Δευτέρα 7 Νοεμβρίου 2011

7 Νοεμβρίου Σαν Σήμερα


7 Νοεμβρίου Σαν Σήμερα

7 Νοεμβρίου 1991 - Ο διάσημος καλαθοσφαιριστής Μάτζικ Τζόνσον ανακοινώνει ότι είναι φορέας του AIDS και αποχωρεί από την ενεργό δράση.

Γεγονότα

680 - Έναρξη της ΣΤ΄ Οικουμενικής Συνόδου, στην Κωνσταντινούπολη.

1185 - Ο Στρατηγός του Βυζαντίου Αλέξιος Βρανάς, σε μεγάλη μάχη κοντά στο Στρυμόνα, κατατροπώνει τους Νορμανδούς που μετά την κατάληψη του Δυρραχίου και της Θεσσαλονίκης κινούνταν εναντίον της Κωνσταντινουπόλεως.

1492 - Πρώτη καταγεγραμμένη πτώση μετεωρίτης στην Ευρώπη (η «Πέτρα των Κεραυνών» σε μεσαιωνικό χειρόγραφο ), στην πόλη Ενεσχάιμ της Αλσατίας.

1665 - Κυκλοφορεί το πρώτο φύλλο της αγγλικής εφημερίδας "London Gazette" (είναι το αρχαιότερο σωζόμενο δημοσιογραφικό έντυπο).

1677 - Διάβαση του Ερμή. Την παρατηρεί ο Χάλεϊ από το νησί της Αγίας Ελένης.

1874 - Εμφανίζεται η πρώτη γελοιογραφία που εικονίζει έναν ελέφαντα ως σύμβολο των Ρεπουμπλικανών στις ΗΠΑ, από τον Τ. Ναστ.

1905 - Σε σύγκρουση με τουρκικό τμήμα, σκοτώνεται στο Πετάλινο ο Ανθυπολοχαγός Λυμπερόπουλος Μαρίνος (Κρόμπας) από τη Μεσσήνη Μεσσηνία, που ήταν επικεφαλής ανταρτικού σώματος.

1912 - Ο Ελληνικός Στρατός (1ο Σύνταγμα Ιππικού) απελευθερώνει τη Φλώρινα από τους Τούρκους μετά την μάχη.

1917 - Ξεκινάει η Οκτωβριανή Επανάσταση στη Ρωσία. (25/10 με το παλαιό ημερολόγιο).

1926 - Διεξάγονται στην Ελλάδα εκλογές με το αναλογικό εκλογικό σύστημα, στις οποίες θριαμβεύουν οι Βενιζελικοί, με 143 έδρες έναντι 127 για τους Αντιβενιζελικούς.

1944 - Πρόεδρος των ΗΠΑ εκλέγεται για 4η φορά ο Φραγκλίνος Ρούζβελτ (είναι ο μόνος Πρόεδρος των ΗΠΑ που έκανε 4 θητείες).

1949 - Πραγματοποιείται στο Παρίσι η πρώτη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

1978 - Πρωτοφανής για τα ελληνικά χρονικά υπόθεση απομόνωσης αποκαλύπτεται στην Ελλάδα, στο χωριό Κωσταλέξης Φθιώτιδας, με θύμα μια 47χρονη, η οποία επί 29 ολόκληρα χρόνια κρατούνταν κλεισμένη από τους γονείς της στο υπόγειο του σπιτιού της

1985 - Τερματίζεται η 28ωρη πολιορκία του Μεγάρου Δικαιοσύνης από αντάρτες στην Μποκοτά της Κολομβίας, με απολογισμό 100 νεκρούς (ανάμεσα τους 10 όμηροι δικαστικοί και ο Πρόεδρος του Ανώτατου Δικαστηρίου).

1991 - Ο διάσημος καλαθοσφαιριστής Μάτζικ Τζόνσον ανακοινώνει ότι είναι φορέας του AIDS και αποχωρεί από την ενεργό δράση.

1991 - Ο κυκλώνας «Θέλμα» ενσκήπτει στις Φιλιππίνες, με απολογισμό 6.500 νεκρούς.

1994 - Απορρίπτεται με δημοψήφισμα το σχέδιο Συντάγματος στην Αλβανία.

2000 - Διεξάγονται οι πλέον αμφιλεγόμενες εκλογές για Πρόεδρο στην ιστορία των ΗΠΑ. Μονομαχούν ο Τζορτζ Γ. Μπους (47,9% και 30 πολιτείες) και ο Αλ Γκορ (48,4% και 20 πολιτείες) για λίγες ψήφους. Τελικά θα επικρατήσει ο Ρεπουμπλικανός Τζορτζ Μπους. Στις βουλευτικές εκλογές, οι Ρεπουμπλικανοί ελέγχουν τόσο τη Βουλή όσο και τη Γερουσία. Η Χίλαρι Κλίντον γίνεται η πρώτη σύζυγος πρώην Προέδρου που καταλαμβάνει δημόσιο αξίωμα, καθώς εκλέγεται γερουσιαστής.

