Τετάρτη 2 Νοεμβρίου 2011

2 Νοεμβρίου Σαν Σήμερα


2 Νοεμβρίου Σαν Σήμερα

2 Οκτωβρίου 1991- Εκτόξευση ρουκέτας κατά λεωφορείου των ΜΑΤ, με 1 νεκρό και 7 τραυματίες στα Εξάρχεια,έργο της 17 Νοέμβρη.

Γεγονότα

1912 - Το αντιτορπιλικό «Θύελλα» αποβιβάζει στη Δάφνη του Αγίου Όρους άγημα από 40 άντρες, οι οποίοι κινούνται για να απελευθερώσουν τις Καρυές. Αργότερα το θωρηκτό «Αβέρωφ» και τα αντιτορπιλικά «Ιέραξ» και «Πάνθηρ» αποβιβάζουν στην Αμμουλιανή της Χαλκιδικής άγημα από 200 άντρες, οι οποίοι καταλαμβάνουν τη διώρυγα του Ξέρξη. Έτσι απελευθερώνεται ολόκληρο το Αγιο Όρος και υψώνεται η Ελληνική Σημαία στο χωριό Καρυές.

1917 - Δημοσιεύεται η διακήρυξη Μπάλφουρ, όπου η Βρετανία υποστηρίζει την οικοδόμηση εβραϊκών οικισμών στην Παλαιστίνη. 

1930 - Στέφεται Αυτοκράτορας της Αιθιοπίας ο Χαϊλέ Σελασιέ.

1940 - Από τις 15:00 αρχίζει μεγάλη ιταλική επίθεση από 2 Μεραρχίες (Κένταυρος,Φεράρα) εναντίον της τοποθεσίας Ελαία (Καλπάκι) της Ηπείρου. Η επίθεση συνεχίζεται με ισχυρή υποστήριξη πυροβολικού και αεροπορίας μέχρι και τις 7 Νοεμβρίου του 1940, χωρίς τελικά να υπάρξει ουσιαστικό αποτέλεσμα, χάρη στη σταθερή άμυνα της VIII Μεραρχίας.

1940 - Από ιταλικά αεροσκάφη βομβαρδίζονται τα Ιωάννινα, το Μέτσοβο, η Καστοριά, η Πύλος, το Αιτωλικό, το Ρέθυμνο, τα Χανιά, η Πάτρα, η Κέρκυρα, η Θεσσαλονίκη και πολλές άλλες περιοχές. Συμμετέχουν συνολικά 170 ιταλικά αεροσκάφη. Την ίδια μέρα βομβαρδίζονται στρατιωτικοί στόχοι στο Αργυρόκαστρο και την Κορυτσά, από 4 και 7 Ελληνικά αεροσκάφη αντίστοιχα.

1947 - Ο Χάουαρντ Χιουζ πετάει στην Καλιφόρνια με το μεγαλύτερο σε φτερούγες αεροσκάφος που κατασκευάστηκε ποτέ, το Spruce Goose. Η διάρκεια της πτήσης ήταν μόλις 8 λεπτά.

1950 - Ορκίζεται νέα κυβέρνηση στην Ελλάδα, με πρωθυπουργό το Σοφοκλή Βενιζέλο.

1955 - Ανακαλύπτεται από τους Κλάρτον Σβερτ και Φ. Λ. Σάφερ ο ιός της πολιομυελίτιδας.

1956 - Το Ισραήλ καταλαμβάνει τη Γάζα.

1967 - Πραγματοποιείται στον «Ευαγγελισμό» η πρώτη εγχείριση ανοιχτής καρδιάς στην Ελλάδα.

1976 - Ο Τζίμι Κάρτερ εκλέγεται νέος Πρόεδρος στις ΗΠΑ και είναι ο πρώτος Πρόεδρος από νότια πολιτεία από την εποχή του Εμφυλίου Πολέμου.

1977 - Σε πρωτοφανή θεομηνία (πλημμύρες και καταστροφές) που πλήττει την Αθήνα και τον Πειραιά, χάνουν τη ζωή τους 24 άτομα.

1980 - Σημειώνεται ρεκόρ 8 δοκαριών στον ποδοσφαιρικό αγώνα Άρη-ΟΦΗ (4-0) (7 ο Άρης, 1 ο ΟΦΗ).

1982 - Εφαρμόζεται για πρώτη φορά στην Αθήνα ο δακτύλιος, προκειμένου να καταπολεμηθεί το νέφος.

1991 - Εκτόξευση ρουκέτας κατά λεωφορείου των ΜΑΤ, με 1 νεκρό και 7 τραυματίες στα Εξάρχεια,έργο της 17 Νοέμβρη.

