Παρασκευή 25 Νοεμβρίου 2011

25 Νοεμβρίου Σαν Σήμερα


25 Νοεμβρίου Σαν Σήμερα

25 Νοεμβρίου 1940 - Ο Γούντι ο Τρυποκάρυδος, το συμπαθέστατο, αλλά σκανδαλιάρικο πτηνό, που «γεννήθηκε» από το πεννάκι του Γουόλτερ Λαντζ, κάνει το τηλεοπτικό του ντεμπούτο.

Γεγονότα

1343 - Τσουνάμι , που προκλήθηκε από σεισμό στην Τυρρηνική Θάλασσα , καταστρέφει τη Νάπολη της Ιταλίας.

1783 - Αμερικανική Επανάσταση : Οι τελευταίοι Βρετανοί στρατιώτες εγκαταλείπουν τη Νέα Υόρκη, τρεις μήνες μετά την υπογραφή της Συνθήκης του Παρισιού

1826 - Η φρεγάτα «Ελλάς», η ναυαρχίδα του ελληνικού επαναστατικού στόλου, φθάνει στο Ναύπλιο από τις Η.Π.Α.

1867 - Ο Άλφρεντ Νόμπελ πατεντάρει τον δυναμίτη .

1916 - Επιβάλλεται από τους Συμμάχους αποκλεισμός της Παλιάς Ελλάδας, που αναγκάζεται να αποδεχτεί τελεσίγραφο για να αποσύρει όλες τις στρατιωτικές δυνάμεις από την Πελοπόννησο και να εγκαταστήσει έλεγχο στον Ισθμό και στην Πάτρα.

1936 - Υπογράφεται μεταξύ Γερμανίας και Ιαπωνίας σύμφωνο στρατιωτικής συνεργασίας, γνωστό ως «σύμφωνο κατά της Κομμουνιστικής Διεθνούς».

1940 -  Ο Γούντι ο Τρυποκάρυδος, το συμπαθέστατο, αλλά σκανδαλιάρικο πτηνό, που «γεννήθηκε» από το πεννάκι του Γουόλτερ Λαντζ, κάνει το τηλεοπτικό του ντεμπούτο.

1942 - Τη νύχτα 25/26 Νοεμβρίου ανατινάζεται η μεγάλη γέφυρα του Γοργοποτάμου από ομάδες Ελλήνων ανταρτών του ΕΔΕΣ και του ΕΛΑΣ και Βρετανών δολιοφθορέων. Αποτέλεσμα αυτού του σημαντικού γεγονότος ήταν η διακοπή του ανεφοδιασμού των γερμανικών δυνάμεων Β. Αφρικής για έξι (6) κρίσιμες εβδομάδες.

1947 - Αποβάλλει από τις τάξεις της δέκα σεναριογράφους και σκηνοθέτες, ως συμπαθούντες τον κομμουνισμό, η αμερικανική κινηματογραφική βιομηχανία.

1947 - Η Νέα Ζηλανδία επικυρώνει το Καταστατικό του Γουέστμινστερ και γίνεται έτσι ανεξάρτητο κράτος από το Ηνωμένο Βασίλειο .

1952 - Η «Ποντικοπαγίδα», το θεατρικό έργο της Αγκάθα Κρίστι, κάνει πρεμιέρα στο Λονδίνο, με πρωταγωνιστές τους Ρίτσαρντ Ατένμπορο και Σίλα Σιμ. Πρόκειται για τη μακροβιότερη θεατρική παράσταση, αφού παίζεται μέχρι σήμερα.

1973 - Ανατρέπεται η κυβέρνηση Μαρκεζίνη και ο ίδιος ο δικτάτορας Παπαδόπουλος. Νέος ισχυρός άνδρας του απριλιανού καθεστώτος, ο ταξίαρχος Ιωαννίδης.

1984 - 36 κορυφαίοι μουσικοί συγκεντρώθηκαν σε στούντιο στο Notting Hill και ηχογράφησαν το τραγούδι Do They Know It's Christmas, προκειμένου να συγκεντρώσουν χρήματα για την ανακούφιση της πείνας στην Αιθιοπία .

1992 - Η Ομοσπονδιακή Συνέλευση της Τσεχοσλοβακίας υπερψηφίζει την διαίρεση της χώρας σε Δημοκρατία της Τσεχίας και Δημοκρατία της Σλοβακίας από την 1η Ιανουαρίου 1993.

2007 - Στην Αθήνα ο Στίβεν Λάλας, έπειτα από 14 χρόνια στις αμερικανικές φυλακές για κατασκοπία υπέρ της Ελλάδας.

Γεννήσεις

1454 - Κατερίνα Κορνάρο, βασίλισσα της Κύπρου.

1835 - Άντριου Κάρνεγκι, σκοτσέζος επιχειρηματίας και φιλάνθρωπος.

1900 - Ρούντολφ Ες, Γερμανός στρατιωτικός και και διοικητής του στρατοπέδου εξόντωσης Άουσβιτς-Μπίρκεναου.

