Παρασκευή 18 Νοεμβρίου 2011

18 Νοεμβρίου Σαν Σήμερα


18 Νοεμβρίου Σαν Σήμερα

18 Νοεμβρίου 1964 - Στο αίμα πνίγεται ο επίσημος εορτασμός στον Γοργοπόταμο για την ανατίναξη της ομώνυμης γέφυρας από αντιστασιακούς το 1942. Έκρηξη στον χώρο της εκδήλωσης προκαλεί τον θάνατο 13 ανθρώπων και τον τραυματισμό 45.

Γεγονότα

1095 - Αρχίζει η Σύνοδος του Κλερμόν, με πρωτοβουλία του Πάπα Ουρβανού Β', η οποία έδωσε το πράσινο φως στην Πρώτη Σταυροφορία.

1302 - Ο Πάπας Βονιφάτιος Η΄ εκδίδει την Παπική Βούλα «Unam sanctam» (Ο Ένας Άγιος), όπου υποστήριζε ότι ο εκάστοτε πάπας είναι ο μοναδικός εκπρόσωπος του Χριστού επί της Γης. Οι ιστορικοί τη θεωρούν ως μία από τις πιο ακραίες δηλώσεις που έκανε ποτέ Πάπας.

1307 - Ο θρυλικός ελβετός πατριώτης Γουλιέλμος Τέλος σημαδεύει με το τόξο του και από απόσταση 50 μέτρων πετυχαίνει το μήλο στο κεφάλι του γιου του, κερδίζοντας το στοίχημα που είχε βάλει με τον αυστριακό κατοχικό διοικητή Χέρμαν Γκέσλερ.

1902 - Τις εκλογές της 17ης Νοεμβρίου ακολουθεί κυβερνητική αστάθεια και συγκρούσεις ανάμεσα στους οπαδούς των δύο μεγάλων παρατάξεων, Δεληγιαννικών και Θεοτοκικών. (Σανιδικά)

1916 - Απόβαση συμμαχικών αγημάτων στο Φάληρο και συγκρούσεις με τον ελληνικό στρατό "Νοεμβριανά".

1928 - Κάνει πρεμιέρα στο «Κόλονι» της Νέας Υόρκης ο διάσημος ήρωας των κινουμένων σχεδίων Μίκι Μάους, στην ταινία του Γουόλτ Ντίσνεϊ Steamboat Willie «Το ατμόπλοιο του Γουίλι».

1964 - Στο αίμα πνίγεται ο επίσημος εορτασμός στον Γοργοπόταμο για την ανατίναξη της ομώνυμης γέφυρας από αντιστασιακούς το 1942. Έκρηξη στον χώρο της εκδήλωσης προκαλεί τον θάνατο 13 ανθρώπων και τον τραυματισμό 45.


1992 - 1.575 επιστήμονες, μεταξύ των οποίων και 99 νομπελίστες, υπογράφουν έκκληση για τη σωτηρία της Γης, η οποία εκτιμούν πως αντιμετωπίζει βραχυπρόθεσμα την προοπτική της κατάρρευσης.

1999 - Λίγο πριν αναχωρήσει για επίσημη επίσκεψη στην Ελλάδα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπιλ Κλίντον, ζητά συγγνώμη για τη στήριξη από τη χώρα του της χούντας των συνταγματαρχών. «Έφταιγε ο Ψυχρός Πόλεμος» δικαιολογείται.


2004 - Ανακοινώνεται η απόφαση του εφετείου, βάσει της οποίας η ΑΕΚ σώζεται οικονομικά, υπαγόμενη στο άρθρο 44.

Γεννήσεις


1786 - Καρλ Μαρία φον Βέμπερ, Γερμανός συνθέτης

1901 - Τζορτζ Γκάλοπ, αμερικανός στατιστικολόγος και δημοσκόπος, ιδρυτής της επιστημονικής δημοσκόπησης, με την οποία ταύτισε το όνομά του

1906 - Άλεκ Ισσιγόνης, σχεδιαστής αυτοκινήτων. Το πιο γνωστό έργο του είναι το Ώστιν Μίνι.


