Κυριακή 27 Νοεμβρίου 2011

Γιάγκος Πεσμαζόγλου


Γιάγκος Πεσμαζόγλου

Ο Γιάγκος (Ιωάννης) Πεσμαζόγλου γεννήθηκε το 1918 και πέθανε στις 27 Νοεμβρίου 2003. Ήταν Έλληνας πανεπιστημιακός, οικονομολόγος και πολιτικός.

Γεννήθηκε στη Χίο και ήταν γιος του Στέφανου Πεσμαζόγλου και εγγονός του Ιωάννη Πεσμαζόγλου. Αποπεράτωσε τις σπουδές του στο Βαρβάκειο και σπούδασε νομικά, οικονομικές και πολιτικές επιστήμες στο πανεπιστήμιο Αθηνών απ' όπου πήρε και το διδακτορικό του. Συμπλήρωσε τις σπουδές του στο πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ στην Αγγλία όπου έκανε το διδακτορικό του στα οικονομικά. Με την επιστροφή του στην Ελλάδα εκλέχτηκε υφηγητής της πολιτικής οικονομίας στο πανεπιστήμιο Αθηνών και στη συνέχεια καθηγητής για να τεθεί σε διαθεσιμότητα το 1968 απο το διδακτορικό καθεστώς της Χούντας που επικρατούσε εκείνη την εποχή.

Την περίοδο 1951-1955 διετέλεσε γενικός διευθυντής του υπουργείου συντονισμού στην κυβέρνηση Γεωργίου Παπανδρέου ενώ απο το 1955 εργαζόταν ως οικονομικός σύμβουλος στην τράπεζα της Ελλάδος, απ'όπου όμως παραιτήθηκε, έχοντας την θέση του υποδιοικητή, το 1967 εξαιτίας της Χούντας. Το 1958 ηγήθηκε της ελληνικής αντιπροσωπείας στις διαπραγματεύσεις σύνδεσης της Ελλάδας με την ΕΟΚ. Το 1972 εξορίστηκε απο το δικτατορικό καθεστώς στη Δεσκάτη Γρεβενών και στο Θέρμο Τριχωνίδος ενώ τον επόμενο χρόνο συνελήφθη και φυλακίστηκε.

Με την κατάρρευση της Χούντας, το 1974, ανέλαβε το χαρτοφυλάκιο του υπουργείου οικονομικών στην κυβέρνηση εθνικής ενότητας και έλαβε συμμετοχή στις εκλογές του 1974 με το ψηφοδέλτιο της Ένωσης Κέντρου, με το οποίο και εκλέχτηκε βουλευτής. Το 1975 διορίστηκε απο την βουλή των Ελλήνων πρόεδρος της επιτροπής ένταξης της Ελλάδας στην ΕΟΚ. Επανεκλέχτηκε το 1977 με την Ένωση Δημοκρατικού Κέντρου ενώ το 1979 ίδρυσε το Κόμμα Δημοκρατικού Σοσιαλισμού, με το οποίο συμμετείχε στις ευρωεκλογές του 1981, οπότε και εξελέγη ευρωβουλευτής. Αποχώρησε το 1984 απο το κόμμα, καθώς απέτυχε να εκλεγεί ευρωβουλευτής, για να εκλεγεί βουλευτής το 1985 ως ανεξάρτητος στο ψηφοδέλτιο της Νέας Δημοκρατίας. Το 1989 ηγήθηκε του ευρωψηφοδελτίου της Νέας Δημοκρατίας εκλεγόμενος για άλλη μια φορά ευρωβουλευτής. Το 1994 εκπροσώπησε την Ελλάδα για τελευταία φορά στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο.

Ο Πεσμαζόγλου έχει τιμηθεί πολλάκις απο την πολιτεία και απο άλλους φορείς. Το 1992 εξελέγη τακτικό μέλος της Ακαδημίας Αθηνών, της οποία το 1996 χρημάτισε πρόεδρος. Το 1977 τιμήθηκε από την ελληνική πολιτεία με το Μεγαλόσταυρο του Φοίνικος και το ίδιο έτος αναγορεύθηκε Άρχων μέγας ρήτωρ του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Επίσης ήταν πρόεδρος της εταιρείας μελέτης ελληνικών προβλημάτων, η οποία διαλύθηκε το 1972 απο τη Χούντα. Το 1975 έλαβε μέρος σε συγκέντρωση της λέσχης Bilderberg.

Απεβίωσε στις 27 Νοεμβρίου 2003 στην Αθήνα και ενταφιάστηκε στο Α΄ νεκροταφείο Αθηνών. Ο επικήδιός του εκφωνήθηκε απο τον ακαδημαϊκό Κωνσταντίνο Δρακάτο. Ήταν παντρεμένος με την Μιράντα Οικονόμου και είχε δύο γιους, τον Στέφανο και το Βασίλη Πεσμαζόγλου.

De Siris