Σάββατο 12 Νοεμβρίου 2011

12 Νοεμβρίου Σαν Σήμερα


12 Νοεμβρίου Σαν Σήμερα

12 Νοεμβρίου 1933 – Η πρώτη φωτογραφία του υποτιθέμενου τέρατος του Λοχ Νες, δημοσιεύεται.

Γεγονότα

333 π.Χ - Ο Μέγας Αλέξανδρος συντρίβει τους Πέρσες στην Ισσό.

1028 - Ο Βυζαντινός Αυτοκράτορας Κωνσταντίνος Η' παντρεύει την κόρη του Ζωή Α' με τον Ρωμανό Γ' τον Αργυρό.

1873 - Διαλύεται από το ιππικό και με τη χρήση πυροσβεστικών αντλιών, διαδήλωση φοιτητών στα Προπύλαια του Πανεπιστημίου

1904 - Το αντάρτικο σώμα του Ανθυπολοχαγού Γεωργίου Κατεχάκη (Ρουβά), μαζί με το σώμα του Οπλαρχηγού Ευθύμιου Καούδη, εισβάλλουν στο οργανωμένο από το Βουλγαρικό Κομιτάτο χωριό Ζέλενιτς (Σκλήθρο) της περιοχής της Φλώρινας και επιτίθενται με τόλμη εναντίον οικίας, οπού γινόταν γάμος σημαντικού στελέχους της Εσωτερικής Μακεδονικής Επαναστατικής Οργάνωσης (ΕΜΕΟ), στην οποία παραβρισκόταν και ο αρχικομιτατζης Κόλε. Κατά τη μάχη που επακολούθησε τα δύο αντάρτικα σώματα πέτυχαν να εξοντώσουν 12 ένοπλους κομιτατζήδες και να κατατρομοκρατήσουν τη βουλγαρική οργάνωση της περιοχής.

1933 – Η πρώτη φωτογραφία του υποτιθέμενου τέρατος του Λοχ Νες, δημοσιεύεται.

1938 - Ο αρχιναζί Χέρμαν Γκέρινγκ προτείνει ως πατρίδα των Εβραίων το νησί της Μαδαγασκάρης, που βρίσκεται στα νότια της αφρικανικής ηπείρου.

1940 - Μετά από την οικτρή ιταλική επιθετική αποτυχία στο Βορειοηπειρωτικό Μέτωπο, ο Χίτλερ εκδίδει την πρώτη του εμπιστευτική διαταγή γενικών κατευθύνσεων με αριθμό 18 προς το Γενικό Επιτελείο του, για την εκπόνηση πολεμικού σχεδίου και την προπαρασκευή επίθεσης εναντίον της Ελλάδας.

1954 - Κλείνει ο σταθμός υποδοχής μεταναστών στο νησί Έλις της Νέας Υόρκης.

1990 - Ο άγγλος Τίμοθι Μπέρνερς - Λι ανακαλύπτει τον Παγκόσμιο Ευρύ Ιστό, γνωστότερο με τα αρχικά www, πάνω στον οποίο βασίζεται η λειτουργία του Ίντερνετ.

Γεννήσεις

1815 - Ελίζαμπεθ Κάντι Στάντον, Αμερικανίδα ακτιβίστρια

1896 - Λεβ Βιγκότσκι, ψυχολόγος

1915 - Ρολάν Μπαρτ, γάλλος σημειολόγος και κριτικός λογοτεχνίας.

1929 - Γκρέις Κέλι, αμερικανίδα ηθοποιός. Διακρίθηκε σε ταινίες του Χίτσκοκ κι έγινε πριγκίπισσα του Μονακό.

1945 - Νιλ Γιανγκ, καναδός ρόκερ.

1953 - Βασίλης Καρράς, Έλληνας τραγουδιστής.

1961 - Νάντια Κομανέτσι, Ρουμάνα αθλήτρια

1972 - Βασίλης Τσιάρτας, Έλληνας ποδοσφαιριστής

1982 - Αν Χάθαγουεϊ, Αμερικανίδα Ηθοποιός

Θάνατοι

1824 - Πάνος Κολοκοτρώνης, αγωνιστής του '21, γιος του Γέρου του Μωριά. Σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια του Α΄ Εμφύλιου Πολέμου, σε ηλικία 26 ετών.

1916 - Πέρσιβαλ Λόουελ, Αμερικανός ερασιτέχνης αστρονόμος, ιδρυτής ομώνυμου αστεροσκοπείου

1923 - Ερνέστος Τσίλερ, γερμανός αρχιτέκτονας με σημαντικό έργο στην Ελλάδα, όπου σχεδίασε πάνω από 900 κτίρια.

1989 - Ντολόρες Ιμπαρούρι, γνωστότερη ως Πασιονάρια. Θρυλική μορφή του ισπανικού εμφύλιου πολέμου και του κομουνιστικού κινήματος.

2004 - Μίμης Χρυσομάλλης, Έλληνας ηθοποιός

Συναξαριστής

Ιωάννου αρχιεπισκόπου Αλεξανδρείας, «του ελεήμονος» (†616-620) και Λέοντος πατριάρχου ΚΠόλεως.

Μαρτύρων Αντωνίου, Γερμανού, και Νικηφόρου.

Αρσακίου. Νεομαρτύρων Νικολάου (†1732) καί Σάβα του Νιγδελή (†1726), των εν Κωνσταντινουπόλει.

Οσίων Νείλου ασκητού, του Σιναΐτου και Νείλου του μυροβλύτου (†ε΄αι.), του εκ Κυνουρίας.

Μαρτίνου επισκόπου. Ο όσιος Μαρτίνος έζησε τον τέταρτο αιώνα. Καταγόταν από τη Σαβωρία της Παννονίας. Από νεαρή ηλικία είχε αρχίσει την κατήχηση στο λόγο του Κυρίου. Στα 15 χρόνια του κατετάγη στο στρατό, όπου υπηρέτησε τους αυτοκράτορες Κωνσταντίνο και Ιουλιανό. Όταν βρέθηκε με το στράτευμα στην Αμιένη, συνάντησε έναν ζητιάνο ο οποίος του ζήτησε ελεημοσύνη. Ο άγιος έχοντας μόνο τη στολή του και τα όπλα του, έβγαλε τον μανδύα του και του τον έδωσε για να ζεσταθεί. Την επόμενη νύχτα εμφανίστηκε ο Κύριος στον ύπνο του και του είπε δείχνοντάς του τον μανδύα του «Μαρτίνε, αν και κατηχούμενος ακόμη, με ζέστανες δίνοντας στον επαίτη τον μανδύα σου». Όταν βαπτίστηκε ο Μαρτίνος πήγε στον άγιο Ιλάριο, επίσκοπο του Πουατιέ της Γαλλίας. Αφού απέκτησε την κατάλληλη παιδεία, έγινε κληρικός και στη συνέχεια επίσκοπος στην Τουρ. Διακρίθηκε για τον ενάρετο βίο του και τις σπουδαίες υπηρεσίες που πρόσφερε στο ποίμνιό του. Φρόντισε για την κατήχηση του ποίμνιου. Ήταν πολύ αγαπητός γι` αυτό και είχε ογδόντα μαθητές, τους οποίους χρησιμοποιούσε στα έργα του και στην διδασκαλία του. Αρρώστησε στο χωριό Κάνδην, όπου και παρέδωσε το πνεύμα του στον Κύριο σε ηλικία 81 ετών.

Φραγγίας του θαυματουργού, Ιωάσαφ και Μαρτίνου επισκόπου Ταρακίνης.

Προφήτου Αχιά.

De Siris