Γλυκερία
Η Γλυκερία (Κοτσούλα) γεννήθηκε στο Άγιο Πνεύμα Σερρών, στις 16 Νοεμβρίου 1953. Εμφανίζεται στο χώρο του τραγουδιού το 1974 και δουλεύει σε μπουάτ της Πλάκας κοντά σε γνωστούς καλλιτέχνες ερμηνεύοντας τραγούδια Χατζιδάκη, Θεοδωράκη, Λοΐζου, κ.ά.
Το 1978 συνεργάζεται με το μεγάλο λαϊκό συνθέτη Απόστολο Καλδάρα, στον δίσκο "ΜΗΝ ΚΑΝΕΙΣ ΟΝΕΙΡΑ" και κοινή διαπίστωση είναι πως πρόκειται για μια πολύ ενδιαφέρουσα φωνή που θα έχει εκπληκτική εξέλιξη. Πράγματι το 1980 κυκλοφορεί ο πρώτος προσωπικός της δίσκος "ΣΤΑ ΜΑΤΙΑ ΚΟΙΤΑ ΜΕ", με δώδεκα λαϊκά τραγούδια και μπαλάντες του Στέλιου Φωτιάδη που σημειώνει μεγάλη επιτυχία. Εν τω μεταξύ συνεργάζεται με τον Γιώργο Νταλάρα και δίνουν συναυλίες στην Αθήνα και την επαρχία.
Το 1981 κυκλοφορεί ένας πολύ σημαντικός δίσκος με την Γλυκερία. Είναι τα "ΣΜΥΡΝΕΪΚΑ". Με τον δίσκο αυτό η Γλυκερία καταξιώνεται στο χώρο του Ελληνικού τραγουδιού και τα "ΣΜΥΡΝΕΪΚΑ" σημειώνουν τεράστια επιτυχία.
Συνεχίζοντας την καλλιτεχνική της δραστηριότητα, η Γλυκερία πολύ νέα, αλλά και ώριμη τραγουδίστρια, εμφανίζεται σε γνωστά κέντρα και συνεχίζει να δίνει συναυλίες, όπου η υποδοχή που της επιφυλάσσει το κοινό επιβεβαιώνει την τεράστια δημοτικότητά της.
Στις αρχές του 1982 επιλέγεται μαζί με άλλους σημαντικούς καλλιτέχνες, όπως την Σωτηρία Μπέλου, τον Γιώργο Νταλάρα και τη Μαργαρίτα Ζορμπαλά, να εκπροσωπήσει τη χώρα μας στα πλαίσια των πολιτιστικών και καλλιτεχνικών εκδηλώσεων "EUROPALIA 82" στις Βρυξέλλες.
Από το χειμώνα του 1982 η Γλυκερία τραγουδάει πλέον στην "ΟΜΟΡΦΗ ΝΥΧΤΑ" και στις αρχές του 1983 κυκλοφορεί έναν ακόμη δίσκο με τίτλο "ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΜΥΡΝΗ ΣΤΟΝ ΠΕΙΡΑΙΑ" με παραδοσιακά τραγούδια από την Σμύρνη και γνωστά ρεμπέτικα. Η Γλυκερία θεωρείται πλέον ιδανική ερμηνεύτρια αυτού του είδους των τραγουδιών. Εν τω μεταξύ η επιτυχία που σημειώνει η Γλυκερία στην "ΟΜΟΡΦΗ ΝΥΧΤΑ" δίνει το ερέθισμα για ένα ζωντανό δίσκο, ηχογραφημένο στο κέντρο, γεμάτο απ' την ατμόσφαιρα και το κέφι των ανθρώπων που βρέθηκαν εκεί. Έχει τίτλο "ΜΕ ΤΗΝ ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΣΤΗΝ ΟΜΟΡΦΗ ΝΥΧΤΑ" και σπάει όλα τα ρεκόρ πωλήσεων. Η επιτυχία της Γλυκερίας είναι πια γεγονός.
