Πέμπτη 10 Νοεμβρίου 2011

10 Νοεμβρίου Σαν Σήμερα


10 Νοεμβρίου Σαν Σήμερα

10 Νοεμβρίου 1836 - Ο βασιλιάς των Ελλήνων Όθων νυμφεύεται την κόρη του μεγάλου δούκα του Ολδεμβούργου, Μαρία, η οποία θα πάρει το όνομα Αμαλία.

Γεγονότα


1619 - Ο Καρτέσιος βλέπει ένα όνειρο που τον οδηγεί αργότερα στη συγγραφή του θεμελιώδους έργου του για τη μεταφυσική «Διαλογισμοί για την πρώτη φιλοσοφία» (1641).

1775 - Ιδρύεται το σώμα των Πεζοναυτών (Marines), που αποτελεί την αιχμή του δόρατος των ΗΠΑ στις στρατιωτικές τους επιχειρήσεις ανά τον κόσμο.

1836 - Ο βασιλιάς των Ελλήνων Όθων νυμφεύεται την κόρη του μεγάλου δούκα του Ολδεμβούργου, Μαρία, η οποία θα πάρει το όνομα Αμαλία.

1885 - Ο Γκότλιμπ Ντάιμλερ, ιδρυτής αργότερα της Mercedes, κατασκευάζει την πρώτη μοτοσικλέτα. Είναι 264 κ.ε. και αναπτύσσει μέγιστη ταχύτητα 12 χλμ/ώρα. Την οδηγεί ο γιος του Πάουλ.

1940 - Ο Γουόλτ Ντίσνεϊ γίνεται πληροφοριοδότης του FBI και καταδίδει κομμουνιστές καλλιτέχνες του Χόλιγουντ.

1959 - Το αντιτορπιλικό Ασπίς ΙΙ υψώνει την Ελληνική Σημαία στο Long Beach των Η.Π.Α.

1996 - Ο αστυνόμος της τροχαίας Δημ. Τρίμης σε μπλόκο έξω από τη Λιβαδειά σκοτώνει τον τσιγγάνο μικροπωλητή Τάσο Μουράτη που βρισκόταν ακινητοποιημένος στο έδαφος.

1997 - Αρχίζει τη λειτουργία της η Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων.


2008 - Εκτός Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ τίθεται ο βουλευτής Αρκαδίας, Πέτρος Τατούλης, έπειτα από συνέντευξή του σε εφημερίδα, όπου άσκησε έντονη κριτική κατά του πρωθυπουργού, Κώστα Καραμανλή.

Γεννήσεις

745 - Μούσα αλ-Καζίμ, Σιίτης ιμάμης

1484 - Μαρτίνος Λούθηρος, μοναχός, ιερέας, καθηγητής, θεολόγος κι ηγέτης της εκκλησιαστικής μεταρρύθμισης του 16ου αιώνα στη Γερμανία

1759 - Φρίντριχ Σίλερ, γερμανός ποιητής και θεατρικός συγγραφέας. («Ωδή της Χαράς»)

1801 - Σάμιουελ Χάου, φιλέλληνας αμερικανός γιατρός, που έλαβε ενεργό μέρος στην Ελληνική Επανάσταση.

1888 - Αντρέι Τουπόλεφ, ρώσος αεροναυπηγός, κατασκευαστής των φερώνυμων αεροπλάνων που χρησιμοποιούνται κυρίως στην πολιτική αεροπορία.

1909 - Καίσαρ Δ. Αλεξόπουλοςφυσικός και ακαδημαϊκός, μέλος της ομάδας ΒΑΝ για την πρόβλεψη των σεισμών.

1925 - Ρίτσαρντ Μπάρτον, Βρετανός ηθοποιός

1948 - Βίνσεντ Σκιαβέλι, Αμερικανός ηθοποιός

1969 - Έλεν Πομπέο, Αμερικανίδα ηθοποιός

1986 - Ηλίας Ηλιάδης, Έλληνας τζουντόκα, Ολυμπιονίκης

Θάνατοι

1938 - Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ, Τούρκος στρατιωτικός και πολιτικός

1848 - Ιμπραήμ Πασάς, στρατιωτικός από την Αίγυπτο, που παραλίγο να καταστείλει την επανάσταση στην Πελοπόννησο.

1891 - Αρθούρος Ρεμπό, γάλλος ποιητής.

