Τρίτη 14 Φεβρουαρίου 2012

14 Φεβρουαρίου Σαν Σήμερα


14 Φεβρουαρίου Σαν Σήμερα

14 Φεβρουαρίου 1992 - Στη Θεσσαλονίκη, εκατοντάδες χιλιάδες άτομα συμμετέχουν στο Παμμακεδονικό Συλλαλητήριο για το Σκοπιανό.

Γεγονότα

1349 - 2.000 Εβραίοι του Στρασβούργου καίγονται ζωντανοί από εξαγριωμένο πλήθος Χριστιανών, που τους θεωρεί υπεύθυνους για την επιδημία βουβωνικής πανώλης, που έπληξε την πόλη τους.

1797 - Καταστρέφει την ισπανική αρμάδα στη ναυμαχία του Αγίου Βικεντίου στην Πορτογαλία ο ναύαρχος Οράτιος Νέλσον, επικεφαλής του αγγλικού ναυτικού.

1896 - Ο ιδρυτής του σιωνισμού Θίοντορ Χερτζλ δημοσιεύει το μανιφέστο «Der Judenstaat» (Το κράτος των Εβραίων), σηματοδοτώντας την εμφάνιση του σιωνισμού.

1898 - Αποτυγχάνει η απόπειρα δολοφονίας εναντίον του βασιλιά Γεωργίου Α', που έγινε με αφορμή την ήττα του ελληνικού στρατού την περασμένη χρονιά από τους Τούρκους και με σκοπό να ανέλθει στο θρόνο ο διάδοχος Κωνσταντίνος.

1903 - Ανακαλύπτεται ο Τύμβος των πεσόντων στην Χαιρώνεια.

1918 - Η ταινία «Ο Ταρζάν των πιθήκων» βγαίνει στις κινηματογραφικές αίθουσες.

1929 - Στις ΗΠΑ, ανήμερα του Αγίου Βαλεντίνου, επτά γκάνγκστερ του Αλ Καπόνε σκοτώνουν επτά μέλη της συμμορίας του Μπαγκς Μόργκαν «Στη Σφαγή του Αγίου Βαλεντίνου», σε ένα γκαράζ του Σικάγο.

1939 - Το γερμανικό Γ' Ράιχ καθελκύει το θωρηκτό «Μπίσμαρκ», το «τελειότερο στον κόσμο».

1946 - Ένας ηλεκτρονικός εγκέφαλος, που κατασκευάζεται από την ΙΒΜ με την ονομασία computer, αρχίζει να λειτουργεί στο Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια. Ονομάζεται ENIAC, Ηλεκτρονικός Αριθμητικός Ολοκληρωτής και Υπολογιστής και εγκαινιάζει μια νέα εποχή.

1949 - Συγκαλείται για πρώτη φορά η Κνεσέτ, το ισραηλινό κοινοβούλιο.

1950 - Ο Στάλιν και ο Μάο υπογράφουν συμφωνία φιλίας και αλληλοβοήθειας μεταξύ της ΕΣΣΔ και της Κίνας, διάρκειας 30 χρόνων.

1951 - Υποβάλλει την παραίτησή του ο σοσιαλιστής πρωθυπουργός του Ισραήλ, Νταβίντ Μπεν Γκουριόν, ύστερα από την ήττα του στο Κοινοβούλιο.

1983 - Στην Κύπρο, Πρόεδρος για νέα πενταετή θητεία ανακηρύσσεται ο Σπύρος Κυπριανού.

1989 - Ο Ιρανός ηγέτης Αγιατολάχ Χομεϊνί ξεσηκώνει θύελλα παγκόσμιας κατακραυγής με την εντολή δολοφονίας - φετφα του μουσουλμάνου Βρετανο-Ινδού συγγραφέα Σαλμάν Ρούσντι, με αφορμή το μυθιστόρημά του «Σατανικοί Στίχοι».

1991 - Ελλάδα και Αλβανία συμφωνούν ότι, είναι προς αμοιβαίο συμφέρον οι Έλληνες της μειονότητας να παραμείνουν στην πατρώα γη και ότι, μπορούν να επιστρέψουν χωρίς επιπτώσεις, όσοι έφυγαν στην Ελλάδα.

1991 - Η «Καταιγίδα της Ερήμου» βρίσκεται σε εξέλιξη. Διατρητική βόμβα, που πέφτει από αμερικάνικο αεροπλάνο, διαπερνά καταφύγιο με αμάχους στη Βαγδάτη, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 300 γυναικόπαιδα.

1992 - Στη Θεσσαλονίκη, εκατοντάδες χιλιάδες άτομα συμμετέχουν στο Παμμακεδονικό Συλλαλητήριο για το Σκοπιανό.

1993 - 120 χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, υπογράφουν στο Παρίσι τη σύμβαση για την κατάργηση των χημικών όπλων.

1993 - Ο Γλαύκος Κληρίδης κερδίζει τις προεδρικές εκλογές στην Κύπρο, συγκεντρώνοντας το 50,3% των ψήφων, ανατρέποντας όλα τα προγνωστικά και νικάει τον αντίπαλό του Γιώργο Βασιλείου.

1994 - Οι Πρόεδροι των ΗΠΑ, Ρωσίας και Ουκρανίας υπογράφουν ιστορική συμφωνία για την καταστροφή του πυρηνικού οπλοστασίου της Ουκρανίας.

