Τρίτη, 8 Νοεμβρίου 2011

Basil Poledouris


Βασίλης Πολυδούρης

Ο Βασίλης Πολυδούρης (Basil Poledouris) γεννήθηκε στις 21 Αυγούστου 1945 και πέθανε στις 8 Νοεμβρίου, 2006, ήταν ένας Αμερικανός συνθέτης κινηματογραφικής μουσικής με ελληνικές ρίζες (οι γονείς του κατάγονταν από τη Μεσσηνία).

Βιογραφία

Ο Βασίλης Πολυδούρης γεννήθηκε στο Κάνσας Σίτι του Μισούρι. Οι μουσικές επιρροές του πηγάζουν από δύο κυρίως συνιστώσες, η πρώτη είναι ο συνθέτης Μίκλος Ρόζα και η δεύτερη οι Ελληνορθόδοξες καταβολές του. Ο Πολυδούρης μεγάλωσε κοντά στην εκκλησία και συνήθιζε να παρακολουθεί τις λειτουργίες μαγεμένος από τη μελωδία της χορωδίας. Σε ηλικία 7 ετών άρχισε μαθήματα πιάνου και μερικά χρόνια αργότερα γράφτηκε στο Πανεπιστήμιο της Βόρειας Καλιφόρνια για να σπουδάσει κινηματογράφο και μουσική. Πολλές από τις ταινίες μικρού μήκους στις οποίες συνέδραμε βρίσκονται ακόμα στα αρχεία του πανεπιστημίου. Στο πανεπιστήμιο γνώρισε επίσης τους σκηνοθέτες Τζον Μίλιους και Ράνταλ Κλάιζερ με τους οποίους μετέπειτα συνεργάστηκε. Το 1985 έγραψε τη μουσική για την ταινία Flesh & Blood του Πολ Βερχόφεν, εγκαινιάζοντας έτσι ακόμα μια μακροχρόνια επαγγελματική συνεργασία.

Ο Πολυδούρης έγινε διάσημος χάρη στο δυναμικό, επικό στυλ των ορχηστρικών συνθέσεων του, καθώς και για τα περίπλοκα θεματικά μοτίβα του. Έμεινε στη μνήμη των σινεφίλ για τα μουσικά θέματα που έγραψε για τις ταινίες Η Γαλάζια Λίμνη (1980), Κόναν ο Βάρβαρος (1982), Κόναν ο Εξολοθρευτής (1984), Red Dawn (1984), RoboCop (1987), Το Κυνήγι του Κόκκινου Οκτώβρη (1990), Ελευθερώστε τον Γουίλι (1993), Στρατιώτες του Σύμπαντος και Στον Έρωτα του Παιχνιδιού (1999). Η μουσική που έγραψε για την ταινία Κόναν ο Βάρβαρος θεωρείτε από πολλούς ένα από τα πιο εξαιρετικά δείγματα κινηματογραφικής μουσικής.

Ο Πολυδούρης παντρεύτηκε με τη γυναίκα του Bobbie το 1969 και απέκτησαν δύο κόρες, τη Zoë και την Alexis. Η Zoë είναι ηθοποιός και συνθέτης και έχει περιστασιακά συνεργαστεί με τον πατέρα της στη σύνθεση μουσικής για ταινίες.

Τα τελευταία 4 χρόνια της ζωής του τα πέρασε στην πολιτεία της Ουάσιγκτον, και στις 8 Νοεμβρίου του 2006 πέθανε στο Λος Άντζελες από επιπλοκές που του προκάλεσε ο καρκίνος.

Φιλμογραφία

Ταινίες

Extreme Close-Up (1973)
Tintorera (1977)
Big Wednesday (1978)
The House of God (1980)
The Blue Lagoon (1980)
Summer Lovers (1982)
Conan the Barbarian (1982)
Red Dawn (1984)
Protocol (1984)
Conan the Destroyer (1984)
Making the Grade (1984)
Flesh & Blood (1985)
Iron Eagle (1986)
Cherry 2000 (1987)
No Man's Land (1987)
RoboCop (1987)
Split Decisions (1988)
Spellbinder (1988)
Farewell to the King (1989)
Wired (1989)
Quigley Down Under (1990)
The Hunt for Red October (1990)
Flight of the Intruder (1991)
White Fang (1991)
Return to the Blue Lagoon (1991)
Harley Davidson and the Marlboro Man (1991)
Wind (1992)
Robocop 3 (1993)
Hot Shots! Part Deux (1993)
Free Willy (1993)
On Deadly Ground (1994)
Serial Mom (1994)
Lassie (1994)
The Jungle Book (1994)
Free Willy 2 (1995)
Under Siege 2 (1995)
It's My Party (1996)
Celtic Pride (1996)
Amanda (1996)
The War at Home (1996)
Switchback (1997)
Breakdown (1997)
Starship Troopers (1997)
Les Misérables (1998)
Kimberly (1999)
For Love of the Game (1999)
Mickey Blue Eyes (1999)
Cecil B. DeMented (2000)
Crocodile Dundee in Los Angeles (2001)
The Touch (2002)
The Legend of Butch and Sundance (2003)

Μίνι σειρές

Amerika (14ωρη μίνι σειρά) (1987)
Lonesome Dove (8ωρη μίνι σειρά) (1989) (Βραβείο Έμι καλύτερης μουσικής)
Zoya (4ωρη μίνι σειρά) (κεντρικό θέμα) (1995)

Τηλεόραση

Congratulations, It's a Boy (1971)
Three for the Road (1974)
Hollywood 90028 (1979)
Dolphin (1979)
A Whale for the Killing (1981)
Fire on the Mountain (1981)
Amazons (1984)
Single Women, Single Bars (1984)
Alfred Hitchcock Presents (1985)
Misfits of Science (1986)
The New Twilight Zone (1986)
Prison for Children (1987)
Island Sons (1987)
Intrigue (1988)
L.A. Takedown (1989)
Nasty Boys (1989)
Life & Times of Ned Blessing (1991)
If These Walls Could Talk II (2000)
Love and Treason (2001)

De Siris