Τρίτη 22 Νοεμβρίου 2011

John Fitzgerald Kennedy


Τζον Φιτζέραλντ Κένεντι 

Ο Τζον Φιτζέραλντ «Τζακ» Κένεντι  ή J.F.K. ήταν Πρόεδρος των ΗΠΑ, ο 35ος κατά σειρά.

Ιρλανδικής καταγωγής, ο πρώτος καθολικός Πρόεδρος των ΗΠΑ, γεννήθηκε στις 29 Μαΐου 1917 στη Μασσαχουσέτη των ΗΠΑ. Αποφοίτησε από το Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ το 1940 και υπηρέτησε στο Ναυτικό των ΗΠΑ (USN). Μετά τον πόλεμο εξελέγη μέλος της Βουλής των Αντιπροσώπων για την πολιτεία της Μασσαχουσέτης και το 1953 εξελέγη Γερουσιαστής, πάλι της ίδιας πολιτείας. Την ίδια χρονιά στις 12 Σεπτεμβρίου παντρεύεται την 24χρονη Ζακλίν Μπουβιέ και απέκτησε 2 παιδιά, την Καρολίνα και τον Τζον τζούνιορ.

Εξελέγη Πρόεδρος της χώρας τον Νοέμβριο του 1960 έναντι του αντίπαλου του, εκπροσώπου του ρεπουμπλικανικού κόμματος Ρίτσαρντ Νίξον με διαφορά λιγότερη από 100.000 ψήφους και ανέλαβε τα καθήκοντά του τον Ιανουάριο του 1961. Το προφίλ του ενδυναμώθηκε έπειτα από την κρίση των πυραύλων της Κούβας, τον Οκτώβριο του 1962, την επίσκεψή του στο Τείχος του Βερολίνου, δημοσιοποιώντας στη γερμανική κοινή γνώμη: «Είμαι Βερολινέζος», ενώ μειώθηκε ιστορικά από την αποστολή του πρώτου εκστρατευτικού σώματος στο Βιετνάμ.

Δολοφονήθηκε στο Ντάλας του Τέξας στις 22 Νοεμβρίου 1963. Σύμφωνα με την κυβέρνηση των ΗΠΑ, αποκλειστικός υπεύθυνος για τη δολοφονία του ήταν ο Λη Χάρβεϊ Όσβαλντ, άποψη η οποία έχει αμφισβητηθεί.

De Siris