1995 - Μια ξύλινη πινακίδα με άγνωστη επιγραφή, που βρέθηκε στην Καστοριά, θεωρείται το παλιότερο οργανωμένο κείμενο, που βρέθηκε στην Ευρώπη και χρονολογείται πριν από 7.254 χρόνια.

1997 - Ο Ραούφ Ντενκτάς επαναφέρει την απειλή για εποικισμό του Βαρωσιού.

Γεννήσεις

1483 - Ζαχίρ Αλ-Ντιν Μοχάμεντ Μπαμπούρ Σαχ, διάσημος κατακτητής της Ινδίας.

1722 - Γκέοργκ Κρίστιαν Φύκσελ, Γερμανός ιατρός και γεωλόγος.

1819 - Κρίστοφερ Σόουλς, εφευρέτης της γραφομηχανής.

1884 - Κώστας Βάρναλης, λογοτέχνης.

1895 - Μαξ Χορκχάιμερ, Γερμανός φιλόσοφος και κοινωνιολόγος .

1913 - Τζίμι Χόφα, Αμερικανός ηγέτης των Εργατικών.

1917 - Χέρμπερτ Χάουπτμαν, τιμήθηκε το 1985 μαζί με τον Τζερόμ Καρλ με το Νόμπελ Χημείας.

1924 - Αργύρης Κουνάδης, Έλληνας συνθέτης.

1944 - Άλαν Πάρκερ, Βρετανός σκηνοθέτης, παραγωγός και συγγραφέας .

1986 - Τζαμέλ Αμπντούν, Αλγερινός ποδοσφαιριστής.

Θάνατοι

869 - Άγιος Κύριλλος, Έλληνας μοναχός, λόγιος και θεολόγος

1400 - Ριχάρδος Β', βασιλιάς της Αγγλίας

1779 - Τζέιμς Κουκ, Άγγλος θαλασσοπόρος και εξερευνητής.

1903 - Ρίτσαρντ Τζ. Γκάτλινγκ, εφευρέτης του ταχυβόλου όπλου.

1977 - Νίκος Καμπάνης, αθλητικός παράγοντας του Άρη Θεσσαλονίκης,

1987 - Κάρολος Κουν, Έλληνας θεατράνθρωπος.

1996 - Μπομπ Πέισλεϊ, πρώην προπονητής της Λίβερπουλ.

2001 - Άννα Πετροχείλου, σπηλαιολόγος, που μαζί με τον σύζυγό της Γιάννη Πετρόχειλο ίδρυσαν το 1950 την Ελληνική Σπηλαιολογική Εταιρία.

2005 - Τατιάνα Γκρίτση-Μιλλιέξ, Ελληνίδα συγγραφέας.

2009 - Νίκος Κάσδαγλης, Έλληνας συγγραφέας, του οποίου γνωστότερο έργο είναι οι «Κεκαρμένοι».

Συναξαριστής

Οσίων Αυξεντίου (†470), Αβραάμ († ε΄αι.) Μάρωνος († δ΄ αι.). O όσιος Αυξέντιος έζησε στην Κωνσταντινούπολη επί αυτοκρατορίας Θεοδοσίου Β` του Μικρού και κατείχε το αξίωμα του Σχολαρίου. Διακρινόταν για την βαθιά του ευσέβεια, τη βιβλική του παρουσία, την ευπρέπεια του, τη σωματική του ρώμη και τον ηθικό του πλούτο. Η φιλήσυχη και φιλομόναχη διάθεσή του και η αγάπη του για τον ασκητικό βίο, τον οδήγησαν να γίνει μοναχός. Εγκατέλειψε λοιπόν τις τιμές και τα αξιώματα της Βασιλεύουσας και αποσύρθηκε σε κάποιο απομακρυσμένο βουνό όπου και ασκήτευσε. Παράλληλα ασχολήθηκε με την μελέτη και σπουδή της Αγίας Γραφής, τόση δεν ήταν η φήμη του για τις σπάνιες αρετές και την βαθιά θεολογική μόρφωσή του, ώστε προσεκλήθη ως απλός μοναχός στη Δ` Οικουμενική Σύνοδο που συνεκλήθη το 451 στη Χαλκηδόνα για να καταδικάσει τις κακοδοξίες του Ευτυχούς του Νεστόριου. Καθημερινά πολλοί ήταν εκείνοι πού επισκέπτονταν το ερημητήριό του, για να τους παρηγορήσει και να τούς θεραπεύσει με τα θαύματά του ή να εκδηλώσουν, το σεβασμό και την εκτίμησή τους, προσφέροντας του δώρα και τρόφιμα τα οποία ο άγιος μοίραζε στους φτωχούς. Εκοιμήθη οσιακά σε βαθιά γεράματα.

Ιερομαρτύρων Φιλήμονος και Φιλίππου επισκόπων Γάζης.

Νεομαρτύρων Νικολάου του Κορινθίου (Ψάρι †1554), Δαμιανού οσίου του νέου, κτίτορος της εν Δημητριάδι (Κισσάβω) ιεράς Μονής τιμίου Προδρόμου (1568±) και Γεωργίου ράπτου, του εκ Μυτιλήνης (Πασγιάνου, 1693).

Εορτολόγιο

Βαλεντίων, Βαλεντίνος, Βαλεντίνο, Ντίνος, Βαλεντίνη, Βαλεντίνα, Ντίνα

De Siris