2001 - Στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα άρσης βαρών στην Τουρκία, η Νατάσα Τσακίρη κατακτά ένα χρυσό και δύο αργυρά μετάλλια στην κατηγορία των 63 κιλών. Χάλκινο μετάλλιο για τα ελληνικά χρώματα κερδίζει στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα τάε κβον ντο στη Νότια Κορέα η Ελισάβετ Μυστακίδου,στην κατηγορία των 72 κιλών.

2004 - Άγονο αποβαίνει το δημοψήφισμα στην Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας για την ακύρωση του νόμου για τη νέα διοικητική διαίρεση της χώρας, εξαιτίας της χαμηλής συμμετοχής (25%).

2005 - Tο χρυσό μετάλλιο στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα ιστιοπλοΐας με σκάφη τύπου «Mάρτιν 16» στην Ιταλία (για άτομα με ειδικές ανάγκες) κατακτά ο Bασίλης Xριστοφόρου.

2006 - Διεξάγονται ενδιάμεσες εκλογές στις ΗΠΑ, στις οποίες δεινή ήττα υφίστανται οι Ρεπουμπλικάνοι του Τζορτζ Μπους. Η Νάνσι Πελόζι γίνεται η πρώτη γυναίκα στην αμερικανική ιστορία που εξελέγη πρόεδρος της Βουλής.

Γεννήσεις

630  - Κώνστας Β', Βυζαντινός αυτοκράτορας

1867 - Μαρία Κιουρί, φυσικός και χημικός, που έμεινε γνωστή ως Μαντάμ Κιουρί.

1879 - Λέων Τρότσκι, Ρώσος πολιτικός.

1898 - Ραφαέλ Σαλέμ, Ελληνοεβραίος μαθηματικός.

1913 - Αλμπέρτ Καμύ, Γάλλος συγγραφέας, δημοσιογράφος και φιλόσοφος

1913 - Αλέκος Σακελλάριος, θεατρικός συγγραφέας και σκηνοθέτης.

1917 - Τίτος Βανδής, Έλληνας ηθοποιός.

1929 - Έρικ Κάντελ, βραβευμένος με Νόμπελ (2000) Αμερικανός γιατρός που ασχολήθηκε με το νευρικό σύστημα.

1943 - Μάικλ Σπενς, βραβευμένος με Νόμπελ (2001) Αμερικανός οικονομολόγος.

1959 - Μηνάς Γκέκος, καλαθοσφαιριστής (εθνική Ελλάδας).

1976 - Μαρκ Φιλιππούσης, Ελληνοαυστραλός τενίστας.

1976 - Άγγελος Παυλακάκης, πρωταθλητής του στίβου, στην Ξάνθη.

Θάνατοι

1633 - Κορνέλιους Ντρέμπελ, Ολλανδός φυσικός και χημικός, εφευρέτης του πρώτου υποβρυχίου.

1837 - Ελίγια Λαβτζόι, Αμερικανός τυπογράφος και δημοσιογράφος, υποστηρικτής της κατάργησης της θανατικής ποινής, σκοτώνεται στο Ιλινόις από το πλήθος καθώς προσπαθεί να σώσει το τυπογραφείο του από την καταστροφή.

1905 - Μαρίνος Λυμπερόπουλος, ανθυπολοχαγός του ελληνικού στρατού από τη Μεσσήνη, σκοτώνεται στο Πεταλίνο της Μακεδονίας, πολεμώντας εναντίον των Τούρκων.

1913 - Άλφρεντ Ράσελ Ουάλας, Βρετανός φυσιοδίφης και βιολόγος, συνεργάτης του Δαρβίνου, ο οποίος διαχώρισε τη θεωρία της εξέλιξης από τη θεωρία της φυσικής επιλογής.

1952 - Φίλιππος Καρβελάς, Έλληνας αθλητής

1959 - Βίκτορ Μακ Λάγκλεν, Άγγλος ηθοποιός και πυγμάχος, που έκανε καριέρα στις ΗΠΑ, βραβευμένος με Όσκαρ.

1980 - Στηβ Μακ Κουίν, Αμερικανός ηθοποιός

1987 - Άγις Στίνας, πολιτικός αγωνιστής και θεωρητικός αρχικά του κομμουνισμού και στη συνέχεια του τροτσκισμού και του ντεφαιτισμού.

