24 Φεβρουαρίου Σαν Σήμερα
24 Φεβρουαρίου 1995 - Κατά την πρώτη ψηφοφορία, που γίνεται στη Βουλή για την ανάδειξη του Προέδρου της Δημοκρατίας, ο Κωστής Στεφανόπουλος παίρνει 181 ψήφους και ο Αθανάσιος Τσαλδάρης 109.
Γεγονότα
391 - Ο αυτοκράτορας του Βυζαντίου Θεοδόσιος Α' απαγορεύει την ειδωλολατρία. Στο πλαίσιο αυτό παύει και η τέλεση των Ολυμπιακών Αγώνων που είχαν ξεκινήσει το 776 π.Χ.
1209 - Ο Άγιος Φραγκίσκος της Ασίζης ξεκινά την "αποστολή" του, να ζει στην απόλυτη φτώχια και να κηρύσσει το λόγο του Θεού.
1582 - Ο πάπας Γρηγόριος ΙΓ εκδίδει την Παπική Βούλα, που εισάγει το Γρηγοριανό ημερολόγιο, το οποίο αντικαθιστά το Ιουλιανό.
1821 - Στο Ιάσιο ο αρχηγός της Φιλικής Εταιρείας και υπασπιστής του Τσάρου της Ρωσίας, πρίγκιπας Αλέξανδρος Υψηλάντης κηρύσσει την έναρξη του αγώνα για την ελληνική ανεξαρτησία.
1836 - Ο Σάμιουελ Κόλτ κατοχυρώνει ως πατέντα το περίστροφο κολτ.
1863 - Κάνουν για πρώτη φορά την εμφάνισή τους σε αποκριάτικη παρέλαση στη Νέα Ορλεάνη της Λουϊζιάνας, τα αποκριάτικα άρματα.
1887 - Το Παρίσι και οι Βρυξέλλες γίνονται οι δυο πρωτεύουσες, που συνδέονται για πρώτη φορά με τηλεφωνικό δίκτυο.
1920 - Το Κόμμα των Γερμανών Εργατών, με υπεύθυνο προπαγάνδας τον άγνωστο τότε Αδόλφο Χίτλερ, ανακοινώνει την αντισημιτική του πολιτική. Σε μια μπυραρία του Μονάχου ο Χίτλερ ανακοινώνει τις "25" θέσεις του για τα προβλήματα της Γερμανίας. Πρόκειται για ένα συνονθύλευμα από θέσεις του παγγερμανισμού, του σοσιαλισμού, του φασισμού και της θεωρίας για την ιεραρχία των φυλών.
1921 - Στη Διάσκεψη του Λονδίνου έχει κληθεί ο υπουργός Στρατιωτικών Δημήτριος Γούναρης, ο οποίος ζητά να παραμείνει σεβαστή η Συνθήκη των Σεβρών, που κύρωσαν οι Σύμμαχοι με τις υπογραφές τους.
1942 - Λαμβάνει χώρα η «Μάχη του Λος Άντζελες». Ένα αγνώστου ταυτότητας αντικείμενο(UFO) πετά πάνω από το Λος Άντζελες ενώ αυτό βρίσκεται σε κατάσταση πολέμου και προκαλεί μπλακ άουτ στις 2.25 π.μ και λαμβάνει πολλά πυρά από τα αντιαεροπορικά. Τελικά από εξοστρακισμούς αυτών των πυρών, πεθαίνουν τρία άτομα. (φώτο)
1943 - Γενική απεργία στην Αθήνα και τον Πειραιά, λόγω της εξαγγελίας εφαρμογής του μέτρου της πολιτικής επιστράτευσης από τους γερμανούς κατακτητές.
1954 - Στην Ελλάδα, καθορίζεται ο νέος νόμος περί εκλογής βουλευτών.
1961 - Στην Ταγκανίκα, μετά από ανασκαφές, ο Λικέι φέρνει στο φως το σκελετό του πιο πρωτόγονου ανθρώπου, του Αυστραλοπιθήκου.
1968 - Ρεκόρ προσέλευσης σε αγώνα ποδοσφαίρου σημειώνεται στο Hampden Park όταν 134.461 θεατές παρακολουθούν τον αγώνα Σκοτία- Αγγλία για το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα.
1971 - Δεκαπέντε Έλληνες ναυτικοί αγνοούνται μετά το ναυάγιο του πλοίου "Ιόλη", στην Ιρλανδία.
1981 - Ο Εγκέλαδος χτυπά τις Αλκυονίδες με 6,6 Ρίχτερ, αφήνοντας πίσω του 14 θύματα και τους Αθηναίους να περνούν αρκετά βράδια στα πάρκα και τις πλατείες της πόλης.
1981 - Τα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ αναγγέλλουν τους αρραβώνες του πρίγκιπα Καρόλου με τη λαίδη Νταϊάνα Σπένσερ.
