Κυριακή 6 Νοεμβρίου 2011

6 Νοεμβρίου Σαν Σήμερα


6 Νοεμβρίου Σαν Σήμερα

6 Νοεμβρίου 1932 - Εκλογές στη Γερμανία. Οι Εθνικοσοσιαλιστές του Χίτλερ παραμένουν πρώτο κόμμα στο Ράιχσταχ με το 33,1% των ψήφων και 196 έδρες, παρότι υφίστανται απώλειες.

Γεγονότα

355 - Ο Ρωμαίος Αυτοκράτορας Κωνστάντιος Β' δίνει τον τίτλο του Καίσαρα στον ανιψιό του Ιουλιανό.

1632 - Ο βασιλιάς Γουσταύος Αδόλφος της Σουηδίας σκοτώνεται στην Μάχη του Λούτζεν κοντά στην Λειψία κατά τον Τριακονταετή Πόλεμο.

1844 - Η Δομινικανή Δημοκρατία αποκτά το πρώτο της Σύνταγμα

1860 - Ο Αβραάμ Λίνκολν εκλέγεται 16ος Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής

1903 - Η «Ορέστεια» του Αισχύλου ανεβαίνει στο Βασιλικό Θέατρο Αθηνών για πρώτη φορά στη Δημοτική. Το γεγονός προκαλεί συμπλοκές, με αποτέλεσμα να υπάρξουν και τρία θύματα. («Ορεστειακά»)

1913 - Ο Μαχάτμα Γκάντι συλλαμβάνεται καθώς οδηγεί μια διαδήλωση Ινδών ανθρακωρύχων στην Νότια Αφρική.

1917 - Α' Παγκόσμιος Πόλεμος: Τελειώνει η Τρίτη Μάχη της Υπρ.

1925 - Ο μυστικός πράκτορας των Βρετανών Σίντνεϊ Ράιλι εκτελείται από την OGPU, τη μυστική υπηρεσία της Σοβιετικής Ένωσης. Υπήρξε το πρότυπο του Ίαν Φλέμινγκ για τον Τζέιμς Μποντ

1932 - Εκλογές στη Γερμανία. Οι Εθνικοσοσιαλιστές του Χίτλερ παραμένουν πρώτο κόμμα στο Ράιχσταχ με το 33,1% των ψήφων και 196 έδρες, παρότι υφίστανται απώλειες.

1935 - Πρώτη πτήση του Hawker Hurricane.

1956 - Κρίση του Σουέζ

1960 - Ο Παναθηναϊκός δίνει τον πρώτο επίσημο αγώνα του στην Ευρώπη. Αντιμετωπίζει για το Κύπελλο Πρωταθλητριών την τσεχοσλοβακική Σπάρτακ Χράντετς και χάνει με 1-0.

1964 - Με απόφαση της Βουλής, στην οποία πλειοψηφεί η Ένωση Κέντρου, τερματίζεται το μετεμφυλιακό καθεστώς. Καταργούνται το Γ' Ψήφισμα, οι εξορίες και τα πιστοποιητικά κοινωνικών φρονημάτων.

1985 - Σκάνδαλο Irangate: Ο αμερικανικός τύπος αποκαλύπτει ότι ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ρόναλντ Ρέιγκαν επέτρεψε την αποστολή όπλων στο Ιράν.

1987 - Το κλαμπ «Ρόδον», πρώην κινηματογράφος επί της οδού Μάρνη, ανοίγει τις πύλες του για τους φίλους του ροκ. Πρώτο συγκρότημα που εμφανίζεται, οι Yeah του Γιάννη Ντρενογιάννη. Θα κλείσει το Μάιο του 2005, λόγω ιδιόχρησης.

1996 - Η ελληνική πυραυλάκατος "Κωστάκος" βυθίζεται έναντι της παραλίας αυλάκια της Σάμου.

1999 - Σε δημοψήφισμα οι Αυστραλοί επιλέγουν να διατηρήσουν την Βρετανίδα μονάρχη ως αρχηγό του κράτους.

Γεννήσεις

15 - Αγριππίνα η νεώτερη, αυτοκράτειρα της Ρώμης. Υπήρξε αδελφή του Καλιγούλα, ενώ παντρεύτηκε το θείο της Κλαύδιο για ν' ανέβει στο θρόνο της Ρώμης. Αφού τον δηλητηρίασε έχρισε αυτοκράτορα τον γιο της Νέρωνα.

