Κυριακή 27 Νοεμβρίου 2011

27 Νοεμβρίου Σαν Σήμερα


27 Νοεμβρίου Σαν Σήμερα

27 Νοεμβρίου 1942 - Αποσπάστηκαν από την 335 Βασιλική Ελληνική Μοίρα Διώξεως εννέα χειριστές) : Υποσμηναγοί Δ. Θεοδοσιάδης, Ε. Καραμολέγκος, Κ. Παναγόπουλος, Ι. Παπακώστας και Γ. Μουζόπουλος, Ανθυποσμηναγός Ηλ. Καρταλαμάκης, Αρχισμηνίας Γ. Παπαϊωάννου και Επισμηνίες Δ. Σπυρίδωνος και Μ. Σκλήρη και αποτέλεσαν τη βάση της 336 Μοίρα που συγκροτήθηκε τρεις μήνες αργότερα.

Γεγονότα

1095 - Στο Συμβούλιο του Κλερμόν στη Γαλλία, ο Πάπας Ουρβανός Β' ανακηρύσσει την Α' Σταυροφορία.

1582 - Ο θεατρικός συγγραφέας Γουίλιαμ Σαίξπηρ παντρεύεται την ηθοποιό Αν Χάθαγουεϊ.

1868 - Ο παλαίμαχος αγωνιστής Δημήτριος Πετροπουλάκης, αρχηγός εθελοντικού σώματος Μανιατών 1.000 ανδρών, συνοδευόμενος και από το γιο του Λεωνίδα, από το Γύθειο, αποβιβάζεται στον όρμο κοντά στα χωράφια Μυλοποτάμου Κρήτης, για να ενισχύσει τον αγώνα στο νησί.

1895 - Στο χωριό Βρύσες του Αποκορώνου γίνεται πρώτη σύγκρουση των επαναστατών της Μεταπολιτευτικής Επιτροπής εναντίον δυνάμεως του Τουρκικού Στρατού 3.000 αντρών υπό τον Ταγιάρ Πασά. Μετά από σκληρή μάχη, που κράτησε όλη την ημέρα, οι Τούρκοι αναγκάστηκαν να υποχωρήσουν, εγκαταλείποντας 200 νεκρούς και τραυματίες.

1895 - Ο επιχειρηματίας Άλφρεντ Νόμπελ ανακοινώνει τη θεσμοθέτηση επιστημονικών βραβείων, που θα φέρουν το επώνυμό του.

1912 - Η Αλβανία παρουσιάζει τη νέα σημαία της, τον δικέφαλο αετό σε φόντο κόκκινο. Πρόκειται για την πολεμική σημαία των Βυζαντινών.

1914 - Καταστρεπτικός σεισμός πλήττει τη Λευκάδα αφήνοντας 16 νεκρούς. Ακολούθησε τσουνάμι.

1942 - Αποσπάστηκαν από την 335 Βασιλική Ελληνική Μοίρα Διώξεως εννέα χειριστές) : Υποσμηναγοί Δ. Θεοδοσιάδης, Ε. Καραμολέγκος, Κ. Παναγόπουλος, Ι. Παπακώστας και Γ. Μουζόπουλος, Ανθυποσμηναγός Ηλ. Καρταλαμάκης, Αρχισμηνίας Γ. Παπαϊωάννου και Επισμηνίες Δ. Σπυρίδωνος και Μ. Σκλήρη και αποτέλεσαν τη βάση της 336 Μοίρα που συγκροτήθηκε τρεις μήνες αργότερα.

1950 - Προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο Νάχα της Οκινάουα το 13ο Σμήνος Μεταφορών με αεροσκάφη C-47 Dakota, που είχε αναχωρήσει από την Ελλάδα στις 11 του μήνα. Αυτός ήταν ο τελευταίος σταθμός της διαδρομής του για την μακρινή Κορέα.

1965 - Η Γαλλία εκτοξεύει τον πρώτο δορυφόρο της και γίνεται η τρίτη διαστημική χώρα, μετά τις ΗΠΑ και την ΕΣΣΔ

1967 - Οι Beatles κυκλοφορούν το άλμπουμ τους «Magical Mystery Tour».

1971 - Το σοβιετικό διαστημόπλοιο Mars 2 προσεδαφίζεται στον πλανήτη Άρη.

1996 - Η ελληνική κυβέρνηση αντιδρά στην έκθεση του ΟΗΕ για τις θρησκευτικές ελευθερίες στην Ελλάδα, η οποία αναφέρεται στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Μάρτυρες του Ιεχωβά και οι μουσουλμάνοι της Θράκης.

2005 - Η πρώτη μερική μεταμόσχευση προσώπου σε άνθρωπο ολοκληρώνεται με επιτυχία στην Αμιένη.

2007 - Ολοκληρώνεται το Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Θεσσαλονίκης, με οκτώ βραβεία για την ταινία του Γιάννη Σμαραγδή «Ελ Γκρέκο».

Γεννήσεις

1701 - Άντερς Κέλσιος, Σουηδός αστρονόμος.

1874 - Χαΐμ Βάισμαν, ο πρώτος πρόεδρος του κράτους του Ισραήλ.