1991 - Ενθρονίζεται ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος Α΄.

1998 - Ο ΟΤΕ γίνεται η πρώτη ελληνική επιχείρηση που φιγουράρει στη Γουόλ Στριτ(Χρηματιστήριο Ν. Υόρκης).

1999 - Πρώτη απονομή του Βραβείου «Μελίνα Μερκούρη» από την ΟΥΝΕΣΚΟ (απονέμεται σε 3 περιοχές, στην κοιλάδα Βινάλες της Κούβας, στο υπαίθριο μουσείο Πεντβάλ της Λιθουανίας και στο Πάρκο Ελίσα στην Ιεριχώ).

2000 - Η Γιουγκοσλαβία επανέρχεται στον ΟΗΕ.

2000 - Κλείνει το ιστορικό στάδιο του Γουέμπλεϊ, στο Λονδίνο.

2000 - Το πρώτο πλήρωμα (1 Αμερικανός αστροναύτης και 2 Ρώσοι κοσμοναύτες) φτάνει στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (αρχίζει η τετράμηνη αποστολή των προαναφερθέντων).

2001 - Πρεμιέρα της ταινίας κινουμένων σχεδίων «Μπαμπούλας Α.Ε.» (στην πρώτη της προβολή σημειώνει ρεκόρ πωλήσεων όλων των εποχών για ταινία με κινούμενα σχέδια και γίνεται η 6η καλύτερη όλων των εποχών).

2002 - Στη διάρκεια του αγώνα καλαθοσφαίρισης Μαρούσι- Πανιώνιος (87-79) ο Άγγελος Κορωνιός, που παίζει με τους γηπεδούχους πετυχαίνει τρίποντο και φθάνει τους 6.551 πόντους καταρρίπτοντας το ρεκόρ του Νίκου Γκάλη, πρώτου σκόρερ όλων των εποχών της Α1 μέχρι εκείνη τη στιγμή.

2004 - Στις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ, σκληρή είναι η αναμέτρηση ανάμεσα στον Πρόεδρο Τζορτζ Γουόκερ Μπους και στο γερουσιαστή Τζον Κέρι. Ο Τζορτζ Μπους ο νεότερος επανεκλέγεται με περίπου 51% για άλλη μια τετραετία, καθώς το Οχάιο περνάει οριστικά στα χέρια των Ρεπουμπλικάνων και μαζί οι 20 «πολύτιμοι» εκλέκτορες που δίνουν τη νίκη στον Αμερικανό πρόεδρο.

Γεννήσεις

1699 - Ζαν Σαρντέν, Γάλλος ζωγράφος.

1755 - Μαρία Αντουανέτα, Βασίλισσα της Γαλλίας, σύζυγος του Λουδοβίκου ΙΣΤ΄ , κόρη της Μαρίας Θηρεσίας και του Φραγκίσκου Α΄ της Αυστρίας.

1815 - Τζορτζ Μπουλ, Βρετανός μαθηματικός και φιλόσοφος, ένας από τους θεμελιωτές της επιστήμης των ηλεκτρονικών υπολογιστών.

1906 - Λουκίνο Βισκόντι, Ιταλός σκηνοθέτης.

1911 - Οδυσσέας Ελύτης, Έλληνας ποιητής.

1913 - Μπαρτ Λάνκαστερ, Αμερικανός ηθοποιός.

1938 - Βασίλισσα Σοφία της Ισπανίας, Βασίλισσα της Ισπανίας.

1938- Πατ Μπιουκάναν, Αμερικανός δημοσιογράφος και πολιτικός.

1945 - Γιώργος Κολοκυθάς, Έλληνας καλαθοσφαιριστής και παράγοντας του μπάσκετ.

1946 - Άλαν Τζόουνς, Αυστραλός πιλότος της Φόρμουλας 1, που κατέκτησε το πρωτάθλημα το 1980.

1951- Βασίλης Λεβέντης, Έλληνας πολιτικός, πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων από το 1992.

1959 - Σαΐντ Αουίτα, Μαροκινός δρομέας, Ολυμπιονίκης (1984).

1959 - Νότης Σφακιανάκης, τραγουδιστής, στο Ηράκλειο.

1977 - Κωνσταντίνος Οικονομίδης, Έλληνας αντισφαιριστής.

Θάνατοι

1905 - Ρούντολφ Άλμπερτ Κέλικερ, Ελβετός εμβρυολόγος και ιστολόγος, ο πρώτος που μελέτησε τη δομή των ιστών με τον όρο των στοιχείων του κυττάρου.