Το καλοκαίρι του 1983 πλαισιωμένη από το συγκρότημά της, που αποτελείται από τους καλύτερους και γνωστότερους μουσικούς λαϊκούς σολίστες οργανοπαίχτες, συνεχίζει την περιοδεία της σ' όλη την Ελλάδα, ανταποκρινόμενη στην ανάγκη του κοινού για καλό Ελληνικό τραγούδι. Οι χώροι των συναυλιών γεμίζουν ασφυκτικά και η Γλυκερία φιγουράρει στις στήλες των εφημερίδων και τα εξώφυλλα των μεγάλης κυκλοφορίας περιοδικών αποσπώντας τις καλύτερες κριτικές.
Η δραστηριότητά της όμως δεν σταματάει εκεί. Τον Απρίλη του 1985 κυκλοφορεί ένα διπλό άλμπουμ με τίτλο "ΤΡΑΓΟΥΔΙ ΑΙΣΘΗΜΑΤΙΚΟ" από το οποίο αναδεικνύονται πολλές επιτυχίες ("Μάγισσες", "Πεντοχίλιαρα", "Φανταράκι", "Έγκλημα στην οδό ερωτευμένων" κ.ά.). Σύμφωνα με τις στατιστικές που δημοσιεύει το έγκυρο περιοδικό "Ντέφι" η Γλυκερία επί τρία συνεχή χρόνια έρχεται πρώτη στην Ελλάδα σε πωλήσεις δίσκων ανάμεσα σε όλους τους Έλληνες και ξένους καλλιτέχνες.
Από το 1984 μέχρι το 1986 πραγματοποιεί περισσότερες από 100 συναυλίες στην Ελλάδα με πάνω από 400.000 θεατές, με αποκορύφωμα την συναρπαστική εμφάνιση της στο θέατρο του Λυκαβηττού (με την συνεργασία του Νίκου Παπάζογλου), που σπάει ταμεία, μεταδίδεται τηλεοπτικά από την Ελληνική τηλεόραση και κυκλοφορεί ένας ακόμη δίσκος που είναι και Best Seller.
Στην τελετή έναρξης του Α' Παγκοσμίου Πρωταθλήματος στο Ολυμπιακό Στάδιο η Γλυκερία ερμηνεύει σε πρώτη εκτέλεση στίχους του μεγάλου ποιητή Γιάννη Ρίτσου από την ''ΕΑΡΙΝΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ'' που μελοποίησε ο διάσημος συνθέτης Γιάννης Μαρκόπουλος. Η τελετή μεταδόθηκε τηλεοπτικά σε 120 χώρες του κόσμου.
Μέσα στο 1986 εμφανίζεται για δεύτερη χρονιά στα στάδια των μεγάλων πόλεων της Κύπρου καταρρίπτοντας κάθε προηγούμενο ρεκόρ εισιτηρίων και έχοντας ήδη πραγματοποιήσει τρεις θριαμβευτικές εμφανίσεις στο Λονδίνο, ξεκινάει για τις μεγάλες υπερωκεάνιες περιοδείες στην Αυστραλία, τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής και τον Καναδά.