1991 - Ντεμπούτο του Νίκου Μαχλά με την ομάδα του ΟΦΗ.
1993 - Ο Έρικ Κλάπτον "σαρώνει" τα βραβεία μουσικής Γκράμι.
1994 - Ο Επίτροπος για τις εξωτερικές υποθέσεις της Ε.Ε. Χανς Βαν Ντεν Μπρουκ, ο Πρόεδρος και ο ΥΠΕΞ των Σκοπίων θέτουν την άρση των ελληνικών μέτρων ως προϋπόθεση για την επανάληψη του διαλόγου με την Ελλάδα.
1995 - Κατά την πρώτη ψηφοφορία, που γίνεται στη Βουλή για την ανάδειξη του Προέδρου της Δημοκρατίας, ο Κωστής Στεφανόπουλος παίρνει 181 ψήφους και ο Αθανάσιος Τσαλδάρης 109.
1997 - Την υποψηφιότητά του για την ηγεσία της ΝΔ ανακοινώνει ο Μιλτιάδης Έβερτ.
Γεννήσεις
1304 - Ιμπν Μπατούτα, Άραβας εξερευνητής
1500 - Κάρολος Ε', αυτοκράτορας της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας
1786 - Βίλχελμ Καρλ Γκριμ, γερμανός συγγραφέας. («Τα παραμύθια των αδελφών Γριμ»)
1866 - Πιότρ Λεμπέντεφ, Ρώσος φυσικός
1934 - Μπετίνο Κράξι , πρωθυπουργός της Ιταλίας
1955 - Αλέν Προστ, Γάλλος οδηγός της Formula 1
1955 - Στίβεν Πολ Τζομπς, αμερικανός επιχειρηματίας, συνιδρυτής με τον Στιβ Βόσνιακ της Apple Computer.
1956 - Τζούντιθ Μπάτλερ, Αμερικανίδα φιλόσοφος
1973 - Χριστίνα Παπαδάκη , Ελληνίδα τενίστρια.
1989 - Κώστας Κουφός , Αμερικανός καλαθοσφαιριστής
Θάνατοι
1815 - Ρόμπερτ Φούλτον, Αμερικανός εφευρέτης του ατμοπλοίου.
1856 - Νικολάι Λομπατσέφσκι, Ρώσος μαθηματικός.
1903 - Παναγιώτης Ποταγός, ιατρός από την Αρκαδία, είναι ο μοναδικός Έλληνας εξερευνητής των νεωτέρων χρόνων.
1925 – Χιάλμαρ Μπράντιγκ, πρωθυπουργός της Σουηδίας , βραβευμένος, με Νόμπελ Ειρήνης
1980 - Γεώργιος Ανδριανόπουλος, παλαίμαχος διεθνής ποδοσφαιριστής του ΟΣΦΠ.
1984 - Κούλης Στολίγκας, Έλληνας ηθοποιός.
1985 - Γιώργος Γιάμαλης, Έλληνας ποδοσφαιριστής
1990 – Σάντρο Περτίνι, Ιταλός πολιτικός
2002 - Μάρτιν Έσλιν, Ουγγρικής καταγωγής Άγγλος θεατρικός συγγραφέας και κριτικός.
2001 – Ρηνιώ Παπανικόλα , ραδιοφωνική μουσικός παραγωγός
Συναξαριστής
Πρώτη και δευτέρα εύρεσις της τίμιας κεφαλής του αγίου προφήτου, προδρόμου και βαπτιστού Ιωάννου, Μετά τον αποτρόπαιο θάνατο του αγίου Ιωάννου του Προδρόμου, η κεφαλή του γενναίου υπερασπιστή της ηθικής και της αλήθειας ετάφη με διαταγή της δυσεβούς Ηρωδιάδος σε κάποιο σημείο κοντά στο παλάτι, όπου κατά καιρούς πήγαινε και πατούσε για να ικανοποιεί το ακόρεστο μένος της εναντίον του. Εκεί παρέμεινε θαμμένη, έως ότου δύο μοναχοί έφθασαν στα Ιεροσόλυμα για να προσκυνήσουν τον τάφο του Κυρίου. Ύστερα δε από όραμα καθ’ υπόδειξη του ίδιου του Προδρόμου, κατευθύνθηκαν στο παλάτι του Ηρώδη και στο σημείο που τους υποδέχτηκε βρήκαν την τίμια κεφαλή και αφοσιώθηκαν στη φύλαξή της. Μετά το θάνατο των δύο μοναχών, η τίμια κεφαλή χάθηκε. Βρέθηκε όμως εκ νέου επί αυτοκράτορα Ουαλεντιανού Γ`. Την τίμια κεφαλή παρέλαβε τότε ο Επίσκοπος Ουράνιος και την τοποθέτησε στην εκκλησία προς προσκύνηση και αγιασμό των πιστών. Μαρτυρώνται δε πολλά θαύματα και ιάσεις.
De Siris