Τρίτη 8 Νοεμβρίου 2011

8 Νοεμβρίου Σαν Σήμερα


8 Νοεμβρίου Σαν Σήμερα

8 Νοεμβρίου 1961 - Ο Γεώργιος Παπανδρέου κηρύσσει τον «Ανένδοτο» μετά τις εκλογές της «βίας και νοθείας».

Γεγονότα

392 - Ο Αυτοκράτορας του Βυζαντίου Θεοδόσιος ο Μέγας θέτει, με περιοριστικά μέτρα, εκτός νόμου τις αρχαίες θρησκείες. Έτσι το θρησκευτικό και πνευματικό σύστημα του αρχαίου κόσμου καταρρέει οριστικά. Ο Χριστιανισμός εδραιώνεται ως επίσημη θρησκεία και πνευματική αρχή στο ρωμαϊκό κράτος.

980 - Βυζαντινά στρατεύματα, με επικεφαλής το Λέοντα Φωκά, καταλαμβάνουν την πόλη Άνδρας της Μ. Ασίας, μετά από μεγάλη νίκη τους κατά των εκεί αραβικών δυνάμεων, που σχεδόν αποδεκατίστηκαν.

1620 - Μάχη του Λευκού Όρους (Τριακονταετής Πόλεμος). Ο Φρεδερείκος Ε' του Παλατινάτου ηττάται από την Καθολική Συμμαχία υπό τον στρατηγό Τίλλυ. Μετά την ήττα, η Πράγα παύει να είναι η πρωτεύουσα της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, καθώς οι ηγεμόνες της Βοημίας χάνουν την εξουσία τους.

1687 - Επανάσταση στην Κωνσταντινούπολη. Ανατρέπεται ο Σουλτάνος Μωάμεθ Δ΄.

1895 - Ο Βίλχελμ Κόνραντ Ρέντγκεν ανακαλύπτει τις ακτίνες Χ.

1901 – Βίαιες συμπλοκές ξεσπούν στο κέντρο της Αθήνας, με αφορμή τη μετάφραση του Ευαγγελίου στη δημοτική από τον Αλέξανδρο Πάλλη (Ευαγγελικά). Κατά τις συγκρούσεις σκοτώνονται 8 άνθρωποι και τραυματίζονται 80. Η Δημοτική θα αναγνωριστεί ως επίσημη γλώσσα του ελληνικού κράτους 75 χρόνια αργότερα.

1912 – Απελευθέρωση Λέσβου. Ναυτικό άγημα και δύναμη στρατού από 1000 άντρες, υπό τον Αλέξανδρο Μανουσάκι, που επέβαιναν στο θωρηκτό «Αβέρωφ» και σε τρία επίτακτα ατμόπλοια αποβιβάζονται στις 14:00 στη Μυτιλήνη. Η Τουρκική φρουρά από 2000 άντρες συμπτύχθηκε στο εσωτερικό νησιού, όπου και υποχρεώθηκε να παραδοθεί στις 8-12-1912 μετά από μάχη στην περιοχή του χωριού Κλαπάδου. Έτσι ολόκληρη η Λέσβος καθίσταται πλέον ελεύθερη.

1923 - Αποτυχημένο πραξικόπημα του Χίτλερ στο Μόναχο, που έμεινε στην ιστορία ως «Το Πραξικόπημα της Μπιραρίας».

1926 - Ιδρύεται ο Αθλητικός Ποδοσφαιρικός Όμιλος Ελλήνων Λευκωσίας ή ΑΠΟΕΛ.

1940 - Αναστέλλονται οι ιταλικές επιθέσεις εναντίον της τοποθεσίας Ελαίας-Καλαμά και οι δυνάμεις τους, μετά από αλλεπάλληλες αποτυχίες, μεταπίπτουν σε αμυντικό αγώνα

1961 - Ο Γεώργιος Παπανδρέου κηρύσσει τον «Ανένδοτο» μετά τις εκλογές της «βίας και νοθείας».

1976 - Αλλεπάλληλες σεσμικές δονήσεις σπέρνουν τον πανικό στη Θεσσαλονίκη. Αδειάζει η πόλη, έντρομοι οι κάτοικοι μπροστά στο φόβο μεγάλων καταρρεύσεων.

1977 –  Ο Μανώλης Ανδρόνικος ανακαλύπτει τον τάφο του μακεδόνα βασιλιά Φίλιππου στη Βεργίνα. Πρόκειται για μία από τις μεγαλύτερες αρχαιολογικές ανακαλύψεις του 20ου αιώνα.

1987 - 11 άτομα χάνουν την ζωή τους από βομβιστική επίθεση (στα αγγλικά γνωστή ως «Remembrance Day bombing») του IRA στην κωμόπολη του Ενισκίλεν της Βόρειας Ιρλανδίας.

