την Καμεράτα υπό την διεύθυνση του Α. Μυράτ.    Οι παραστάσεις αυτές έμελλε να είναι και οι τελευταίες του Δημήτρη Χορν.

Το 1994 πρωταγωνιστεί στην τηλεταινία “Το κορίτσι με τις βαλίτσες” (ΑΝΤ1), σε σκηνοθεσία του Νίκου Νικολαϊδη.

Εμφανίζεται ως γκεστ σταρ στην ταινία του Γιάννη Σμαραγδή, “Καβάφης”.

Στις 29/6/1996 παρουσιάζει το δραματικό ποίημα «Ενώχ Άρντεν» του Alfred Tennyson,  στα πλαίσια των εκδηλώσεων   του  Φεστιβάλ Ναυπλίου με τον ίδιο στο ρόλο του αφηγητή και τον Καλλιτεχνικό Διευθυντή του Φεστιβάλ, Γιάννη Βακαρέλη, στο πιάνο.

 Το 1997 παρουσιάζει στη Θεσσαλονίκη το έργο “Η Κυριακή των παπουτσιών”, σε σκηνικά Διονύση Φωτόπουλου και μουσική Θάνου Μικρούτσικου, στο πλαίσιο της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης.
H παράσταση μεταφέρεται το 1998 στην Αθήνα, στο δικό του πλέον θέατρο, το θέατρο ΗΒΗ και παίζεται μέχρι τον Μάιο του 1999. Η παράσταση αυτή αποτελεί τον καινούργιο μεγάλο σταθμό του Λάκη Λαζόπουλου.

H WALT DISNEY PRODUCTIONS, το 1997, του αναθέτει την προσαρμογή στα ελληνικά του φιλμ κινουμένων σχεδίων “Ηρακλής”, στο οποίο δανείζει και τη φωνή του στους ήρωες Φιλ και Πάνικ. Ο ROY DISNEY του απονέμει ειδική πλακέτα της καλύτερης προσαρμογής σε όλη την Ευρώπη.

Τον Οκτώβριο του 1997 συμμετέχει σε μεγάλη εκδήλωση για τα παιδιά με καρκίνο στο Madison Square Garden του Manhattan . 25.000 χιλιάδες Ελληνες της διασποράς τον αποθεώνουν μαζί με τους Γιώργο Νταλάρα, Ελευθερία Αρβανιτάκη και Βασίλη Παπακωνσταντίνου.

To καλοκαίρι του 1999 γυρίζει στην Αυστραλία και την Κρήτη την πρώτη του μεγάλου μήκους ταινία  “ΦΟΒΟΥ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ…”. Η ταινία σηματοδότησε την πρώτη συμπαραγωγή Αυστραλίας-Ελλάδας, σε σκηνοθεσία του John Tatoulis και σενάριο του Tom Galbraith.  Προβλήθηκε στις αίθουσες τον Ιανουάριο του 2000 με μεγάλη επιτυχία.

Το καλοκαίρι του 2000 αρχίζει τα γυρίσματα της μεγάλου μήκους ταινίας “Ο ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΜΟΥ ΦΙΛΟΣ”, σε δικό του σενάριο και σκηνοθεσία. Στην ταινία πρωταγωνιστεί ο ίδιος, ο Αντώνης Καφετζόπουλος, η Σμαράγδα Καρύδη και η Βέρα Κρούσκα. Αρχές Μαρτίου του 2001 προβλήθηκε στις αίθουσες και έρχεται πρώτη σε εισπράξεις για το 2001.

Το Φεβρουάριο του 2002 ανεβάζει στο θέατρο ΗΒΗ το θεατρικό έργο “ΤΑ ΛΕΜΕ” που έγραψε και σκηνοθέτησε ο ίδιος με συμπρωταγωνιστή τον Γιώργο Κωνσταντίνου και μαζί τους ο Αλέξης Γεωργούλης και η Φαίη Κοκκινοπούλου.

Η παράσταση παίχτηκε για δεύτερη συνεχή χρονιά σε μια καινούργια εκδοχή
«ΤΑ ΛΕΜΕ Νο 2» στην οποία μαζί με τον Γιώργο Κωνσταντίνου και το Λάκη Λαζόπουλο συμμετείχε και ο νέος ηθοποιός Μάξιμος Μουμούρης. Τον Μάρτιο του 2003, η παράσταση ανέβηκε στην Θεσσαλονίκη και σημειώνει νέα πρωτοφανή επιτυχία.

Το καλοκαίρι του 2002, συμμετείχε με τον μονόλογο «Οι ηλικίες του γελοίου», σε σκηνοθεσία Σωτήρη Χατζάκη, στους Θεατρικούς Μονολόγους, που οργάνωσε η Πολιτιστική Ολυμπιάδα.

Το καλοκαίρι του 2003 αρχίζει τα γυρίσματα της μεγάλου μήκους ταινίας "Ρ 20", σε δικό του σενάριο και σκηνοθεσία, που βγήκε στις αίθουσες αρχές Φλεβάρη του 2004. Στην ταινία πρωταγωνιστεί ο ίδιος. Μαζί του ο Βασίλης Χαραλαμπόπουλος.

Το 2003 αποχωρεί από το κανάλι MEGA και  αρχίζει να συνεργάζεται με τον τηλεοπτικό σταθμό ALPHA ως Σύμβουλος Προγράμματος.