1944 -Τόμας Μίντγκλεϊ, ο νεότερος, Αμερικανός μηχανικός και χημικός , που παρήγαγε το χημικό διχλωροφθοριομεθάνιο (CCl2F2) , το οποίο αργότερα πήρε την ονομασία Freon.

1950 - Τζορτζ Μπέρναρντ Σο, Ιρλανδός λογοτέχνης, βραβευμένος με Νόμπελ Λογοτεχνίας το 1925.

1960 - Δημήτρης Μητρόπουλος, Έλληνας αρχιμουσικός και συνθέτης, καταρρέει ενώ διευθύνει τη Σκάλα του Μιλάνου.

1975 - Πιέρ Πάολο Παζολίνι, Ιταλός σκηνοθέτης, δολοφονείται από δεκαεπτάχρονο.

1981- Κένεθ Όκλεϊ,  Άγγλος φυσικός ανθρωπολόγος, γεωλόγος και παλαιοντολόγος, που έγινε γνωστός για τη σχετική χρονολόγηση των απολιθωμάτων.

1996 - Πιερ Γκριμάλ, Γάλλος φιλέλληνας ιστορικός.

1996 - Άγγελος Γουλανδρής, ιδρυτής και Πρόεδρος του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας.

1999 - Δημήτριος Λάκας, Πρόεδρος του Παναμά (1969-78), ελληνικής καταγωγής.

2008 - Σταύρος Ξενίδης, Έλληνας ηθοποιός.

Συναξαριστής

Μαρτύρων Ακίνδυνου, Ανεμποδίστου, Αφθονίου, Ελπιδηφόρου, Πηγασίου και Ανεμποδίστου (†341-345).

Νεομαρτύρων Θεοδώρου και Λάμπρου (†1786).

Δόμνης, Δομνίνης και Κυριακής της από της Συγκλήτου Βουλής.

Αττικού και των συστρατιωτών αυτού Αγαπίου, Ευδοξίου, Ευστρατίου, Καρτερίου, Μαρίνου, Νικοπολιτιανού, Στύρακος, Τωβίου και Ωκεανού.

Οσίων Αβίβου και Μαρκιανού. Ο όσιος Μαρκιανός είχε πατρίδα την κωμόπολη Κύρο της Συρίας. Προερχόταν από πλούσια οικογένεια, ήταν λόγιος και γνώστης της θεολογίας και της θύραθεν σοφίας. Πιστός στο λόγο του Χριστού μοίρασε τα υπάρχοντά του στους φτωχούς και αποσύρθηκε σε έναν ερημικό τόπο. Εκεί έστησε ένα μικρό κελί, ίσα ίσα για να χωράει το σώμα του μέσα. Στο ερημητήριό του προσήλθαν, ακούγοντας την μεγάλη φήμη του, δύο άλλοι στρατιώτες του Θεού. Ο Ευσέβιος και ο Αγαπητός. Παρακάλεσαν τον άγιο να τους δεχθεί σαν μαθητές του. Ο Μαρκιανός, αφού βεβαιώθηκε ότι μπορούν και θέλουν ειλικρινά να υπηρετήσουν τον λόγο του Θεού, τους επέτρεψε να κτίσουν κοντά σε αυτόν δύο κελιά για να στεγάζονται. Και οι τρεις κατά περιόδους περιπλανιόντουσαν στις πόλεις και κήρυτταν τον Θείο Λόγο. Πολλοί άνθρωποι, τόσο λαϊκοί όσο και κληρικοί πήγαιναν στις σκήτες τους για να τους ακούσουν και να τους συμβουλευτούν. Κάποτε πήγε στον όσιο και ο επίσκοπος Αντιόχειας Φλαβιανός μαζί με άλλους λόγιους και επιφανείς άνδρες για να τον πείσουν να απαρνηθεί την ερημική ζωή και να ζήσει στην κοινωνία προς όφελος των ανθρώπων. Ο όσιος αρνήθηκε την πρόταση τους. Ο Μαρκιανός εργάσθηκε με πολύ ζήλο κατά των διαφόρων αιρέσεων. Αποδήμησε ειρηνικά μέσα στο κελί του.

Εορτολόγιο

Αφθόνιος, Αφθονία, Ελπιδηφόρος, Ελπιδηφόρα, Ελπιδοφόρος, Ελπιδοφόρα, Πηγάσιος, Πήγασος, Πηγασία, Ανεμπόδιστος, Ανεμπόδιστη, Ακίνδυνος, Ακίνδυνη

De Siris