Παρασκευή 25 Νοεμβρίου 2011

Αντώνης Βρατσάνος


Αντώνης Βρατσάνος

Ο Αντώνης Βρατσάνος, πραγματικό επίθετο Αγγελούλης, γεννήθηκε στη Λάρισα το 1919 και πέθανε στην Αθήνα στις 25 Νοεμβρίου 2008, ήταν κορυφαία φυσιογνωμία του ΕΛΑΣ, ο επιφανέστερος σαμποτέρ της Εθνικής Αντίστασης. Αργότερα έγινε αξιωματικός του ΔΣΕ.

Βιογραφικό

Ο Βρατσάνος γεννήθηκε στη Λάρισα. Στον Ελληνοϊταλικό πόλεμο συμμετείχε στο αλβανικό μέτωπο ως έφεδρος ανθυπολοχαγός. Μετά την πτώση της Ελλάδας στους ναζιστές κατακτητές, ο Βρατσάνος πέρασε στις γραμμές της Εθνικής Αντίστασης, ως μέλος του ΕΑΜ.

Στον ΕΛΑΣ αναδείχθηκε ως ο κορυφαίος σαμποτέρ της Εθνικής Αντίστασης, συμμετέχοντας στα πλέον σημαντικά σαμποτάζ εις βάρος των κατακτητών. Στη δράση του συμπεριλαμβάνεται η ανατίναξη τραίνου στην κοιλάδα των Τεμπών που κατευθυνόταν στο Ανατολικό Μέτωπο γεμάτο γερμανούς το Φλεβάρη του 1944. Σκοτώθηκαν 450 Γερμανοί, εκ των οποίων οι 150 ήταν αξιωματικοί.

Στη δράση του περιλαμβάνονται:

48.900 μέτρα ανατιναγμένων γεφυρών
Ανατίναξη 36 σιδηροδρομικών γεφυρών
Ανατίναξη 47 σιδηροδρομικών εγκαταστάσεων
Καταστροφή 20 αμαξοστοιχιών
Καταστροφή 12 ατμομηχανών
Απώλειες εχθρού 3066 νεκροί
Διακοπή συγκοινωνίας 1.324 ώρες

Η σαμποταριστική του δράση συνεχίστηκε και στον Εμφύλιο και στην επέμβαση των Αμερικανών στην Ελλάδα.

Με την υποχώρηση του ΔΣΕ ο Βρατσάνος βρέθηκε πολιτικός πρόσφυγας στην Τασκένδη του Ουζμπεκιστάν και στη Ρουμανία.

Το 1956 διαφώνησε με την επέμβαση των ξένων Κομμουνιστικών Κομμάτων στα εσωτερικά του ΚΚΕ και η νέα καθοδήγηση του κόμματος προχώρησε στη διαγραφή του.

Κατά τη διάρκεια της Χούντας ανέπτυξε αντιστασιακή δράση και συνεργάστηκε μεταξύ άλλων και με το σημερινό Έλληνα Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια.

Μετά την αναγνώριση από την Πολιτεία της Εθνικής Αντίστασης, ο Βρατσάνος αρνήθηκε να υποβάλλει αίτηση αναγνώρισης ως ένδειξη διαμαρτυρίας για το ότι άλλοι συναγωνιστές του δεν είχαν παρόμοια προνόμια.

Το 2007 ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας τον παρασημοφόρησε για τη Αντιστασιακή του δράση.

Πέθανε το Νοέμβριο του 2008, και κηδεύτηκε με πολιτική κηδεία. Ο Πρόεδρος Κάρολος Παπούλιας, χαρακτήρισε τον Αντώνη Βρατσάνο εμβληματική φυσιογνωμία της Εθνικής Αντίστασης ενώ τόνισε πως ο Βρατσάνος προσέφερε στην Πατρίδα πολύ περισσότερα από αυτά που του επιστράφηκαν.

De Siris