Το χειμώνα του 2003-04 ανεβάζει στο θέατρο ΒΡΕΤΑΝΙΑ την επιθεώρηση-αναθεώρηση “…κι αέρας στα πανιά μας !!!”, που γράφει , σκηνοθετεί και πρωταγωνιστεί  ο ίδιος με συμπρωταγωνίστρια την Τζένη Μπότση.
H παράσταση σημείωσε μεγάλη καλλιτεχνική και εισπρακτική επιτυχία.

Ταυτόχρονα είναι Καλλιτεχνικός Διευθυντής των θεάτρων ΒΡΕΤΑΝΙΑ και ΑΘΗΝΩΝ.

Το καλοκαίρι του 2004 παίζει στο έργο του Αριστοφάνη «ΠΛΟΥΤΟΣ», σε σκηνοθεσία Νίκου Μαστοράκη και μουσική του Σταμάτη Κραουνάκη ,έχοντας τον πρωταγωνιστικό ρόλο του Χρεμύλου, με τον οποίο και  κάνει την πρώτη του εμφάνιση στο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου.  Καταχειροκροτείται στο  κατάμεστο θέατρο της Επιδαύρου και τις δύο ημέρες.  Ακολουθεί περιοδεία σε όλη την Ελλάδα με συμμετοχή στα περισσότερα φεστιβάλ.

Τον χειμώνα του 2004-05  επανέρχεται δριμύτερος στο θέατρο ΒΡΕΤΑΝΙΑ-MOTOROLA, γράφοντας και σκηνοθετώντας την παράσταση « Που πάει αυτό το λεωφορείο;» με συμπρωταγωνιστή τον Τάσο Παλαντζίδη.

Από τον  Νοέμβριο του 2004, και για πρώτη φορά στην ελληνική τηλεόραση, παρουσιάζει μέσα από  τον ALPHA , ζωντανά το σατιρικό δελτίο ειδήσεων « Αλ τσαντίρι νιουζ».

Ο Λάκης Λαζόπουλος την ίδια περίοδο είχε και  την καλλιτεχνική επιμέλεια της τηλεοπτικής σειράς «504 χ.λ.μ βόρεια της  Αθήνας» που προβλήθηκε  από  το κανάλι του ALPHA. Καθώς επίσης και της ταινίας, που στάθηκε η αφορμή για την τηλεοπτική σειρά, με τίτλο «Μη φεύγεις» από το ίδιο κανάλι.

Το καλοκαίρι του 2005 πρωταγωνιστεί  στην παράσταση του Εθνικού Θεάτρου «Αχαρνείς» του Αριστοφάνη, ενσαρκώνοντας τον Δικαιόπολη σε σκηνοθεσία Βαγγέλη Θεοδωρόπουλου.  Η επιτυχία που σημειώνει η δεύτερη κάθοδος του στην Επίδαυρο τεράστια.

Το Νοέμβριο του 2005  ανέβασε στο θέατρο ΒΡΕΤΑΝΙΑ -MOTOROLA την παράσταση «Hysteria» του Τέρυ Τζόνσον, σε σκηνοθεσία Κων/νου Αρβανιτάκη, όπου πρωταγωνίστησε στο ρόλο του πατέρα της Ψυχανάλυσης, Φρόϋντ. Μαζί του ήταν οι: Άκης Σακελλαρίου, Φαίη Ξυλά και Μπάμπης Γιωτόπουλος.

Φθινόπωρο 2006, συμμετείχε στα γυρίσματα της ταινίας «EL GRECO» (σκηνοθεσία Γιάννη Σμαραγδή), όπου συμπρωταγωνιστούσε κρατώντας το ρόλο του Νικολού. Η ταινία βγήκε στους κινηματογράφους τον Οκτώβριο του 2007 κάνοντας ρεκόρ εισιτηρίων

Το Νοέμβριο του 2008 και μετά από απουσία 3 χρόνων από το θέατρο, ανεβάζει την παράσταση «ο Βιοπαλαιστής στη στέγη», στο Κέντρο Πολιτισμού Ελληνικός κόσμος, με κείμενα – σκηνοθεσία δικά του και συμπρωταγωνίστρια τη Χρύσα Ρώπα. Παράσταση που για άλλη μία φορά σημειώνει μεγάλη επιτυχία.

Εν τω μεταξύ, για πέμπτη χρονιά συνεχίζεται στο κανάλι του ALPHA, η πολύ πετυχημένη, ζωντανή εκπομπή του «Αλ Τσαντίρι νιουζ». Εκπομπή σταθμός για τα χρονικά της τηλεόρασης αφού πολύ συχνά σπάει κάθε ρεκόρ τηλεθέασης.   

Μεγάλη επίσης είναι και η δισκογραφική του πορεία όπου έχει γράψει στίχους για τραγούδια σε όλες τις επιθεωρήσεις του και τα οποία ερμήνευσαν εκτός από τον ίδιο οι: Ελευθερία Αρβανιτάκη, η Χάρις Αλεξίου, ο Γιάννης Πάριος, ο Δημήτρης Μητροπάνος,  ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου, ο Διονύσης Τσακνής, ο Λαυρέντης Μαχαιρίτσας, η Κατερίνα Κούκα κ.α……

De Siris