Γεννήσεις

30 - Νέρβας, Ρωμαίος αυτοκράτορας

1847 - Μπραμ Στόκερ, ιρλανδός συγγραφέας. («Ο Δράκουλας»)

1895 - Φώτης Κόντογλου, Έλληνας λογοτέχνης και ζωγράφος

1912 - Στυλιανός Παττακός, Έλληνας στρατιωτικός

1922 - Κριστιάν Μπάρναρντ, Νοτιοαφρικανός καρδιοχειρουργός

1923 - Τζάκ Κίλμπυ, Αμερικανός ηλεκτρολόγος μηχανικός, βραβείο Νόμπελ Φυσικής 2000

1934 - Στράτος Διονυσίου, Έλληνας τραγουδιστής

1935 - Αλέν Ντελόν, Γάλλος ηθοποιός

1936 - Βίρνα Λίζι, Ιταλίδα ηθοποιός


1946 - Γκους Χίντιγκ, Ολλανδός ποδοσφαιριστής και προπονητής

1953 - Γιώργος Φοιρός, Έλληνας πρώην ποδοσφαιριστής και προπονητής.

Θάνατοι

1674 - Τζον Μίλτον, Άγγλος ποιητής

1719 - Μισέλ Ρολ, Γάλλος μαθηματικός


1817 - Αντρέα Απιάνι, Ιταλός ζωγράφος

1920 - Άγιος Νεκτάριος Αιγίνης

1977 - Τάσος Γιαννόπουλος, Έλληνας ηθοποιός

1986 - Βιατσεσλάβ Μολότοφ, πρώην ηγετικό στέλεχος των μπολσεβίκων («Σύμφωνο Ρίμπεντροπ-Μολότωφ»). Το όνομά του φέρουν οι αυτοσχέδιες βόμβες («βόμβες Μολότοφ»)

2001 - Αριστείδης Μόσχος, Έλληνας μουσικός

2003 - Ιωάννης Κοκονέτσης, Έλληνας μουσικός και μαέστρος.

2005 - Αλέκος Αλεξανδράκης, Έλληνας ηθοποιός

2006 - Βασίλης Πολυδούρης, Ελληνοαμερικανός μουσικοσυνθέτης του κινηματογράφου

Συναξαριστής

Η σύναξις των αρχιστρατήγων Μιχαήλ και Γαβριήλ και των λοιπών αγίων ασωμάτων και ουρανίων Ταγμάτων.

Η Εκκλησία μας σήμερα γιορτάζει τη Σύναξη των αρχαγγέλων Μιχαήλ και Γαβριήλ, καθώς και των υπολοίπων Ασωμάτων και Ουράνιων Αγγελικών Ταγμάτων. Η Αγία Γραφή, αναφέρει σε πολλά σημεία την επικοινωνία των ανθρώπων με τους αγγέλους και ιδιαίτερα με τους επικεφαλείς των αγγελικών ταγμάτων Μιχαήλ και Γαβριήλ. Συγκεκριμένα, ο αρχάγγελος Μιχαήλ εμφανίσθηκε στον Αβραάμ για να σώσει τον Ισαάκ, τον οποίο ήταν έτοιμος να θυσιάσει ο Αβραάμ κατά εντολή του Θεού, που θέλησε να δοκιμάσει έτσι την πίστη του δούλου του Αβραάμ. Στον Λώτ, για να τον σώσει όταν ο Θεός αποφάσισε να καταστρέψει τα Γόμορα, στον Πατριάρχη Ιακώβ, στον μάντη Βαρλαάμ, στον Ιησού του Ναυή. Επίσης ο Μιχαήλ, ήταν αυτός που οδήγησε το λαό του Ισραήλ στη φυγή από την Αίγυπτο. Οι άγιες Γραφές αναφέρουν ακόμη πολλά θαύματα, τα οποία επιτέλεσε ο αρχιστράτηγος Μιχαήλ. Ο δε Γαβριήλ ήταν αυτός που ανήγγειλε στην Παρθένο Μαρία το χαρμόσυνο γεγονός της γέννησης του Ιησού Χριστού, του Σωτήρα του κόσμου. Και σε άλλα σημεία της Αγίας Γραφής, συναντάμε τους αγγέλους να μεταφέρουν στους ευσεβείς ανθρώπους το θέλημα του Θεού, που αποβλέπει πάντα στην προστασία και στη λύτρωσή μας.

Εορτολόγιο

Άγγελος, Αγγελής, Αγγελική, Αντζελα, Ατζελα, Αντζυ, Αγγέλα, Αγγέλλω, Αγγελίνα, Αγγελικούλα, Γαβριέλα, Γαβρίλα, Γαβριηλίτσα, Γαβριλίτσα, Αραβέλα, Αραμπέλα, Γαβριήλ, Γαβρίλος, Γαβρίλης, Ματίνα, Μεταξία, Μεταξούλα, Ταξούλα, Μιχαήλ, Μιχάλης, Μιχαλός, Μιχαλιός, Μιχαλάκης, Μίχος, Μιχελής, Μιχαηλός, Ραφαήλ, Ραφαήλος, Ραφαέλος, Ραφαέλα, Ραφαήλα, Σταμάτιος, Σταμάτης, Στάμος, Σταμούλης, Σταμέλος, Σταμέλης, Σταμελάς, Ταξιάρχης, Μιχαέλα, Μιχαέλλα, Μιχαήλα, Μιχαηλίτσα, Μιχαλίτσα, Μισέλ, Μιχαλία, Στρατηγός, Στρατηγούλα, Στρατής (Λέσβος), Σταματία, Σταματίνα, Σταμάτα, Μάτα, Ματούλα, Σταμέλα, Σταμούλα, Ματίνα, Σταματή, Μάτω, Σταματέλλα, Ευστρατία

De Siris