1907 - Κομπάι Σεγκούντο, καλλιτεχνικό ψευδώνυμο του Φρανσίσκο Ρεπιλάδο, κουβανός κιθαριστής και συνθέτης

1934 - Βασίλης Βασιλικός, συγγραφέας από τη Θάσο

1938 - Νορμπέρ Ρατσιραχονάνα, πρωθυπουργός και προσωρινός πρόεδρος (1996-97) της Μαδαγασκάρης.

1939 - Aμάντα Λήρ Μοντέλο, στιχουργός, τραγουδίστρια, ζωγράφος, ηθοποιός, συγγραφέας, τηλεπαρουσιάστρια.

1960 - Γιεσίμ Ουστάογλου, Τουρκάλα σκηνοθέτρια κινηματογράφου


1963 - Πέτερ Σμάιχελ, Δανός ποδοσφαιριστής


1968 - Όουεν Γουίλσον, Αμερικανός ηθοποιός, σεναριογράφος και παραγωγός

Θάνατοι


1830 - Γιόχαν Άνταμ Βάισχαουπτ, γερμανός φιλόσοφος και ιδρυτής της μυστικής σέχτας των Ιλουμινάτι (Πεφωτισμένοι).

1922 - Μαρσέλ Προυστ, Γάλλος συγγραφέας


1941 - Εμίλ Νελλιγκάν, Καναδός ποιητής

1952 - Πωλ Ελυάρ, Γάλλος ποιητής.

1962 - Νιλς Μπορ, δανός πυρηνικός φυσικός, βραβευμένος με Νόμπελ το 1922

1976 - Μαν Ραίη, Αμερικανός φωτογράφος και ζωγράφος


1977 - Κουρτ φον Σούσνιγκ, Αυστριακός πολιτικός

1985 - Δημήτρης Γκόγκος ή Μπαγιαντέρας, σημαντικός συνθέτης και ερμηνευτής του ρεμπέτικου τραγουδιού.


1994 - Καμπ Κάλογουεϊ, Αμερικανός τραγουδιστής

Συναξαριστής

Μεγαλομάρτυρος Πλάτωνος (†306) Ο άγιος Πλάτωνας καταγόταν από την Άγκυρα της Γαλατίας της Μικράς Ασίας και ήταν αδελφός του μάρτυρα Αντίοχου. Σε νεαρή ηλικία τον συνέλαβαν οι ειδωλολάτρες, διότι διακήρυττε την πίστη του στον Ιησού Χριστό και τον οδήγησαν μπροστά στον ηγεμόνα Αγριππίνο. Ο Αγριππίνος βλέποντας την ωραιότητα του νέου και γνωρίζοντας ότι είχε μεγάλη περιουσία, προσπάθησε να τον ελκύσει με κολακείες. Όμως ο άγιος Πλάτων αρνήθηκε και συνέχισε να διακηρύττει την πίστη του στον Έναν και μοναδικό Θεό. Αφού ο ηγεμόνας είδε ότι δεν κατάφερε να τον αλλαξοπιστήσει δελεάζοντάς τον, τον απείλησε με μαρτύρια. Παρ` όλα ταύτα ο άγιος Πλάτων παρέμεινε σταθερός στην πίστη του. Έτσι ο Αγριππίνας διέταξε να τον μαστιγώσουν ανελέητα και ύστερα να τον βασανίσουν με πυρωμένες ράβδους. Ο άγιος διατήρησε όλη του την πίστη και δεν έπαψε να ομολογεί τον Ιησού Χριστό, γι` αυτό διατάχθηκε ο αποκεφαλισμός του. Έτσι λοιπόν ο άγιος μεγαλομάρτυρας Πλάτωνας παρέδωσε το πνεύμα του στον Κύριο και τιμήθηκε με το αμάραντο στέφανο του μαρτυρίου.

Ρωμανού διακόνου (†308).

Αλφαίου (`Αλφειού ).

Ζακχαίου διακόνου (†307) του εν Ισπανία.

Νεομάρτυρος Αναστασίου, του εκ Παραμυθίας (Ηπείρου [†1743]).

Οσίου Βασιλείου.

Εορτολόγιο

Πλάτων, Πλάτωνας, Πλατωνία, Πλατώνα

De Siris