1914 - Τζo Ντι Μάτζιο, θρύλος του μπέιζμπολ κι ένας από τους συζύγους της Μέριλιν Μονρόε.

1915 - Αουγκούστο Πινοτσέτ, χιλιανός δικτάτορας

1922 - Κώστας Νικολόπουλος, δημοσιογράφος και εκδότης της εφημερίδας «Έθνος» από το 1950 έως το 1970.

1939 - Ελένη Καραΐνδρου, ελληνίδα συνθέτρια, γνωστή από τη μουσική της για τις ταινίες του Θόδωρου Αγγελόπουλου.

1941 - Χρήστος Παπανικολάου, Έλληνας επικοντιστής και παγκόσμιος ρέκορντμαν.

1949 - Γιάννης Στέφας, ποδοσφαιριστής, που αγωνίστηκε στη θέση του τερματοφύλακα σε Κόρινθο και ΠΑΟΚ

1960 - Τζον Κένεντι Τζούνιορ, γνωστός και ως Τζον Τζον, γιος του δολοφονηθέντος Προέδρου Κένεντι και της Τζάκυ Κέννεντι.

Θάνατοι


1517 - Μάρκος Μουσούρος, Έλληνας λόγιος και φιλόσοφος

1560 - Αντρέα Ντόρια, γενοβέζος ναύαρχος και πολιτικός. Το επίθετό του αποτέλεσε το δεύτερο συνθετικό της ποδοσφαιρικής ομάδας της γενέτειράς του, Σαμπντόρια.

1884 - Άντολφ Κόλμπε, γερμανός χημικός

1920 - Γκαστόν Σεβρολέ, Γαλλοαμερικανός οδηγός αγώνων και πρωτοπόρος του αυτοκινήτου

1956 - Αλεξάντρ Ντοβζένκο, ουκρανός σκηνοθέτης, από τους σημαντικότερου του σοβιετικού κινηματογράφου.


1957 - Πρίγκιπας Γεώργιος της Ελλάδας

1968 - Άπτον Σινκλέρ, αμερικανός συγγραφέας.

1970 - Άλμπερτ Άιλερ, αμερικανός σαξοφωνίστας της τζαζ.

2005 - Τζωρτζ Μπεστ, Βρετανός ποδοσφαιριστής

2006 - Αντώνης Βρατσάνος , σαμποτέρ του ΕΛΑΣ

Συναξαριστής

Απόδοσης της εορτής των Εισοδίων της Θεοτόκου.

Μεγαλομαρτύρων Αικατερίνης της πανσόφου (†313) Η αγία Αικατερίνη καταγόταν από αλεξανδρινή οικογένεια ευγενών και μαρτύρησε στις αρχές του 4ου αιώνα. Ήταν ευφυέστατη και φιλομαθής. Ήδη σε ηλικία δέκα οκτώ χρονών είχε σπουδάσει ελληνική φιλολογία και φιλοσοφία, ενώ ταυτόχρονα ήταν άρτια καταρτισμένη και στα δόγματα της χριστιανικής πίστης. Όταν επί Μαξεντίου διεξαγόταν διωγμός εναντίον των χριστιανών, η Αικατερίνη δε φοβήθηκε, αλλά με παρρησία κήρυττε ότι ο Ιησούς Χριστός είναι ο μόνος αληθινός Θεός. Έτσι συνελήφθη από τον έπαρχο της περιοχής, ο οποίος προσπάθησε με συζητήσεις να την πείσει να αρνηθεί την πίστη της. Όταν ο έπαρχος διαπίστωσε την ανωτερότητά των λόγων της Αικατερίνης, συγκάλεσε δημόσια συζήτηση με τους πιο άξιους ρήτορες της Αλεξάνδρειας, τους οποίους όμως η Αικατερίνη αποστόμωσε. Κι όχι μόνο αυτό, αλλά κάποιοι από τους συνομιλητές της Αικατερίνης πείσθηκαν για τους λόγους της και ασπάστηκαν την χριστιανική πίστη. Μπροστά σε αυτή την έκβαση, ο έπαρχος διέταξε να τη βασανίσουν σκληρά με την ελπίδα πώς η αγία θα λύγιζε και θα αρνιόταν τον Χριστό. Όμως η Αικατερίνη έμεινε ακλόνητη στην πίστη της. Πέθανε στον τροχό, ύστερα από διαταγή του έπαρχου

Μερκουρίου μεγαλομάρτυρος († γ΄ αι.).

Πορφυρίου του στρατηλάτου και Βασιλίσσης, συζύγου βασιλέως Μαξεντίου.

Πέτρου οσίου, του ησυχαστού.

Εορτολόγιο

Αικατερίνα, Κατερίνα, Αικατερίνη, Καίτη, Κατίνα, Κατερινιώ, Κατινιώ, Κατίνγκω, Κατίγκα, Τίγκα, Κάτια, Ρίνα, Καλοτίνα, Κάρεν, Μερκούριος, Μερκούρης, Μέρκουρας, Μάρκορας, Μερκουρία.

De Siris