Παρασκευή 18 Νοεμβρίου 2011

Βασίλης Βασιλικός


Βασίλης Βασιλικός

Ο Βασίλης Βασιλικός, του Νικολάου, γεννήθηκε στις 18 Νοεμβρίου του 1934 στη Θάσο.

Σπούδασε στο λύκειο Καρυωτάκη (Καβάλα), στη σχολή Βαλαγιάννη (Θεσσαλονίκη) και στο Αμερικάνικο Κολλέγιο Ανατόλια. Στη δεκαετία του 1950 σπούδασε Νομικά στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και σκηνοθεσία τηλεόρασης στο Yale University, Drama School - SRT στη Νέα Υόρκη.
Από το 1967 έως το 1994 έζησε και εργάστηκε στο εξωτερικό (Ιταλία, Γαλλία, Νέα Υόρκη) με ένα τριετές διάλειμμα (1981-1984), όπου ανέλαβε καθήκοντα αναπληρωτή γενικού διευθυντή στην τότε ΕΡΤ 1. Εργάσθηκε ως βοηθός σκηνοθέτη σε ξένες παραγωγές, σκηνοθέτης ντοκιμαντέρ, σεναριογράφος, επιμελητής (Dr) σεναρίων, εισηγητής σεναρίων στην Arte (1990-1993), δημοσιογράφος και συγγραφέας.

Υπήρξε ερασιτέχνης ηθοποιός.

Διετέλεσε δημοτικός σύμβουλος δήμου Αθηναίων (1994-1996) και πρέσβης της Ελλάδας στην ΟΥΝΕΣΚΟ (1996-2004).

Έχει τιμηθεί με πολλά βραβεία και διακρίσεις και μεταξύ άλλων με τον τίτλο του Officier des Arts et des Lettres από τη Γαλλική Δημοκρατία.

Γνωρίζει αγγλικά, γαλλικά, ιταλικά και αρμενικά.

Μέχρι σήμερα έχει γράψει περίπου 80 βιβλία, μυθιστορήματα, νουβέλλες, διηγήματα, θεατρικά, ποίηση, από τα οποία γνωστότερα είναι: "Η Μυθολογία της Αμερικής", "Το ψαροντούφεκο", "Θύματα ειρήνης", "Οι φωτογραφίες", "Ζ", ο "Ιατροδικαστής", ο "Θάνατος του Αμερικάνου" κ.ά. Το 2003 συμπληρώθηκαν 50 χρόνια από την έκδοση του πρώτου βιβλίου του Η διήγηση του Ιάσονα. Έχει αποσπάσει το βραβείο των 12 και το κρατικό βραβείο διηγήματος (1980), το οποίο δεν αποδέχθηκε. Έχει μεταφράσει Αντρέ Ζιντ, Τζέημς Μέριλ, Ρεζίς Ντεμπρέ και Μπαλζάκ. Πολλά από τα βιβλία του έχουν μεταφραστεί σε 33 γλώσσες καθώς και στη γραφή Μπράιγ.

Το μυθιστόρημά του "Ζ" μεταφέρθηκε στον κινηματογράφο από τον σκηνοθέτη Κώστα Γαβρά.

Είναι νυμφευμένος με την υψίφωνο Βάσω Παπαντωνίου και έχει μία κόρη.

De Siris