Kυκλοφορεί δύο ακόμη προσωπικούς δίσκους ''ΜΑΤΙΑ ΜΟΥ'', ''ΜΕ ΠΑΝΣΕΛΗΝΟ'' ενώ συμμετέχει σε πάρα πολλούς δίσκους γνωστών συνθετών και ερμηνευτών. Το 1989 κυκλοφορεί ένα διπλό δίσκο με τίτλο "ΒΟΛΤΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ" που περιέχει δημοτικά και νησιώτικα τραγούδια από όλο τον Ελλαδικό χώρο, τραγούδια που η Γλυκερία πάντα υπερασπίζεται. Τον Μάρτιο του 1990 σε συνεργασία με την Warner Music κυκλοφορεί ο δίσκος της Γλυκερίας με τίτλο ''ΟΛΑ ΜΟΥ ΤΑ ΜΥΣΤΙΚΑ'' σε μουσική Στέλιου Φωτιάδη που έγινε και χρυσός. Το 1991 σε μουσική Χρήστου Νικολόπουλου και στίχους Λευτέρη Παπαδόπουλου ο επόμενος δίσκος με τίτλο ''ΞΗΜΕΡΩΣΕ'' που επίσης γνώρισε μεγάλη επιτυχία. Το 1992 μετά από μια μεγάλη περιοδεία στην Ευρώπη (Φιλανδία, Γερμανία, Αγγλία, Βέλγιο και αλλού), Αμερική, Κύπρο, τελειώνει τον κύκλο των συναυλιών στο Θέατρο του Λυκαβηττού. Η συναυλία ηχογραφείται και κυκλοφορεί τον ίδιο χρόνο. Το 1993 συνεργάζεται με τον Στέλιο Φωτιάδη και πάλι, στην ''ΧΩΡΑ ΤΩΝ ΘΑΥΜΑΤΩΝ'' που γνώρισε και γνωρίζει μεγάλη επιτυχία.
Το καλοκαίρι του 1993 κάνει και πάλι περιοδεία στην Ελλάδα και δύο θριαμβευτικές συναυλίες στο Ισραήλ. Το 1994 η Γλυκερία κάνει άλλη μια περιοδεία στην Αυστραλία που σημειώνει πολύ μεγάλη επιτυχία και ένα μεγάλο κύκλο συναυλιών στο Ισραήλ όπου πλέον έχει ανακηρυχθεί η πιο δημοφιλής από όλους τους ξένους καλλιτέχνες. Ο δίσκος "Glykeria-Golden Hits" που κυκλοφορεί στο Ισραήλ γίνεται χρυσός σε χρόνο ρεκόρ για τα τοπικά δεδομένα. Ο δήμαρχος της Ιερουσαλήμ της παραδίδει το χρυσό κλειδί της πόλης, σαν επιβράβευση για τη συμμετοχή της σε φιλανθρωπικές εκδηλώσεις καθώς και σε ένα δίσκο που κυκλοφόρησε σε όλο τον κόσμο και ήταν αφιερωμένος στα τρεις χιλιάδες χρόνια της Ιερουσαλήμ με συμμετοχές καλλιτεχνών όπως των Adamo, Sinead O" Connor, Enrico Macias, Alpha Blondy, Wailers, Marie Laforet, κ.ά.
Το 1994 κυκλοφορεί ο δίσκος της "ΣΕ ΜΙΑ ΣΧΕΔΙΑ" σε μουσική Στέλιου Φωτιάδη που γνωρίζει μεγάλη επιτυχία και πολλά τραγούδια γίνονται μεγάλες επιτυχίες. Το 1995 κυκλοφορεί ένας ακόμη δίσκος στο Ισραήλ με τίτλο "Far away" και ο πρώτος προσωπικός της δίσκος στη Γαλλία με τίτλο "Golden Hits- The Voice Of Greece". Ο πρόεδρος του Ισραήλ κ. Ράμπιν λίγους μήνες πριν την δολοφονία του, εξέφρασε την επιθυμία να γνωρίσει την Γλυκερία που τον επισκέφθηκε στο Προεδρικό Μέγαρο.
Τον Ιούλιο του 1996 κυκλοφορεί ο τελευταίος προσωπικός της δίσκος με τίτλο "Η Γλυκερία τραγουδά Αντώνη Βαρδή" σε στίχους Σαράντη Αλιβιζάτου και Έλενας Αντωνίου, σε μουσική βέβαια του Αντώνη Βαρδή και έχει ήδη αποσπάσει τις καλύτερες κριτικές.
Το 1997 κυκλοφορεί ο τρίτος προσωπικός και τώρα πλέον χρυσός δίσκος της Γλυκερίας στο Ισραήλ με τίτλο "GLYKERIA -14 CLASSICS" που όπως η ίδια δηλώνει έχει την χαρά να παρουσιάσει στο κοινό του Ισραήλ μερικά από τα καλύτερα λαϊκά τραγούδια.