1479 - Ιωάννα Α' της Καστίλλης, βασίλισσα της Ισπανίας

1494 - Σουλεϊμάν ο Μεγαλοπρεπής, Οθωμανός Σουλτάνος

1661 - Κάρολος Β' της Ισπανίας

1860 - Ιγκνάτσι Πεντερέφσκι, πολωνός συνθέτης, που διετέλεσε και πρόεδρος της Πολωνικής Δημοκρατίας

1861 - Τζέιμς Νάισμιθ, καναδός καθηγητής, δημιουργός της καλαθοσφαίρισης (μπάσκετ)


1970 - Ήθαν Χοκ, Αμερικανός ηθοποιός, σκηνοθέτης και σεναριογράφος


1972 - Άδωνις Γεωργιάδης, Έλληνας πολιτικός

1987 – Άνα Ιβάνοβιτς, Σέρβα αντισφαιρίστρια

1988 – Έμμα Στόουν, Αμερικανίδα ηθοποιός

Θάνατοι

1672 - Χάινριχ Σιουτς, Γερμανός συνθέτης και οργανίστας.

1675 - Τζέιμς Γκρέγκορι, Σκοτσέζος μαθηματικός, αστρονόμος και εφευρέτης του ανακλαστικού τηλεσκόπιου

1835 - Ανρί Ντε Ρινί (Δεριγνύ), γάλλος ναύαρχος. Ήταν ο διοικητής της γαλλικής ναυτικής μοίρας στη Ναυμαχία του Ναυαρίνου.


1893 - Πιότρ Τσαϊκόφσκι, Ρώσος συνθέτης

1952 - Γιάννης Ανδριανόπουλος, ο μεγαλύτερος εκ των πέντε αδελφών της οικογένειας που ίδρυσαν και αποτέλεσαν τη σπονδυλική στήλη της ομάδας ποδοσφαίρου του Ολυμπιακού και αγωνίστηκε έως το 1929

1965 - Εντγκάρ Βαρέζ, γαλλοαμερικανός συνθέτης, από τους πρωτοπόρους της ηλεκτρονικής μουσικής

1989 - Μαρία Ιορδανίδου, συγγραφέας.

1991 - Γεώργιος Β. Μαγκάκης, νομικός και πολιτικός.

1991 - Τζιν Τίρνεϊ, ηθοποιός («Λάουρα»).


2012 – Πατριάρχης Σόφιας Μάξιμος

Συναξαριστής

Παύλου αρχιεπισκόπου Κων / πόλεως (†350), του ομολογητού και μάρτυρος. Ο άγιος Παύλος, ο ομολογητής καταγόταν από τη Θεσσαλονίκη. Υπήρξε γραμματέας του αγιοτάτου Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως Αλεξάνδρου. Όταν απεβίωσε ο Αλέξανδρος, ο Παύλος εξελέγη Πατριάρχης. Ο αυτοκράτορας Κωνστάντιος, όταν το πληροφορήθηκε δυσανασχέτησε, καθώς ήταν οπαδός της αίρεσης των Αρειανών. Όταν ο Κωνστάντιος επέστρεψε από την Αντιόχεια στην Κωνσταντινούπολη, απομάκρυνε από τον πατριαρχικό θρόνο τον Παύλο και ανακήρυξε αυθαίρετα Πατριάρχη τον αρειανόφρονα Νικομήδειας Ευσέβιο. Τότε ο άγιος Παύλος πήγε στη Ρώμη. Εκεί βρήκε τον Μέγα Αθανάσιο, τον οποίο είχε απομακρύνει από το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας ο Κωνστάντιος. Πληροφορηθείς τα γεγονότα, ο αυτοκράτορας Κώνστας, έστειλε γράμμα στον αδελφό του τον Κωνστάντιο, διαμαρτυρόμενος για τη στάση του. Έτσι ο Παύλος και ο Αθανάσιος επανήλθαν στο αξίωμά τους. Δυστυχώς μετά από λίγο καιρό ο Κώνστας πέθανε. Έτσι ο Κωνστάντιος διέταξε, από την Αντιόχεια που ήταν, να απομακρύνουν τον Παύλο από τον Πατριαρχικό θρόνο. Μάλιστα τον εξόρισε στην Κουκουσό της Αρμενίας. Μία μέρα που τελούσε την Θεία Λειτουργία όρμησαν καταπάνω του Αρειανοί και τον έπνιξαν με το ίδιο του το ωμοφόριο. Έτσι ο άγιος παρέδωσε την ψυχή του στον Κύριο.

Μάρτυρος Νικάνδρου.

Οσίων Αβραάμ (Βαρλαάμ) και Λουκά των Ρώσων.

Λουκά του Σικελού, του εν Κορινθία ασκήσαντος, Δημητριανού επισκόπου Χυτρών (Κύπρου), του θαυματουργού, Παύλου, του δια Χριστον σαλού, Λεονάρδου.

Εορτολόγιο

Λεονάρδος

De Siris