Τρίτη 15 Νοεμβρίου 2011

Μίνως Βολανάκης


Μίνως Βολανάκης

Ο Μίνως Βολανάκης γεννήθηκε το 1925 και πέθανε στις 15 Νοεμβρίου 1999, ήταν Έλληνας σκηνοθέτης, θεατρικός συγγραφέας και μεταφραστής.

Γεννήθηκε στην Αθήνα (στη περιοχή της Κυψέλης), το 1925, κατ΄ άλλους 1926. Σπούδασε θέατρο αρχικά στη σχολή του Γιαννούλη Σαραντίδη. Στον εμφύλιο όταν σκοτώθηκε ο πατέρας του αναγκάσθηκε να ασχοληθεί με τη μετάφραση θεατρικών έργων στο θίασο της Κατερίνας Ανδρεάδη και στη συνέχεια στο θίασο του Καρόλου Κουν όπου ειδικότερα για τις ανάγκες του θιάσου του μετέφρασε πολλά έργα του αμερικανικού δραματολογίου. Μετά από υποτροφία που έλαβε από το Βρετανικό Συμβούλιο εγκαταστάθηκε στο Λονδίνο ειδικευόμενος στη σκηνοθεσία ξεκινώντας με έργα του Πιραντέλο. Κατά την εκεί παραμονή του ανέβασε πολλά έργα αρχαίων Ελλήνων κλασσικών καθώς και έργα του σύγχρονου κλασικού θεάτρου. Στη συνέχεια μετέβη στις ΗΠΑ όπου και εκεί σκηνοθέτησε πλείστα έργα σε Πανεπιστήμια και ιδιωτικά θέατρα. Στη δεκαετία του 1960 σκηνοθέτησε για πρώτη φορά στην Ελλάδα στο ΚΘΒΕ με πρώτη παράσταση το έργο του Σαμουήλ Μπέκετ «Περιμένοντας τον Γκοντό», καθώς και τη «Λυσιστράτη» στο Φεστιβάλ Αθηνών.

Στη συνέχεια ασχολήθηκε με το ελεύθερο θέατρο όπου και συνεργάστηκε με τους αθηναϊκούς θιάσους «Βεργή», «Λαμπέτη», Κούρκουλο σκηνοθετώντας έργα των Ζαν Ζενέ, Μπρεχτ, Πίντερ και Τσέχωφ.

Στη διάρκεια της δικτατορίας στην Ελλάδα ο Μίνως Βολανάκης εγκαταστάθηκε στο Λονδίνο όπου συνέχισε τις καλλιτεχνικές του δραστηριότητες. Στη μεταπολίτευση επέστρεψε στην Ελλάδα και την περίοδο 1975 – 1977 ανέλαβε γενικός διευθυντής του ΚΘΒΕ όπου και έδωσε αξιόλογες παραστάσεις με την Άννα Συνοδινού στη «Ηλέκτρα» του Σοφοκλή, στο θέατρο Λυκαβηττού, την Μελίνα Μερκούρη στη Μήδεια του Ευριπίδη κ.ά. συνδέοντας έτσι το όνομά του σ΄ ότι καλλίτερο είχε να παρουσιάσει το ελληνικό θέατρο εκείνης της περιόδου.

Το 1982 λαμβάνοντας σχετικές άδειες ξεκίνησε αγώνα αξιοποίησης παλαιών λατομείων, (Βύρωνα, Νίκαιας, Πετρούπολης και κάποιο της Θεσσαλονίκης), μεταβάλλοντάς τα σε θεατρικούς χώρους με αρχή τις «Γιορτές των Βράχων». Τον ίδιο χρόνο σκηνοθέτησε στο Εθνικό θέατρο τον «Οιδίποδα Τύραννο» του Σοφοκλή, στα Επιδαύρια και στη συνέχεια εκπροσώπησε την Ελλάδα στα Ευρωπάλια και στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λος Άντζελες (1984).

Ο Μίνως Βολανάκης εκτός από την σκηνοθεσία διακρίθηκε ιδιαίτερα και ως έξοχος μεταφραστής αγγλικών θεατρικών έργων, καθώς και των ελληνικών κλασικών έργων (κωμωδίες ή τραγωδίες) στην αγγλική. Πέθανε στην Αθήνα το πρωί στις 15 Νοεμβρίου του 1999.

De Siris