Τον Ιανουάριο του 1998 κυκλοφόρησε το τελευταίο της CD single με τίτλο "Αναπνοή - Ανατολή" σε μουσική και στίχους του Στέλιου Φωτιάδη και σημείωσε μεγάλες πωλήσεις. Toν Ιούλιο του ίδιου χρόνου κυκλοφόρησε ο δίσκος με γενικό τίτλο "Μάσκα" σε μουσική του Στέλιου Φωτιάδη και στίχους των Φαλάρα, Προμοίρα, Αλιβιζάτου, Τσαγρή κ.ά. Στον δίσκο συμμετέχουν η Natacha Atlas που σημειώνει μεγάλη επιτυχία στην Ευρώπη, ο Πασχάλης Τερζής και ο Ηλίας Ασλάνογλου.
Στις 29 και 30 Μαϊου η Γλυκερία έδωσε δύο συναυλίες στο Τελ Αβίβ με την Φιλαρμονική Ορχήστρα του Ισραήλ. Οι συναυλίες είχαν τρομερή επιτυχία και τον Σεπτέμβριο κυκλοφόρησε στο Ισραήλ ο δίσκος από την ζωντανή ηχογράφηση και τέλη Νοεμβρίου κυκλοφορεί από την Sony Classical σε όλο τον κόσμο το album με τίλτο "Glykeria and the Israel Philharmonic Orchestra".
Το καλοκαίρι του 1999 η Γλυκερία εμφανιζόταν με τον Τόλη Βοσκόπουλο στο Riba"s στην Αθήνα. Tον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο η Γλυκερία και το συγκρότημα της έκαναν μια μεγάλη περιοδεία στην Αργεντινή, τις Ηνωμένες Πολιτείες και τον Καναδά. Τον χειμώνα 1999-2000 εμφανίστηκε στην Θεσσαλονίκη με τον Γιάννη Πουλόπουλο και τον Τόλη Βοσκόπουλο. Την άνοιξη του 2000 έκανε μια μεγάλη περιοδεία στην Νέα Ζηλανδία και την Αυστραλία.
Αμέσως μετά την περιοδεία, εμφανίστηκε για 12 μόνο βραδιές στην μουσική σκηνή "Γραμμές" σε ένα απρόβλεπτο πρόγραμμα, με μεγάλη επιτυχία.
Tον χειμώνα 2000-2001 η Γλυκερία τραγουδούσε στο "Χάραμα" στην Καισαριανή που ο Βασίλης Τσιτσάνης σφράγισε με την πολύχρονη παρουσία του εκεί. Στο "Χάραμα" η Γλυκερία, ο Αγάθωνας Ιακωβίδης, η Σοφία Παπάζογλου, ο Πέτρος Ίμβριος και ο Νίκος Καραγιάννης παρουσίασαν ένα εκπληκτικό πρόγραμμα το οποίο ηχογραφήθηκε και κυκλοφόρησε με τίτλο "Γλυκερία-Χάραμα 2000".
Το καλοκαίρι του 2001 η Γλυκερία έκανε μια μεγάλη περιοδεία στην Ελλάδα και έκλεισε τον κύκλο των συναυλιών με μια περιοδεία στις Ηνωμένες Πολιτείες και τον Καναδά.
Tον Σεπτέμβριο του 2001 η Γλυκερία συμμετείχε στον δίσκο του Omar Faruk Tekbilek "Alif" με δύο τραγούδια.
Τον χειμώνα 2001-2002 η Γλυκερία εμφανιζόταν με τον Χρήστο Νικολόπουλο στην "Μέδουσα" σε ένα από τα πιο επιτυχημένα σχήματα της χρονιάς.
Τραγούδησε στο soundtrack της ταινία του Γιάνναρη "Δεκαπενταύγουστος" και πήρε το βραβείο "ΑΡΙΩΝ" της IFPI ως καλύτερη τραγουδίστρια για το 2001 στο λαϊκό τραγούδι.
