Τετάρτη 23 Νοεμβρίου 2011

Κωνσταντίνος Μαυροκορδάτος


Κωνσταντίνος Μαυροκορδάτος

Ο Κωνσταντίνος Μαυροκορδάτος γεννήθηκε στις 27 Φεβρουαρίου 1711 και πέθανε στις 23 Νοεμβρίου 1769, ήταν ηγεμόνας της Βλαχίας και της Μολδαβίας.

Βιογραφία

Γεννήθηκε στη Κωνσταντινούπολη και ήταν γιος του Νικόλαου Μαυροκορδάτου, ηγεμόνα της Μολδοβλαχίας και μέγα διερμηνέα της Πύλης, γόνου παλιάς αρχοντικής Φαναριώτικης οικογένειας με Χιώτικη καταγωγή.

Ανέλαβε πρώτη φορά, από τις συνολικά έξι, την ηγεμονία της Βλαχίας τον Σεπτέμβριο του 1730. Στον θρόνο της Μολδαβίας ανήλθε τέσσερις φορές και η πρώτη φορά ήταν στις 16 Απριλίου του 1733. Ο Κωνσταντίνος Μαυροκορδάτος αναδιοργάνωσε την Μολδοβλαχία σε νομοθετικό επίπεδο αφού ήταν ο πρώτος ηγεμόνας που παραχώρησε σύνταγμα, με το οποίο καταργούσε την δουλεία, μεταρρύθμιζε το σύστημα φορολόγησης, καθιέρωνε την ρουμάνικη γλώσσα στην Εκκλησία αντί της σλαβονικής μέχρι τότε και έθετε τις βάσεις για αναβάθμιση της εκπαίδευσης. Οι συγκεκριμένες νομοθετικές μεταρρυθμίσεις έμειναν γνωστές με το όνομα Ρεφόρμα. Επίσης ανέλαβε με έξοδα του κράτους να στείλει Ρουμάνους μαθητές σε ιταλικές σχολές, να διανείμει αντίτυπα του Ευαγγελίου στους κατοίκους και να διαδώσει την ρουμάνικη γλώσσα.

Ο Κωνσταντίνος Μαυροκορδάτος έμεινε στην ιστορία για το νομοθετικό έργο ενώ φρόντισε και για την ανάπτυξη των Ελληνικών γραμμάτων. Απεβίωσε στις 23 Νοεμβρίου του 1769 στο Ιάσιο. Γιος του ήταν ο Αλέξανδρος Μαυροκορδάτος ο Φιραρής.

De Siris