1903 - Λαρς Ονσάγκερ, Νορβηγός χημικός (τιμημένος με βραβείο Νόμπελ 1968).

1928 - Αλέκος Αλεξανδράκης, Έλληνας ηθοποιός.

1940 - Μπρους Λι, καλλιτεχνικό ψευδώνυμο του Λιου Γιουέν Καμ, κινεζικής καταγωγής αμερικανού ηθοποιού, που διακρίθηκε σε ταινίες καράτε.

1942 - Τζίμι Χέντριξ, Αμερικανός κιθαρίστας.

1947 - Ισμαήλ Ομάρ Γκουέλεχ, Πρόεδρος του Τζιμπουτί.

1951 - Τζέιν Κένεντι, Αμερικανίδα ηθοποιός, η πρώτη Αφροαμερικανή που κόσμησε το εξώφυλλο του ανδρικού περιοδικού Playboy, τον Ιούλιο του 1981.

1960 - Γιούλια Τιμοσένκο, πρώην πρωθυπουργός της Ουκρανίας.

1973 - Έβαν Καράτζιας, ελληνικής καταγωγής αμερικανός κατσέρ.

Θάνατοι


602 - Μαυρίκιος, Βυζαντινός αυτοκράτορας

1895 - Αλέξανδρος Δουμάς (υιός), Γάλλος συγγραφέας.


1936 - ΒασίλειοςΖαχάρωφ, Έλληνας επιχειρηματίας

1953 - Ευγένιος O'Nηλ, Αμερικανός συγγραφέας βραβευμένος με Νόμπελ Λογοτεχνίας το 1936.

1977 - Επαμεινώνδας Πετραλιάς, μία από τις κυρίαρχες φυσιογνωμίες του Διεθνούς Ολυμπιακού κινήματος.

1983 - Κώστας Μεντής, Έλληνας ηθοποιός.

1984 - Στέλιος Ξεφλούδας, Έλληνας συγγραφέας και κριτικός.

1984 - Μανόλης Μπαντουβάς, Κρητικός αγωνιστής, σε βαθιά γεράματα.

1987 - Γρηγόριος Κασιμάτης, ακαδημαϊκός και σύμβουλος του πρωθυπουργού της Ελλάδας, Ανδρέα Παπανδρέου.


1990 - ΒασίληςΞανθόπουλος, Έλληνας φυσικός

1996 - Γιάννης Μαυροειδάκος, Έλληνας αθλητικογράφος, από καρδιακή προσβολή.

2000 - Άγγελος Ηλιόπουλος, Έλληνας δημοσιογράφος.

2003 - Γιάγκος Πεσμαζόγλου, Υφυπουργός Οικονομικών στην κυβέρνηση της εθνικής ενότητας (1974), ιδρυτής και πρόεδρος του κόμματος ΚΟΔΗΣΟ.

2011 - Βαγγέλης Λιβαδάς, Έλληνας θεατρικός επιχειρηματίας. 

Συναξαριστής

Μεγαλομάρτυρος Ιακώβου του Πέρσου († 421). Ο άγιος Ιάκωβος έζησε τον 4ο αι. επί βασιλέως Αρκαδίου. Ζούσε στη Βηθλαδά της Περσίας και καταγόταν από επιφανές γένος. Ήταν φίλος με το βασιλιά των Περσών, Ισδιγέρδη. Παρασυρμένος από αυτή τη φιλία του, ο Ιάκωβος απαρνήθηκε την πίστη του στο Χριστό. Για να ευχαριστήσει τον Ισδιγέρδη, άφησε τον εαυτό του να χαθεί μέσα στην ψευδαίσθηση του πλούτου των ανακτόρων. Όταν το έμαθαν αυτό η μητέρα και η γυναίκα του, οι οποίες ήταν ευσεβείς και πιστές χριστιανές λυπήθηκαν και εξοργίστηκαν. Και οι δύο λοιπόν τον επιπλήξανε για τη στάση του και του δήλωσαν ότι δεν ήθελαν καμία σχέση μαζί του. Αυτό το πλήγμα, επανέφερε τον Ιάκωβο στον ίσιο δρόμο. Τον έκανε να διαπιστώσει το χάσμα το οποίο δημιούργησε. Έτσι ο Ιάκωβος αποφάσισε να εξαγνίσει το ατόπημά του και να επανέλθει στον δρόμο του Θεού. Μετά από την απόφαση αυτή, πήγε στον βασιλιά και ομολόγησε μπροστά του την μία και αληθινή πίστη στον Χριστό. Ο Ισδιγέρδης εξεπλάγη γι` αυτή την αλλαγή του Ιακώβου και προσπάθησε να τον μεταπείσει. Ο Ιάκωβος παρέμεινε ακλόνητος στην πίστη του και γι` αυτό διατάχθηκε να τον βασανίσουν. Μαρτύρησε με ακρωτηριασμό των άκρων του και κατόπιν με αποκεφαλισμό.

Οσίων Μωυσέως, Ναθαναήλ, Πινουφρίου και Ιακώβου του Ρώσου.

De Siris