Την άνοιξη του 2002 κυκλοφόρησε στο Ισραήλ ο νέος προσωπικός της δίσκος με τίτλο "Open Hurt".
Το 2002 κυκλοφόρησε από την EROS MUSIC το διπλό album με τίτλο "Τα ρεμπέτικα της Γλυκερίας" με ρεμπέτικα και λαϊκά τραγούδια των μεγαλύτερων Ελλήνων συνθετών του είδους. Ο δίσκος κυκλοφόρησε στην Τουρκία από την SONY MUSIC με τίτλο "Glykeria"s Rebetika Songs".
To καλοκαίρι του 2002 έκανε μεγάλη περιοδεία σε όλη την Ελλάδα και την Κύπρο. Συμμετείχε και σε δύο συναυλίες αφιερωμένες στο έργο του Μίκη Θεοδωράκη με την λαϊκή ορχήστρα "Μίκης Θεοδωράκης" στο Κατράκειο Θέατρο, στο Θέατρο του Λυκαβηττού, τραγούδησε σε συναυλία του Μάριου Τόκα στο "Ηρώδειο" και σε συναυλία που διοργάνωσε το περιοδικό "Δίφωνο" στο Θέατρο του Λυκαβηττού αφιερωμένη στο έργο του συνθέτη Θόδωρου Δερβενιώτη.
Το χειμώνα του 2002-2003 εμφανίστηκε εκ νέου στο ιστορικό κέντρο "Χάραμα", όπου σ" ένα εναλλασσόμενο πρόγραμμα τραγούδησε μαζί με την Νατάσσα Άτλας, τον Omar Farouk Tekbilek, τον Λουκιανό Κηλαηδόνη, και τη Μαίρη Λίντα.
Το καλοκαίρι του 2003 συμμετείχε στην συναυλία-αφιέρωμα στα τραγούδια της Μικρασίας με τον Γιώργο Νταλάρα και την Ορχήστρα Εστουδιαντίνα στο Ηρώδειο. Επίσης έδωσε μια συναυλία με τον Παντελή Θαλασσινό στο Θέατρο του Λυκαβηττού και ξεκίνησε την περιοδεία της σε όλη την Ελλάδα όπου έδωσε τριάντα συναυλίες. Το καλοκαιρινό της πρόγραμμα έκλεισε με μια περιοδεία στις Ηνωμένες Πολιτείες και τον Καναδά όπου σημείωσε μεγάλη επιτυχία.
Από τον Οκτώβριο του 2003 ως και τον Μάρτιο του 2004 τραγουδούσε στην μουσική σκηνή Σφεντόνα με τον Κώστα Μακεδόνα. Στις 25 Μαρτίου 2004 που ξεκίνησε η Λαμπηδοδρομία έδωσε την πρώτη συναυλία στην Αδρίτσαινα.
Την 1η Μαΐου 2004 έδωσε την πρώτης συναυλία στην Κωνσταντινούπολη στο "ISBANK Concert Hall" με πολύ μεγάλη επιτυχία. Τα μέσα ενημέρωσης στην Τουρκία είχαν διθυραμβικά σχόλια για την Ελληνίδα τραγουδίστρια.
Τον Μάιο του 2004 κυκλοφορεί ο νέος προσωπικός της δίσκος με τίτλο "Άνοιξη" με 16 τραγούδια που έγραψαν φίλοι της και καταξιωμένοι συνθέτης όπως ο Αντώνης Βαρδής, ο Παντελής Θαλασσινός, ο Βασίλης Καζούλης, ο Σωκράτης Μάλαμας, ο Χριστόφορος Γερμενής, ο Στέλιος Φωτιάδης, κ.ά. Ερμηνεύει ένα τραγούδι με τον Αντώνη Βαρδή και ένα με τον Δημήτρη Ζερβουδάκη.
De Siris