Τετάρτη 30 Νοεμβρίου 2011

Γιάννης Σπάθας


Γιάννης Σπαθάς

Ο Γιάννης Σπαθάς γεννήθηκε στους Παξούς στις 30 Νοεμβρίου 1950. Τα πρώτα του μουσικά βήματα έγιναν με την κομπανία του πατέρα του και των θείων του.Από μικρός έπαιζε ακορντεόν, κιθάρα και ντραμς. Από τα 15 του χρόνια άρχισε να μελετά Jimi Hendrix και γενικά blues & Rock καθώς και δημοτικά μοιρολόγια με το κλαρίνο του Τάσου Χαλκιά. Συνέχισε την μελέτη με κρητικές μαντινάδες, ρεμπέτικα και μουσικές από Ινδία και Βαλκάνια.Αργότερα, σπούδασε, με δάσκαλο τον Κώστα Κλάβα, θεωρία και αντίστοιξη.

Στα 18 του ηχογράφησε τον πρώτο του δίσκο με το συγκρότημα PERSONS.Μετά από ένα χρόνο δημιουργεί τους 'SOCRATES DRANK THE CONIUM' και από το 1970 έως το 1981 ηχογραφεί επτά δίσκους.

Από αυτούς το "On the wings', που κυκλοφόρησε το 1973, επιλέχθηκε ως πρώτος δίσκος της εβδομάδας στην πολιτεία ΤΖΩΡΤΖΙΑ των ΗΠΑ από τους κριτικούς του έγκυρου μουσικού περιοδικού 'Billboard'.

To 1975 ηχογραφεί στο Λονδίνο με τον Βαγγέλη Παπαθανασίου τον δίσκο "PHOS' Που θεωρήθηκε από τους ειδικούς σαν κλασικός δίσκος της rock μουσικής.
Το 1980 ηχογραφεί ξανά στο Λονδίνο τον δίσκο "PLAZA" με παραγωγό τον Vic Coopersmith, γνωστό από τις παραγωγές του στους JAM.

Ο Γιάννης Σπάθας έκανε καριέρα με τους SOCRATES παίζοντας στην Ελλάδα και το εξωτερικό.Έχει παίξει σε αρκετούς κλασικούς χώρους της rock σκηνής (στο Hammersmith Odeon,στο Digwall'ς Λονδίνο και σε άλλες 23 πόλεις της Μ.Βρετανίας σε τουρνέ με τους U.F.O, στο PARADISO στο Άμστερνταμ, στο R.T.L. στο Παρίσι κ.ά).

Σαν κιθαρίστας ή ενορχηστρωτής έχει συνεργαστεί σε συναυλίες και στο στούντιο με συνθέτες και τραγουδιστές όπως Οι: Μίκης Θεοδωράκης, Μάνος Χατζιδάκις, Μάνος Λοϊζος, Βαγγέλης Παπαθανασίου, Ελένη Καραϊνδρου,Διονύσης Σαββόπουλος,Γιάννης Μαρκόπουλος, Γιώργος Νταλάρας, Χάρις Αλεξίου,Αφοι Κατσιμίχα, Μανώλη Λιδάκη, Βασίλη Λέκκα, Αλκίνοο Ιωαννίδη κ.ά.

Σαν συνθέτης εκτός από των δίσκων με τους SOCRATES έχει γράψει τα "ΣΥΝΤΟΜΑ ΟΝΕΙΡΑ" και τα "ΚΛΑΣΙΚΑ ΕΙΚΟΝΟΓΡΑΦΗΜΕΝΑ" σε στίχους του Ευγένιου Αρανίτση και με ερμηνευτή το Βασίλη Λέκκα.

Το 1998 συνεργάστηκε με το Μανώλη Λιδάκη στο δίσκο "Ο ήλιος του Γενάρη" γράφοντας τη μουσική σε τέσσερα τραγούδια.

Σαν συνθέτης, ενορχηστρωτής και κιθαρίστας χαρακτηρίζεται από χροιές και φόρμες προερχόμενες τόσο από την ελληνική όσο και από την δυτική μουσική και δημιουργεί έτσι το προσωπικό του στυλ. Αυτό είναι φανερό στον προσωπικό του δίσκο που κυκλοφορεί τον Οκτώβριο του 1999 με τίτλο "Τα μυστικά του δρόμου".Πρόκειται για ένα έργο που περιλαμβάνει μουσικά θέματα που έχουν να κάνουν με το φάσμα της μουσικής με την οποία ασχολήθηκε και αγάπησε ο Γιάννης Σπάθας μέσα σε μια διαδρομή πολλών χρόνων. Στο δίσκο συμμετέχει η Χάρις Αλεξίου.

De Siris