Παρασκευή 6 Μαΐου 2011

Ντόρα Μπακογιάννη-Μητσοτάκη


Ντόρα Μπακογιάννη-Μητσοτάκη

Η Ντόρα (Θεοδώρα) Μπακογιάννη είναι Ελληνίδα πολιτικός. Γεννήθηκε στην Αθήνα στις 6 Μαΐου 1954. Είναι κόρη του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη και της Μαρίκας Γιαννούκου και αδελφή του πολιτικού και βουλευτή Κυριάκου Μητσοτάκη και μητέρα του επίσης πολιτικού Κωνσταντίνου Μπακογιάννη. Αφού αποφοίτησε από την Γερμανική Σχολή Αθηνών, σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες και Επικοινωνία στο Πανεπιστήμιο του Μονάχου και συνέχισε τις σπουδές της στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Από το 1984 ως το 1989 ήταν υπεύθυνη του Πολιτικού Γραφείου του τότε Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Κωνσταντίνου Μητσοτάκη. Το 1989 εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτής στο ελληνικό κοινοβούλιο στη μονοεδρική περιφέρεια της Ευρυτανίας. Διετέλεσε υφυπουργός στον Πρωθυπουργό στην κυβέρνηση του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη και αργότερα ανέλαβε το Υπουργείο Πολιτισμού (1992).

Στις εκλογές του 1996 έβαλε υποψηφιότητα στην Α' Αθηνών, όπου και εξελέγη (και επανεξελέγη στις εκλογές του 2000). Το 1994 εξελέγη στην Κεντρική Επιτροπή της Νέας Δημοκρατίας και αργότερα ορίστηκε υπεύθυνη του τομέα Ανάπτυξης και του τομέα Εξωτερικών Υποθέσεων και Άμυνας της Νέας Δημοκρατίας. Στις 20 Οκτωβρίου του 2002 εξελέγη Δήμαρχος Αθηναίων. Ήταν η πρώτη γυναίκα δήμαρχος της πόλης. Τον Δεκέμβριο του 2005 αναδείχθηκε νικήτρια στην ψηφοφορία για την εκλογή του «Παγκόσμιου Δημάρχου 2005», πρωτοβουλία του νεοσύστατου ιδιωτικού ιδρύματος Σίτι Μέγερς Φαουντέισιον.

Αποχώρησε πρόωρα από τη δημαρχία τον Φεβρουάριο του 2006, για να αναλάβει το Υπουργείο Εξωτερικών, θέση την οποία συνέχισε να κατέχει και στη κυβέρνηση που προέκυψε από τις εκλογές του 2007. Τον Ιούνιο 2008 η Ντόρα Μπακογιάννη εξελέγη στην Γαλλική Ακαδημία Ανθρωπιστικών και Πολιτικών Επιστημών ως ξένος εταίρος. Τον Ιανουάριο του 2009 η Ελλάδα ανέλαβε την προεδρία του Οργανισμού για την Ασφάλεια και την Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) και τον Ιούνιο φιλοξενήθηκε στην Κέρκυρα με ιδιαίτερη επιτυχία η Άτυπη Σύνοδος των υπουργών Εξωτερικών των κρατών-μελών του ΟΑΣΕ.

Στις εκλογές της 4ης Οκτωβρίου 2009 εξελέγη για άλλη μια φορά πρώτη σε ψήφους βουλευτής στην Α΄Αθηνών.

Ήταν μία από τους τρεις υποψηφίους στις εκλογές της 29ης Νοεμβρίου 2009 για την ανάδειξη του νέου προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, μετά από την ανακοίνωση της πρόθεσης του τότε αρχηγού του κόμματος, Κωνσταντίνου Α. Καραμανλή, να παραιτηθεί, υπό το βάρος της ευθύνης για την εκλογική ήττα της ΝΔ στις εκλογές του Οκτωβρίου του 2009. Στην εκλογική αναμέτρηση ήρθε δεύτερη πίσω από τον Αντώνη Σαμαρά, που με ποσοστό 51% έγινε ο νέος πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας από την πρώτη ψηφοφορία.

Την 6η Μαΐου, (2010) ανήμερα των γενεθλίων της, ύστερα από κρίσιμη συζήτηση στη Βουλή επί σχετικού νομοσχεδίου για τα μέτρα του ΔΝΤ, το οποίο στη συνέχεια υπερψήφισε, αντίθετα από την κομματική γραμμή της Νέας Δημοκρατίας και αγνοώντας τις ύστατες εντολές για κομματική πειθαρχία, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Αντώνης Σαμαράς, με επιστολή που έστειλε στον πρόεδρο της Βουλής ανακοίνωσε ότι η κ. Μπακογιάννη τίθεται εκτός Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ. Στη συνέχεια και την ίδια ημέρα ύστερα από συνεδρίαση του Πειθαρχικού Συμβουλίου του Κόμματος η κ. Μπακογιάννη διαγράφηκε και από το Κόμμα της Ν.Δ. Δήλωσε ότι υπάρχει πιθανότητα ίδρυσης νέου κόμματος από την ίδια.

Σημειώνεται τελικά ότι το εν λόγω νομοσχέδιο υπερψηφίστηκε με 172 ψήφους "υπέρ", 121 "κατά", και 3 "παρόντες". Της ψηφοφορίας ακολούθησαν 4 διαγραφές (3 από το κυβερνών κόμμα και 1 από της αντιπολίτευσης).

Την 11 Ιουλίου 2010 ηγήθηκε πρωτοβουλίας πολιτών και ιδρύει τον όμιλο προβληματισμού «Forum για την Ελλάδα». Στις 21 Νοεμβρίου 2010 ίδρυσε μαζί με άλλους τέσσερεις προερχόμενους από την ΝΔ ανεξάρτητους βουλευτές το κόμμα "Δημοκρατική Συμμαχία".

Επίσης έχει συμμετάσχει σε μία συνάντηση της Λέσχης Μπίλντεμπεργκ το 2003.

Κατοικεί στο κέντρο της Αθήνας. Ήταν παντρεμένη με τον Παύλο Μπακογιάννη, βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας που δολοφονήθηκε από την 17 Νοέμβρη, ενώ σήμερα είναι παντρεμένη με τον ναυλομεσίτη και Πρόεδρο της Ομοσπονδίας Ιππασίας, Ισίδωρο Κούβελο. Από τον πρώτο γάμο απέκτησε δύο παιδιά, τον Κώστα (ο οποίος εκλέχτηκε το 2010 Δήμαρχος Καρπενησίου) και την Αλεξία. Μιλάει Αγγλικά, Γαλλικά και Γερμανικά.

Στις 13 Δεκεμβρίου 2002, τρεις εβδομάδες πριν αναλάβει καθήκοντα Δημάρχου Αθηναίων, έγινε απόπειρα δολοφονίας σε βάρος της από δράστη που θεωρήθηκε ψυχικά διαταραγμένος.

De Siris