1982 - Λεονίντ Μπρέζνιεφ, Σοβιετικός ηγέτης

2000 - Αδαμάντιος Ανδρουτσόπουλος, νομικός και πολιτικός

2002 - Βασίλης Μάρος, πολυβραβευμένος σκηνοθέτης, εικονολήπτης και διευθυντής φωτογραφίας, πρωτεργάτης του κινηματογραφικού ντοκιμαντέρ στη χώρα μας.

2006 - Τζακ Πάλανς, Αμερικανός ηθοποιός.

2007 - Νόρμαν Μέιλερ, Αμερικανός συγγραφέας.

2009 - Νότης Περγιάλης, Έλληνας συγγραφέας.


2010 - Ντίνο ντε Λαουρέντις, Ιταλός κινηματογραφικός παραγωγός

Συναξαριστής

Αποστόλων (Ο΄) Εράστου επισκόπου Νεάδος, Ηρωδίωνος επισκόπου Πανεάδος, Κουάρτου επισκόπου Βηρυττού, Ολυμπά, Σωσιπάτρου επισκόπου Ικονίου και Τερτίου.

Ιερομαρτύρων Γεδίου ομολογητού, Μίλου του θαυματουργού και Σενοεί του διακόνου.

Μαρτύρων Εβόρη, Καλλιοπίου, Νίρου,

Ορέστου του Τυανέως († 304), Ο άγιος Ορέστης καταγόταν από τα Τύανα της Καππαδοκίας. Την περίοδο του Διοκλητιανού διωγμού, ο ηγεμόνας Μάξιμος προσπάθησε με ποικίλους τρόπους να τον κάνει να αρνηθεί τον Ιησού. Αφού με τις πιέσεις που του ασκήθηκαν, δεν κατάφεραν να τον πείσουν να ασπαστεί τα είδωλα, τον γύμνωσαν, τον έδειραν και τον μαστίγωσαν για τιμωρία. Μετά τον έριξαν στην φυλακή για επτά ημέρες. Ύστερα από το πέρας της έβδομης ημέρας τον πήγαν σε ένα ειδωλολατρικό ναό για να προσφέρει θυσίες και να προσευχηθεί. « Γιατί», του είπε ο ηγεμόνας Μάξιμος, «αρνείσαι να ασπαστείς τη λατρεία που με τόση ευλάβεια ακολουθούν οι σεπτοί μας αυτοκράτορες;» Ο Ορέστης δεν δίστασε να του απαντήσει με θάρρος ότι ήταν πρόθυμος υπήκοος σε ότι αφορούσε τα πολιτικά και επίγεια πράγματα. Εκτός αυτών όμως δεν του ήταν δυνατόν να παραδεχτεί κανέναν άλλον αυτοκράτορα, πέρα από τον έναν αληθινό Θεό. Τότε ο Μάξιμος διέταξε να του διαπεράσουν τους αστραγάλους με σιδερένια αλυσίδα, την οποία έδεσαν πάνω σε ένα ατίθασο άλογο. Ο ίππος αφέθηκε ελεύθερος και άρχισε έναν ξέφρενο καλπασμό σέρνοντας τον άγιο πίσω του και σταμάτησε μόνο αφού διένυσε είκοσι χιλιόμετρα. Με αυτό το μαρτυρικό τρόπο ο άγιος Ορέστης παρέδωσε το πνεύμα του στον Κύριο.

Πάπα και Ωρίωνος.

Τιμοθέου καί Μαύρας.

Οσίων Θεοστηρίκτου «του εν Συμβόλοις», Μαρτίνου επισκόπου Ταρακίνης και Νόννου επισκόπου.

Οσίου Αρσενίου Καππαδόκου (†1924).

Εορτολόγιο

Αρσένιος, Αρσένης, Αρσενία, Αρσίνα, Αρσινόη, Μίλος, Μίλης, Μίλων, Ορέστης, Ορεστία, Ορεστιάς, Ορεστιάδα, Ροδίων, Ρόδιος, Ροδής, Ρόδος, Ροδιά, Ροδούλα, Ροδίτα, Ρόζα, Ροζαλία, Ροζίτα, Ροζίνα, Ροζάνα, Σωσίπατρος, Σωπάτρα, Σώπατρος, Σωπατρία, Πάτρα, Πατρούλα, Πατρίτσα, Ωρίων, Ωρίωνας, Ωριώνης, Ωριώνη, Ηρωδίων, Ροδίων, Ηρωδιάς, Ηρωδιάδα

De Siris