1992 - Αλεξάντερ Ντούμπτσεκ, πρωτοπόρος της «Άνοιξης της Πράγας» στην Τσεχοσλοβακία,Πρόεδρος (ΓΓ του Κομμουνιστικού Κόμματος της χώρας, 1968-69).

1999 - Πρίμο Νεμπιόλο, Πρόεδρος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Ερασιτεχνικού Στίβου (IAAF) από το 1981 ως το θάνατό του , από καρδιακή προσβολή.

2010 - Σμάρω Στεφανίδου, Ελληνίδα ηθοποιός.

Συναξαριστής

Των εν Μελιτινή 33 Μαρτύρων († γ΄αι.): Ιέρωνος, Αθανασίου, Ανικήτου, Βαράχου, Βοστρυκίου, Γιγαντίου, Διοδότου, Δουκιτίου, Δωροθέου, Επιφανίου, Ευγενίου, Ευτυχίου, Ησυχίου, Θεαγένους, Θεμελίου, Θεοδότου, Θεοδούλου, Θεοδώρου, Θεοφίλου, Ιέρωνος, Ιλαρίου, Καλλιμάχου, Καλλινίκου, Καστρικίου, Κλαυδιανού, Λογγίνου, Μαμά, Μαξιμιανού, Νικάνδρου, Νίκωνος, Ξαντίκου, Ουαλερίου καί Ουΐκτωρος.

Αθηνοδώρου, Αλεξάνδρου του Θεσσαλονικέως, Αμβροσίου, Αντωνίου.

Μελανίππου, Κασσίνης και Αντωνίου. Οι άγιοι Μελάνιππος, Κασσίνη και Αντώνιος ήταν από την πόλη Άγκυρα της Μικράς Ασίας και έζησαν κατά τους χρόνους του αυτοκράτορα Ιουλιανού του Παραβάτη. Ο Αντώνιος ήταν γιος του Μελάνιππου και της Κασσίνης. Όντας ενάρετοι χριστιανοί, ανάθρεψαν τον γιο τους με μεγάλη επιμέλεια και τον ανέδειξαν σε άξιο μέλος της κοινωνίας και δόκιμο εργάτη του Ευαγγελίου. Όταν ο Αγριππίνος πληροφορήθηκε τη χριστιανική πίστη τους, πρόσταξε τη σύλληψή τους. Προσπάθησε να αλλάξει την πίστη των γονέων λέγοντάς τους ότι από αυτούς εξαρτάται η ζωή του παιδιού τους και ότι αν απαρνιόντουσαν τον Κύριο θα χάριζε τη ζωή στον γιο τους. Τον δε Αντώνιο τον πίεζε ψυχολογικά, λέγοντάς του ότι μπορεί να σώσει τους γονείς του. Εκείνοι όμως δεν φοβήθηκαν τον μαρτυρικό θάνατο, καθώς ήταν αφοσιωμένοι ολόψυχα στον Κύριο. Ο Αγριππίνος εξοργίστηκε ακούγοντας τους να εξυμνούν τον Ιησού, παρ’όλο τις απειλές του και διέταξε τον βασανισμό τους. Τον Μελάνιππο και την Κασσίνη τους θανάτωσε κρεμασμένους πάνω σε ξύλο, τον δε Αντώνιο τον βασάνισαν φρικτά και μετά τον έβαλαν μέσα σε αναμμένο κλίβανο. Όμως με τη βοήθεια της Θείας Χάρης, ο άγιος έμεινε αβλαβής. Βλέποντας το θαύμα αυτό πολλοί πίστεψαν στο Χριστό. Έπειτα έριξαν τον άγιο σε πυρακτωμένη κάμινο, πάλι όμως χάρη στη Θεία επέμβαση έμεινε εν ζωή. Τελικά οι δήμιοι τον αποκεφάλισαν και έτσι ο άγιος Αντώνιος ετελειώθη και κοσμήθηκε από τον Κύριο, όπως οι γονείς του, με τον αμάραντο στέφανο του μαρτυρίου.

Των εν Αμφιπόλει (Θεσσαλονίκης) μαρτυρησάντων , Αύκτου, Θεσσαλονίκης και Ταυρίωνος.

Οσίων Λαζάρου του Γαλησιώτου και Αθηνοδώρου.

Εορτολόγιο

Αθηνόδωρος, Αθηνόδωρας, Αθηνοδωρής, Δώρης, Αθηνοδώρα, Θεαγένης, Θεαγένιος, Θεαγενεία, Θεαγενία, Θεμέλιος, Θεμέλη, Θεμελίνα, Ερνέστος, Ερνεστίνη, Ερνεστίνα, Ερνέστα

De Siris